Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, November 03, 2011

11 hari dah kaki patah... & Onion oOo Onion..


Assalamualaikum...
alhamdullillah.. kakiku semakin sembuh... dan boleh la jalan ok sket dari sblm2 ni.. walaupun pergerakan terbatas, sure nak gak masuk dapur.. rasa janggal je kalau dok biar asben sensorang je kat dapur wat makan bagai.. dah 11 hari aku tak masak.. tapi pagi ni aku masuk dapur sat, smntara anak ngan asben nak gi keje.. aku wat ayam bbq utk bawa bekal lunch.. gambar ayam tak ) nak amik, sbb camera abis battery, (leh dak bagi alasan tu?) padahal ayam hanget.. kahkahkahkah....

ni feveret kinah and kimi,,, suka sangat budak2 ni makan onion ring.. kalau aku beli onion tu kejap je abis... pernah satu kali tu, mak aku datang dari kampung, bawa seguni onion utk kitorang.. sebab onion kat sana murah, jadi dia beli seguni kasi aku.. ingatkan berjanggut sangat nak tunggu onion tu abis.. tup2 kejap je.. tak sampai sebulan abis seguni tau.. yang aku siap blend hancur, yang sakinah goreng wat onion ring, yang wat cucur bagai.. semua cukup.. ngalah orang bangla suka makan bawang.. kan.. asben aku suka cakap camtu, mcm kawin bini bangla.. suka angkut bawang.. lagi2 kalau gi pasaraya ade onion yang cantek, murah2 plak tu, sure aku angkot sekilo dua.. hehe..








>> Bawang besar 2 biji, di potong bulat2
>> 2 sudu besar tepung gandum
>>1 sudu besar tepung jagung
>>1 sudu besar tepung kastard
>>1 sudu kecil lada sulah
>>1 sudu kecil lada hitam kasar
>>Sedikit air putih utk bancuhan tepung
>> garam secukup rasa
>> minyak utk menggoreng

cara2nya:-
>>>> bancuh semua tepung tu dengan sedikit air, masukkan garam, serbuk lada hitam dan lada sulah tu, kacau rata, masukkan bawang, goreng sedikit demi sedikit dalam minyak yang panas, goreng sampai kekuningan, kemudian di toskan sblm dimasukkan dalam pinggan untuk di hidang.. sekian..


resepi onion ring ni ringkas je.. ikut suka kalau nak goreng guna serbuk serbaguna ke, serbuk kfc ke, serbuk apa2 pun.. tapi pernah gak aku guna serbuk goreng tempura utk udang, tak boleh tau.. bila goreng tepung tu terlondeh dari bawang,,, jadi bila angkat bawang tu bulat2 je tak bersalut.. lepas tu terus tak nak guna dah tepung tempura tu.. senangkan.. cubalah..