Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, November 29, 2012

Weeks 31: Cucur Udang Kuah Kacang


Assalamualaikum...


Alkisahnya... kelmarin nak makan cucur udang + kuah kacang.. tapi jeng jeng jeng.. ni la jadinya lama tak masuk dapor.. haaaaaaaaaa.. teruk bebenorkan... stok tepung leh habis.. sebutir tepung pun takde.. hahahaha.. padan muka mak buyong.. nak makan cucur udang + kuah kacang tak jadi.. 

So smlm lepas balik keje.. gi kedai ngan mr mama terus.. beli tepung dan sikit lauk pauk lah.. ingat tu.. nak wat cucur udang kan.. alhamdullillah.. menjadi... :) 

Cucur Udang + Kuah Kacang ni mmg bukan aku yg wat lah... tau tau dah siap... smlm aku yang amaaattttt amaattttttt sakit pinggang.. skrg ni dah sakit pinggang kaw kaw punya tau.. aduhhhh tak tahan rasanya... so siap je mr mama wat cucur udang.. sakinah pulak masuk dapor panaskan kuah satay.. jadi la hajat nak makan cucur udang kuah kacang tu.. alhamdullillah.. kenyang.. dinner ni je malam tadi.. (aku lah) org len makan cucur, makan maggie, makan nasi lagi.. 









Mr mama siap goreng sosej lagi.. boleh la aku makan ala2 makan rojak mamak tu.. ada macam2.. cuma aku tak lah sampai nak celur2 taugeh and hiris2 timun.. dah nama pun org sakit.. makan pun org sua kan.. so jangan demand okehhh!!!!... 




Tak payah la nak letak resepi kot ek.. bukan payah sangat nak buat cucur udang ala2 versi campak ni.. tarok je apa korang suka.. then kuah kacang tu mmg aku BELUM LULUS wat tau.. so kebetulan hari isnin lepas haikal nak makan satay.. jadi kuahnya aku simpan.. biasa la.. budak kalau makan satay bukan nya dia nak cicah2 ngan kuah.. kan kan..

Sib baik ok, ada kuah satay.. kadang tu kalau lah aku teringin sangat nak makan cucur udang kuah kacang ni.. aku sanggup gi beli kuah satay kat hj. samuri Awan Besar tu tau.. jangan pelik plak.. just go and buy kuah je.. rm10.. ok lah.. nak wat pun kena ada kacang, cili, bawang itu ini.. blom tentu jadi.. kalau beli tu dah tentu2 siap and sedap.. hehehe burok perangai mak buyong ni.. huhh!


Ok.. hari ni gi check up appoitment kat klinik puchong.. so ini ialah auto publish.. biasa la.. aku kan suka nak apdet story awal2 waktu masuk keje.. so hari ni dah tentu tak leh apdet story sbb masuk lambat.. jadi kena la siapkan awal2... nanti aku balik klinik aku terjah blog korang ek.. ok..


Bye.. 

Wednesday, November 28, 2012

Pabila musim hujan...


Assalamualaikum...


Selamat hari rabu... 
alkisah, semalam sangat lah sakit pinggang.. dah 31 weeks skrg ni.. entah la.. baby nak kuar ikut waktu ke atau sebelum waktu.. ape pun aku ada dua2 history.. 2 org kuar before time.. and haikal sorang je genap 40 weeks.. hmmmm.. ape pun harap2 semuanya selamat.. skrg mmg waktu berjaga2.. 


Balik keje, tapi tak rasa nak makan nasi... smlm mr mama goreng koew teow.. boleh la makan koew teow.. tapi rasa nak yg crispy lah.. so buat kentang wedges ni.. buat biasa2 je, ala aku je... sib baik ada stok kentang.. then 5 biji cukup la.. dapat sepinggan timbun ni.. makan ngan sos + mayonis je.. blom ada masa nak cari stok cheese powder tu.. :) sabor jer ler..

Bila tengok org len wat, guna cheese powder tu.. fuhhh sedap betul.. 
nak cari gak nanti.. kalau2 larat nak gi pasar pagi shah alam tu weekend ni.. tengok cuaca gak la kan.. 



Wedges ala2 kep'C




Resepi:-

Wedges ala Kep'C

Bahan2nya:-
>> 5 biji kentang di kupas @ tidak (potong wedges)
>> 1 biji telur (putih sahaja)
>> Sedikit garam 
>> Tepung gandum @ guna tepung serbaguna

Cara2nya:-
>> Pukul putih telur bersama garam.. sebatikan
>> Masukkan kentang yg dah di potong wedges
>> Gaul sebati dan masukkan tepung gandum @ tepung serbaguna.. gaul rata.. 
>> Goreng dlm minyak panas.. api jangan terlalu kuat utk hasil ubi yang empuk.. 
>> Goreng sampai warna keemasan.. :)
>> SIAP!!!


Tuesday, November 27, 2012

Mini Gempak Giveaway by Mibz,Amercorner,EzzatieBrahim


Nak join jom.. 




Tarikh tutup: 2/12/12

Tag:-
AzatieSayang
Aanie
TheRosePutih



Peplum Giveaway By Nadnod Azizan


Nak join? masih sempat lagi.. 

Tarikh tutup: 29/11/12






Exclusive Giveaway by Double A


NAK JOIN SILA KLIK SINI



Tarikh tutup: 30/11/12

Tag:-

AzatieSayang
TheRosePutih
aanie

2nd anniversary GIVEAWAY by SHxoxo


Nak join sila TEKAN SINI

Tarikh tutup: 30/11/12

hadiah adalah seperti berikut:-

Nabila Medan's Giveaway!


Nak join jom.. SILA TEKAN SINI


Tarikh tutup: 17/12/12

Hadiah-Hadiah Nabila Medan's Giveaway
Rilakumma Cute Keychain X 3 , Domokun Purse X 1 , Cute Note Pad X 2 , Rilakumma Wood Clip X 1 , 
1 Set Handmade Card X 1 , Topup RM30 X 1 , Topup RM5 X 2 , Topup RM5 X 1 , Topup RM10 X 3 , 
Cute Doodle X 4 , Topup RM5 X 2 , Topup RM20 X 1 , Topup RM20 X 1

Birthday GA by Sharina


Nak Join KLIK SINI

Tarikh Tutup: 13/12/12


or

                               http://opzzpinky.blogspot.com/2012/11/birthday-ga-by-sharina.html    Photobucket



♥ Birthday GA by Sharina sponsored by 
Lyssa,Eita,Maisarah,KinaApitShida and Atiqah ♥ 
thanks a lot :)



Syarat Simple GA kali ini adalah...
----------------------------------------------------------------------
Follow Blog Sha  Wajib!!
Follow blog dan Fan Fage 7 sponsor Wajib!!

  1. Lyssa - www.lyssasecret.com 
  2. Apit - www.fizgraphic.com
  3. Shida - www.duniashida.com
  4. Eita - zitaomar.blogspot.com 
  5. Maisarah - maisarahmyblog.blogspot.com & Like
  6. Kina - kinarakinatara-beebeey.blogspot.com &Like
  7. Atiqah - tieqanasibah.blogspot.com

Convo Haikal - 24/11/2012


Assalamualaikum...

Citer ni lom basi okeh.. biasanya orang wat convo sebelum habis sekolah kan.. tapi sekolah kinder haikal baru je wat hari konvo ni pada sabtu malam lepas.. sbb on friday 23/11/2012 sekolah haikal baru tamat sesi persekolahan tahun 2012.. so the next day baru wat hari konvo dan penyampaian sijil2 serta gambar2.. 


Malam tu ibu/bapa di jemput hadir, ada jamuan dinner skali... makan soto yang sedap.. ada mee, koew teow, bihun atau suhun soto.. mmg terangkat sangat sup soto tu.. dah banyak kali sekolah kinder haikal wat makanan ni, aku cukup suka la.. then mr mama apa lagi... dia kan suka sangat makan bihun sup a.k.a adik beradik soto ni.. nyumm nyumm... no wonder mr mama tak wat bihun sup minggu ni kat umah.. hahahaha.. dia dah pekena bihun soto kat sana.. 




haikal kiri skali, sewaktu persembahan dari murid 5 tahun... 



persembahan tarian dari 5 yrs.. iaitu tarian sha na na... time ni kejap je haikal atas pentas.. lepas tu leh dia lari turun dari pentas.. haiishh.. malu kot.. hahahah sbb kitorang dok depan tengok dia..




eksyen betul budak ni.. nak amik gambar dia bukan main susah tau.. gerammmm!!!




sama je muka 2 badik ni kan.. cer korang komen sket pasal gambar ni.. hmmmm 




Dah rehat sekejap.. lepas menikmati dinner soto tu, sambung balik.. skrg persembahan 5 yrs, tarian lompat si katak lompat.. hehe.. nampak atas kepala dia.. mata katak tu.. 




time ni haikal tak lari.. sbb dia tak nampak yang kitorang dok tengok dia.. so dia lompat je... hahahaha.. kelakar.. nyorok2 kami nak tengok dia tau.. kasi tak nampak.. kalau nampak lari turun pentas lagi.. apo da.. ngeh ngeh ngeh...





Haikal dapat gambar, acara penyampaian hadiah dan sijil untuk murid2 Tadika Cahaya Intan Gemilang.. 




cover photo untuk 5 yrs... 




Haikal antara yang tertinggi skali di kalangan 5 yrs.. betul kan? no wonder doktor soh haikal tambah berat badan.. sbb dia tinggi tapi tak cukup berat.. ok.. keep on makan vitamin lepas ni.. sbb doktor/hospital ada supply vitamin untuk haikal for 4 month.. before next appoitment on March 2013.




And the last one.. gambar haikal pelok toy kat kinder.. hehehe.. :) 


Ok lah.. citer pasal konvo haikal.. selesai sesi persekolahan anak2 untuk tahun 2012.. another 5 weeks, bermula pula sesi persekolahan untuk tahun 2013.. ok.. :)


Itu je la hari ni kan.. jangan boring ek.. please jangan jemu datang ek.. bye.. 


Note Tumit:-

Hari ni aku bekfes 1 keping roti canai, 1 mug teh tarik.. tapau dari mamak house, then ada standby roti potong with butter + sugar 5 keping uuuuuu.. hahahaha.. mana tau sat2 gi lapar.. skrg ni mcm naga je makan.. semua nak.. 

Monday, November 26, 2012

Hasil dusun tepi jalan...



Assalamualaikum...


Sebenarnya petang semalam, dah kul 5pm aku kuar gi Jalan Masjid India, sbb kakak dari kampung pesan nak tudung vale untuk pengantin.. kakak no.1 aku tu wat bisnes mak andam dan set2 pelamin untuk pengantin2.. tu yang bizi sket.. kalau dia nak order apa2 tu sure lah aku yg kena turun.. sbb dia kat Taiping, bukan senang nak datang KL selalu waktu bizi ni.. kan banyak kenduri kawin skrg ni kan.. :) alhamdullillah.. sbb perjalan baik.. tak de la jem giler2 tu.. sbb kuar pun dah petang sangat kot kan.. kul 5.40 baru sampai KL.. itu pun sbb jem sket kat jalan Dang Wangi.. :)


Balik dari KL, singgah pasar malam.. yang pasti sebab haikal mintak rm5, untuk beli mainan.. kesian plak kat dia, lama tak beli mainan.. dah cuti sekolah ni, dah la kena tinggal kat umah kan.. aku ngan mr mama keje la.. Sakinah, Hakimi & Haikal kat rumah sendirian.. sib baik ada Sakinah tolong tengok2 dan jaga kan adik2 dia.. :) Thanks a lot to her.. dah boleh harap dia.. ringan sket keje mama bila cuti sekolah.. :)


Then singgah pasar malam beli durian.. ni sebab mr mama teringin sangat nak makan durian.. so beli lah.. tak banyak pun.. takat 4 biji.. rm10 je.. boleh makan malam ni, isi plak elok2 dan semua sedap2 lemak belaka... then mr mama nak makan ngan pulut.. ni makanan org belah utara.. sib baik ade pulut pemberian adik CIDA sebelum kitorang bertolak gi KL petang smlm.. cida bagi kuah durian + buah rambutan dari kampungnya juga.. Thanks a lot cida.. :) ingat cida kat kak buyong ni kan.. :) 




2 biji antara 4 biji semuanya.. isi elok2 belaka.. betul kan? cantek kan.. yg kuning tu kucing tido.. sedappppp sangatttt...



Ni la pulut durian... makan macam ni, ngan kuah santan dan taburan gula... sedap makan macam ni.. aku lah.. kalau korang aku kurang pasti minat ke tak.. hehehe




Hasil rembatan di Warehouse baby pureen on last saturday... banyak tak? bagi aku dah kira banyak dah ni.. hampir complete barang2 dia.. barut + kain bedung + towel semua dah ada.. tak rembat kat sana.. save lah... pampers tu berbaloi sangat.. 1 pek rm3 je.. murah kan.. baby kan nanti pakai pampers sekejap2 je kan.. sbb baru2 lahir baby suka buang air besar je kan.. :) hmmmm hasil rembatan hari tu.. aku berhabis rm150/- only.. berbaloi sangat.. dapat baju 12 pasang.. dan barang2 lain tu.. 


Ok lah.. korang bekfes ape pagi ni? aku pagi ni makan kuah durian + roti bakar ... alhamdullillah.. kenyang... :) 


Sambung wat keje.. ok Bye... 



Sunday, November 25, 2012

HEPI WEEKEND uOls!!


Assalamualaikum...


Nak cakap HEPI WEEKEND to uOls... esok dah nak keje.. so hari ni praktikkan cuti anda dengan penuh bermakna... :)


Aku tak ke mana2.. semalam dah tak larat di Jualan Gudang kan.. so hari ni nak relaks2.. mencuci baju2 baby yg mana beli smlm.. siapkan barangan2.. sementara ada masa dan masih ingat nak wat.. kan.. nanti dah sakit.. dah tak terfikir benda2 ni semua.. betul tak? 







Ok... thanks to korang yang rajin datang jengah sini.. see u again tomorrow.. 


TATA


Saturday, November 24, 2012

Terjah Jualan Baby Pureen Akhir Tahun 2012



Assalamualaikum...


Huhhh.. lap peluh menitik2... 
alkisahnya tadi pepagi gi terjah jualan pureen ni.. Jualan akhir tahun untuk tahun 2012.. tak penah lagi aku sampai pureen warehouse sale ni.. ni festime terjah.. almaklumlah.. ni after 5 yrs nak dapat baby.. sblm2 ni tak tau plak ada jualan2 warehouse area KL ni kan.. dah kebetulan pegnent this time.. tau plak pasal ni.. aku survey2 masuk blog kawan2 yg mana yg penah pegi sini.. then dapat la sket information pasal jualan ni.. 

Tadi bertolak dari rumah kul 8am.. dlm kete 8.03am.. tengah hujan.. aku gi berdua je ngan mr mama.. sbb katanya kalau kat sana kena serbu.. ramai tak hengat.. so baik tak payah bawa anak2.. senang nak jalan.. kang anak2 kemana bila dok sebok memilih barang.. lagi pun toooooooo crooowwdeddd dlm tu.. berhimpit2 sangat.. sib baik aku tak bawa haikal or sape2.. ngan mr mama pun leh terlepas.. bape kali cari tau...

Fakta yg perlu tahu:-

1-  Sila breakfast dulu sblm masuk jualan ni.
2-  Datang awal untuk parking kete lebey dekat.
3-  Jangan bawa anak kecil / stroller baby.. 
4-  Berhati2 dengan keadaan berpusu2.. sbb sempit sampai kena2 himpit.
5- Sediakan wang yg cukup.. sbb rambang mata punya.. banyak yg murah2.. 



Ok.. esok2 ke.. aku apdet pasal barang2 yang aku rembat kat sana.. keperluan baby alhamdullillah.. hampir2 cukup dah.. dah tak risau lagi lepas ni.. nanti leh terjah Aeon plak.. sbb tengah wat sale.. tapi dah tak banyak la nak rembat.. hampir cukup semuanya.. 

Ok lah.. 

HEPI WEEKEND semua.. 


ESOK ADA LAGI SALE TU.. SAPE NAK PEGI SILALAH.. aku dah settle.. tunggu next year plak lepas baby kuar kot.. 

Friday, November 23, 2012

Karamel Telur dgn Fresh Milk


Assalamualaikum...


Malam tadi we all ada tetamu.. tetamu yg semalam patutnya datang.. akhirnya berkunjung juga.. delay 1 hari kan.. sebenarnya kan kakak aku tu ade hal kelmarin, so tak kesampaian nak makan bihun goreng singapore aku tu.. then.. hari ni kakak aku cakap dia nak datang.. jadinya dinner smlm makan nasi sama2 ngan dia dah anak2 buah skali.. best.. ramai makan nasi malam tadi.. menu nye.. ayam masak berlada, ikan jaket sumbat, sayur kubis dan telur dadar je.. ye la kan.. balik keje bukan lama pun masa nak  prepare semua menu tu.. so mana yang sempat je ler kan.. alhamdullillah.. ;) 

The as a desert, sempat gak aku wat karamel telur.. but this time tak guna susu sejat tu.. aku guna fresh milk dutch lady dlm kotak tu.. sib baik menjadi dan sedap juga.. 

then hasilnya.. taaaa taaaaa raaaa!!



sblm kena potong karamel telur ni rupa dia camni.. aku simbah banyak2 karamel tu.. sbb diorang ni suka manis.. kasi hangus gula lebey2.. and tuang je atas karamel extra.. 











ok.. tetamu balik smlm berbekalkan sebekas bulat karamel telur tu.. coz aku wat 2 bekas.. boleh la bawa buah tangan balik umah utk abg ipar lak kan.. 


Resepi Karamel Telur w fresh Milk

Bahan2nya:-

10 biji telur ayam
200gm Susu segar (aku guna dutch lady)
2 sudu tepung kastad
5 sudu gula utk karamel

Cara2nya:-

: Masak gula hingga menjadi hangus dan ketepikan

: Masukkan 10 biji telur, 2 sudu tepung kastad dan susu segar ke dlm blender.

: Blend sampai sebati...

: Tuang ke dlm bekas utk di kukus (aku tapiskan) 

: kukus selama 35 minit api sederhana kuat..

: cek dulu agar masak, baru tutup api dan tunggu sejuk untuk di hidang.. 

: Siap!





SEKIAN dulu..


HEPI WEEKEND to UOLS..

SELAMAT Berhujung MINGGU..

TATA

Thursday, November 22, 2012

1st Time Buat Ni tau... x caye sudah..


Assalamualaikum...

Dah hari khamis kan.. kejap je ke? aku rasa nak patah pinggang dah pun keje minggu ni.. sib baik keje cuma 5 hari seminggu, kalau 6 hari, lagi teruk kan.. ape pun syukur sbb dapat keje di tempat yg 5 days a week ni.. senang sket.. cuti 2 hari sabtu & ahad boleh la lurus2kan pinggang, betul2 kan urat segala.. biasa la kan.. dah sarat2 ni dah tak larat rasa.. jalan pun dah macam mak peguin, ke mak buntal? ke mak dugong? hmmm ape2 je la kan.. yang pasti mengandung kali ni memang sangat menggugat iman sket.. bukan apa.. umur pun dah meningkat kat.. 3 series and 1/2 lagi.. bukan muda.. so stamina dah low lah.. betul kan.. kan kan.. sape setuju angkat jari hantu pleaseeeeee!!!


Breakfast apa korang pagi ni? Aku dah telan 1 biji kuih seri muka, 2 bijik karipap (lagi) & air nescafe ais secawan.. hahaha.. smlm masuk dalam blog UCU BAKERY dia kata soalan tu soalan wajib yang akan kuar dari mulut aku setiap kali wat entry.. wahhh dah ada tag line sendiri.. hua hua hua.. bangga kejap... sbnarnya secara spontan je soalan2 tu.. sbb aku kan wat entry biasanya after breakfast.. so bila perut dah kenyang.. soalan tu lah yg terkeluar pun.. hihihi.. 





Percaya tak? 1st time aku wat bihun goreng singapore ni.. tak caye sudah :P kuangx3.. toingx3... !!!! 


Semalam kan.. sebenarnya lepas balik keje.. aku singgah kedai nak beli bihun.. dah lama tak makan bihun goreng la ni.. so dlm pale otak malas nak wat bihun biasa2 aku makan tu.. dah teror selalu sangat dah wat bihun tu.. :P jadi nak wat sesuatu yg best and uPs sket dari biasa.. uPs ke? ok lah tu.. pada aku sbb dia dok negara lain.. uPs sket la kot... negara mahal sket.. hmmm jadi makanya terhasil lah bihun goreng s'pore ni.. alhamdullillah.. menjadi..


Alkisahnya... kakak aku kat puncak alam nak datang umah malam tadi.. tapiiiiiiiii half way dia dah kat area puchong, dia tak jadi datang.. ada hal lain yg tak dapat di elakkan.. so sebenarnya ni menu nak hidang kat dia juga sebenarnya.. x per la.. dah tak jadi nak datang kan.. takkan nak paksa plak.. kitorang anak branak makan je.. tu pun dekat 1 pek bihun habis tau.. dasyat2 mulut boya kitorang ni kan... hehehe




Ok tak? jadi tak? korang rasa? 
of-coz lah jadi sebab nak habis ni.. sepeket.. :P sape nak puji kan.. kalau tak diri sendiri.. sesekali rasa bangga sambil mendabik dada.. alahaiii.. baru buat bihun goreng singapore pun nak bising.. kasi kedebik sebijik.. nyampah kan korang..




BIHUN GORENG SINGAPORE Simple!

Bahan2nya:-

>> 1 Labu bawang besar di cincang halus
>> 2 Ulas bawang putih di cincang
>> Sepeket bihun kering (rendam sampai lembut)
>> Isi ayam / udang
>> Sawi RM1.00
>> Taugeh 50 sen
>> Lada hitam 50 sen
>> Sos tiram 3 sudu
>> Garam
>> Serbuk perasa (aji)

Cara2nya:-

: Tumis bawang putih dan bawang besar sampai layu dan agak2 kuning.

: Masukkan isi ayam / udang ikut citarasa

: Masukkan batang sawi seterusnya daun sawi

: Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa secukup rasa

: gaul sebati dan masukkan bihun goreng sampai airnya kering

: Masukkan serbuk kasar lada hitam gaul lagi..

: Test rasa dulu.. x sedap buat sampai ikut tekak sendiri..

: Masukkan taugeh dan gaul sebati.. jangan sampai taugeh layu.. nanti tak best.. (ikut aku lah) 

: Siap.. dan sedia di makan.. boleh guna telur dadar yg di racik halus utk hiasan..  


Dah dah.. cakap banyak tak nak.. sekarang kena start wat keje.. nanti keje tak siap camne? sape mau jawab? bos tetiba tanya.. kang nak kata apa? errkkk.. sendiri mau tau kan.. 


Ok.. sekian.. :) 

Wednesday, November 21, 2012

Asyik-asyik bihun sup je...



Assalamualaikum...


Word Less Wednesday lah sangat kan.. aku tak kira.. nak cakap gak.. boleh gak kan? pagi ni Mr mama bawa haikal gi Spital Serdang.. ada appoitment dengan pediatric kat sana.. pasal asthma haikal.. rutin biasa la ni.. every 2 months mesti bawa dia gi spital follow-up punya.. :) tapi alhamdullillah.. sepanjang musim tengkujuh ni, haikal tak semput pun.. syukur sangat2..


And pagi ni aku kuar awal gak.. kul 8am mcm biasa.. tapi sebab nak tinggal Hakimi & Sakinah kat sekolah menengah.. hari ni suruh Sakinah temankan Hamiki wat registration untuk form 1 kat sekolah kakak dia tu.. nak cuti2 tak leh la kot.. sbb 29 ni aku nak gi check-up baby, lagi 6hb dec pun kena gi gak Spital kan.. so banyak plak urusan kuar masuk ofis nanti.. Jadinya kakak nye Sakinah volunteer boleh bawakan hakimi kan.. :) 

  


Hmmmm .. nak wat citer tak bergambar.. tak best.. jadi aku tempek gambar bihun sup daging ni, mr mama wat.. for UR info kan.. every week rumah aku mesti wat sup punya.. and beside that mr mama akan celur bihun dan awas2nya skali.. sbb mr mama suka makan bihun sangat sekarang ni.. sepanjang aku pregnant kali ni.. every week ada bihun sup kat rumah ni.. kalau dulu2 fev mr mama ialah laksa penang tu.. tapi entah camne skrg bley bertukar ke bihun sup plak.. gamaknye pembawakan budak lah.. kot kot lah.. kan.. 



Ok.. saja nak tempek and kongsi sket citer bihun sup dan rutin hari ni.. keje macam biasa..  awal2 lagi sblm siap gi keje.. aku  panaskan2 lauk utk tinggalkan kat anak2.. nanti tak payah diorang nak buka2 api dapor gas tu kan.. bahaya tau.. kadang2 budak2 ni suka lupa.. kita yang tua2 ni pun lupa gak kan kadang2nya.. 


BERINGAT SEBELUM KENA..!

(pesanan utk bersama.. )


Nota tumit :-

Resepi kulit karipap 
(request from DEE)

>>1/2 kg Tepung gandum
>>2 senduk minyak masak (panaskan dulu atas api)- size senduk yg comel2 je.. bukan senduk yg besar2 ye.. :) pls take note.. coz kalau terlebih minyak, kang nak mengelim tu tak lekat plak.. to oily plak kan.. hmmm.. 
>> secubit garam
>> Air dari peti sejuk untuk menguli doh

Cara2nya:-

>> Tepung di masukkan dlm bekas (korek buat lubang di tengah2 supaya semasa menuang minyak panas, minyak tidak terkena di bahagian bekas/besen tu. 
>> Masukkan garam secubit.. biar minyak di dlm tepung sejuk.. 
>> Guna tangan untuk merata2 kan minyak dengan tepung..
>> Tuang air sejuk dari peti ais sedikit demi sedikit, uli menjadi doh, sampai tak melekat tepung di bekas/besen tu.. 
>> Uli tidak memerlukan masa yang lama.. kerana teknik menguli ni di lakukan secepat2nya supaya tepung tidak mengeras bila terdedah dengan angin. 
>> Teknik, kalau nak tahu doh dah menjadi, cuba lenyek2 kan tepung/doh itu dan tidak liat dan tidak keras atau terlalu lembik. 
>> Siap untuk di gelek.. 
>> cubalah... (ala2 dalam iklan budak softlan pack tu)