Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, January 14, 2013

Days#13: Imbasan di Hospital Hari Di C-Zer..


Assalamualaikum...

Hepi monday blues to semua.. :) 
like usual, hari ni dah masuk hari ke 13 aku dalam pantang... baby dah makin berisi sedikit.. pipi plak dah nampak labuh... alhamdullillah.. susu badan yang aku berikan makin banyak.. moga aku terus banyak susu untuk di berikan pada baby Safiyya.. :) insyaALLAH.. :)


Imbasan di Hospital.. hmmm
Hari admit kat spital ialah 1.1.13, and on 2.1.13 tarikh operation kan.. and tarikh tersebut gak lah aku terima khabar dari suami a.k.a mr mama, yang mak/abah aku on the way dari kampung.. OMG,, happy sangat tau.. biar pun bersama suami tersayang di sisi, berita mak/abah datang nak jengah aku pun membuatkan aku sedikit sebanyak kekuatan dan support untuk masuk ke bilik operation... mana tak nye.. takotttt weehhhh!!

Pengalaman lama c-zer 6 tahun lepas waktu melahirkan haikal dulu masih segar dalam ingatan.. di mana pengalaman yang sangat2 ngeri bagi aku.. dan berita untuk c-zer buat kali ke-2 untuk anak ke-4 ni, mmg satu berita yang 50 - 50 mengembira dan menyedihkan.. gembira sbb baby akan keluar.. sedih sbb takot kisah lama berulang.. 

Ok.. dulu time c-zer haikal, aku bleeding.. sangat2 teruk.. hampir 2 hari tak sedarkan diri di bilik ICU.. tapi mengebirakan skali haikal selamat.. sebab c-zer tu ialah haikal hampir lemas dan jantung semakin lemah di saat aku untuk melahirkan haikal secara normal.. Doktor melakukan c-zer secara emergency.. dan aku tak sempat fikir pun tentang ketakutan lain melainkan takut kehilangan anak yang di kandung.. itu je.. time tu hanya aku tau.. nak haikal selamat.. 

And buat kali ke-2, kandungan kali ni aku terpaksa di C-zer kan lagi.. di mana Safiyya yang kedudukannya dalam kandungan songsang.. dan licking air ketuban membuatkan doktor terpaksa melakukan c-zer di waktu kandungan berusia 36 weeks.. akur dengan keputusan doktor.. aku terima seadanya.. walaupun dalam hati bercampur baur.. takot.. takot.. dan takot... 


Tepat jam 2.30pm, nama aku di panggil oleh jururawat yang bertugas.. dan aku di minta untuk bersiap sedia untuk di hantar ke bilik operation.. ya allahhhhhh.. takottttt sangat waktu tu,,, suami masih di sisi.. sempat di kucup dahi aku.. sempat aku bersalam dengan nya.. dan dalam hati masih kuat perasaan takot... jangan la ada apa2 terjadi nanti.. 


Sampai di bilik operation... beberapa procedure biasa yang aku terpaksa lalui sehinggakan aku rasa separuh badan ku tidak berdaya.. dan tak mampu bergerak.. aku dah tahu.. time tu bila2 masa saja baby akan keluar.. ya allah.. selamatkan aku dan baby.. hanya itu mampu aku pohon.. kuatkan semangat ku.. jangan lah terjadi sesuatu.. 


Tepat jam 3.35pm, baby dah keluar.. OT staff datang di sisi aku sambil mengendong baby di dalam balutan kain hijau.. di suruhnya aku jawab.. baby laki ke perempuan.. dengan senyuman aku menjawab.. perempuan.. ya allah... selama ni aku tak nampak jantina baby, tak dapat agak jantina baby.. comelllnyaaa... hanya titisan air mata mampu aku sambut kelahiran baby safiyya.. sambil OT staff mendakapkan baby safiyya di atas dada aku.. sambil aku merenung mata baby.. OMG.. tak dapat di bayangkan perasaan aku waktu tu.. 


Masih belum melepasi tahap selamat... aku masih di dalam bilik operation.. doktor masih sedang menyiapkan aku.. tepat jam 4pm semuanya siap.. aku di letakkan di bilik recovery untuk pemantauan sebelum di masukkan semula ke wad.. ya allah.. time tu berkumat kumit mulut aku membaca ayat2 al-quran.. takot masih berkuasa.. setelah 1 jam di bilik recovery tepat jam 5pm aku di arahkan oleh pekerja OT bertugas untuk di masukkan semula ke wad.. time tu hanya allah yang tahu, betapa aku gembira.. sbb selesai pemantauan dan selesai segala nya.. 


Sampai di wad, mata aku ternampak kelibat suami tersayang yang setia menunggu.. seronok tak terkata.. sebab dia masih di sisi... dan setia di sisi.. tapi baby masih di dalam bilik labour room untuk pemantauan oleh doktor bertugas.. setelah kira2 1 jam kemudian baru staff nurse datang sambil membawa baby safiyya dalam baby court.. seronok tak terhingga.. Kenangan bersama mak/abah tersayang di hospital... 
Baby safiyya menunggu giliran untuk di mandikan... 
Baby safiyya di hospital belum bangun pagi.. 


Ok... nanti sambung citer pasal kenapa aku kena tahan lagi di hospital sampai 8 hari... tak larat nak karang ni.. baby safiyya dah mula eh eh eh bunyi ni.. ok daaaa!!