Dah tengah hari kan.. jap gi balik keje nak masak.. beside that nak kena singgah kedai beli santan dan serai.. nak buat masak lemak cili padi.. ingat2 ni.. :D x sabar nak balik rumah ni.. :D hehehe
Berkobar2 nak balik masak.. alahaii..
Ni menu berbuka puasa kami sekeluarga semalam.. di ramadhan ke-8, masa balik keje tu dah siap2 mandi, mr mama tanya.. cendawan ada tak? aku tanya kenapa? mr mama cakap nak buat spageti.. owhh.. terus aku jawab.. sama la kita.. i pun ingat kat opis lagi nak balik buat spageti.. tak sangka kita fikir sama.. :) mr mama pulak sambung.. of coz la sama.. kita kan sehati sejiwa... yo lah.. itu time sama.. yg time tak sama tu mencakor2 gak la.. :D hehehe
Jom tengok resepi spageti aku w/o cendawan.. pun sodap apa.. :D
Spageti tradisional ni aku beli brand kimball.. test tengok yang brand tu sedap ke tidok..
hmmm.. alhamdullillah.. sedap sangat.. :)
Kuahnya yang aku dah campur dengan isi ayam dan sosej.. :D (ganti cendawan)
RESEPI SPAGETI MUDAH
1 Labu bawang besar (cincang halus)
3 Ulas bawang (cincang halus)
2 Ketul isi ayam di cincang kecil
2 batang sosej di cincang kecil
Minyak sedikit untuk menumis
Butter 1 sudu untuk menambahkan keharumannya..
Daun ketumbar di rincik halus.. (utk harumkan)
garam + ajisio
1 paket spageti (aku beli brand kimball jugak murah cuma rm2.30 je)
Rebus dalam periuk + kan 1 sudu besar minyak masak.. rebus sampai kembang dah toskan..
Cara2nya:-
1- Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan butter, bila dah panas campakkan bawang besar, goreng sampai layu.
2- Masukkan bawang putih, biar naik bau.
3- Masukkan sosej dan isi ayam.. gorengkan serta biarkan sampai layu. kacau perlahan2..
4- Masukkan sos tomato tradisional kimball, masak sampai menidih. aku tambah air 1/2 botol sos kimball tu..
5- Dan menidih masukkan daun ketumbar dan gaul sebati..
6- Masukkan garam dan ajisio secukup rasa.. posa jadi agak2 je tau.. :)
7- Siap untuk di hidang.. :)