Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, May 03, 2013

Mak kelicap dah bertelo...

Schedule update: 
waktu ni aku dah sampai hospital... hari result darah fiyya kuar.. hopefully takde apa2.. insyaALLAH.. 

Assalamualaikum...

excited giler ni... wahahahahahahahah... mula2 hari tu nampak burung buat sarang.. lepas tu gigih betul aku panjat tangga nak snap gambar sarang burung yg belum siap... 

entry pertama PART 1 Burung Kelicap
entry kedua PART 2 Burung Kelicap

Sekarang ni sarang burung dah siap.. dan masuk ni jadi 3 entry dah pasal sarang burung kelicap ni.. hahahaha... betul2 discovery betul kan... 

Selasa lepas balik keje, aku nampak burung kelicap dah bermalam dlm sarang dia.. yg macam gambar aku apdet sblm ni.. mak burung kelicap tido dlm sarang tu.. rupanya hari buruh lepas aku gigih lagi panjat tangga tengah hari buta... haaaaa.. snap apa dlm ni..

tudia.. 2 bijik telo burung kelicap dah nampak.. tu pun tengok melalui screen hp tau.. sbb dlm juga ayah burung kelicap ni wat sarangnya... snap punya snap tengah2 hari tu.. ini hasilnya.. jom tengok..



nampak tak.? 2 bijik telo burung kelicap.. kecil je telonya.. tak besar mana pun.. ada ala2 gula2 telo burung yg jual kat kedai tu.. mesti korang pun pernah makan gula2 telo burung ni waktu korang kecil2 dulu kan.. aku pernah..



kasi nak zoom lagi.. gambar nampak ter BLUR sket... tapi okeh lah.. kan.. 



nah... x sabar aku nak tunggu lepas menetas telo ni...
ada 2 ekor baby burung kelicap nanti.. :) 

malam2 mak burung kelicap dok mengeram telonya... 
tapi siang2 nye ada gak dia kuar sarang.. tapi most the time dok dlm sarang je.. 

Good job mak kelicap.. :) x sabar nak tunggu anak kamu yg comel nanti.. 


11 comments:

  1. yeay fiya nak dapat kawan baru..

    ReplyDelete
  2. wah dah ada baby burung la nanti

    ReplyDelete
  3. Sementara aje dia duduk sini Jass. Nanti dah pandai terbang dia tinggalkan sarang dia...

    Org tua-tua kata murah rezeki tau kalau ada burung buat sarang dan bertelur di kawasan rumah kita..

    ReplyDelete
  4. selamat menetas anak2 burung...

    wahhh dah jadi macam cerita bersiri ni..wajib tonton! eheh ;p

    ReplyDelete
  5. dah mcm national geograpiii ja..hihi

    ReplyDelete
  6. hai..kite baru jenguk blog awak.hehe..nak follow kite balik pon boleh.hihihi

    dulu kat kg aja ade pokk ubi kayu gajah..so burung2 kelicap ni akan buat sarang atas pokok tu..bile dh bersarang n ade telo..kitorang hr2 panjat pokok tu nak tgk die menetas.hhe

    ReplyDelete
  7. memang pun dah mcm national geography ala2 jassnani... hehe...

    ReplyDelete
  8. Salam Nani..dah jadi 'minah skodeng' burung lak..hadoi kawankku ini...hihi
    Gigih tu manjat tangga nk snap gambo telor burung kelicap ya...
    Semoga result darah Fiyya,okey ye.Aamiin

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Nani,
    okey tak result darah Fiyya...
    ooo mak kelicap... burung yang kecil & cantik, lama tak nampak burung ni maklum tak banyak pokok di sekitar kediaman.

    ReplyDelete
  10. rajin betoiler mu nani... duk skodeng burungtu yerk...

    ReplyDelete
  11. wah rajin akak pi amik pic telor tu..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)