Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, November 21, 2012

Asyik-asyik bihun sup je...



Assalamualaikum...


Word Less Wednesday lah sangat kan.. aku tak kira.. nak cakap gak.. boleh gak kan? pagi ni Mr mama bawa haikal gi Spital Serdang.. ada appoitment dengan pediatric kat sana.. pasal asthma haikal.. rutin biasa la ni.. every 2 months mesti bawa dia gi spital follow-up punya.. :) tapi alhamdullillah.. sepanjang musim tengkujuh ni, haikal tak semput pun.. syukur sangat2..


And pagi ni aku kuar awal gak.. kul 8am mcm biasa.. tapi sebab nak tinggal Hakimi & Sakinah kat sekolah menengah.. hari ni suruh Sakinah temankan Hamiki wat registration untuk form 1 kat sekolah kakak dia tu.. nak cuti2 tak leh la kot.. sbb 29 ni aku nak gi check-up baby, lagi 6hb dec pun kena gi gak Spital kan.. so banyak plak urusan kuar masuk ofis nanti.. Jadinya kakak nye Sakinah volunteer boleh bawakan hakimi kan.. :) 

  


Hmmmm .. nak wat citer tak bergambar.. tak best.. jadi aku tempek gambar bihun sup daging ni, mr mama wat.. for UR info kan.. every week rumah aku mesti wat sup punya.. and beside that mr mama akan celur bihun dan awas2nya skali.. sbb mr mama suka makan bihun sangat sekarang ni.. sepanjang aku pregnant kali ni.. every week ada bihun sup kat rumah ni.. kalau dulu2 fev mr mama ialah laksa penang tu.. tapi entah camne skrg bley bertukar ke bihun sup plak.. gamaknye pembawakan budak lah.. kot kot lah.. kan.. 



Ok.. saja nak tempek and kongsi sket citer bihun sup dan rutin hari ni.. keje macam biasa..  awal2 lagi sblm siap gi keje.. aku  panaskan2 lauk utk tinggalkan kat anak2.. nanti tak payah diorang nak buka2 api dapor gas tu kan.. bahaya tau.. kadang2 budak2 ni suka lupa.. kita yang tua2 ni pun lupa gak kan kadang2nya.. 


BERINGAT SEBELUM KENA..!

(pesanan utk bersama.. )


Nota tumit :-

Resepi kulit karipap 
(request from DEE)

>>1/2 kg Tepung gandum
>>2 senduk minyak masak (panaskan dulu atas api)- size senduk yg comel2 je.. bukan senduk yg besar2 ye.. :) pls take note.. coz kalau terlebih minyak, kang nak mengelim tu tak lekat plak.. to oily plak kan.. hmmm.. 
>> secubit garam
>> Air dari peti sejuk untuk menguli doh

Cara2nya:-

>> Tepung di masukkan dlm bekas (korek buat lubang di tengah2 supaya semasa menuang minyak panas, minyak tidak terkena di bahagian bekas/besen tu. 
>> Masukkan garam secubit.. biar minyak di dlm tepung sejuk.. 
>> Guna tangan untuk merata2 kan minyak dengan tepung..
>> Tuang air sejuk dari peti ais sedikit demi sedikit, uli menjadi doh, sampai tak melekat tepung di bekas/besen tu.. 
>> Uli tidak memerlukan masa yang lama.. kerana teknik menguli ni di lakukan secepat2nya supaya tepung tidak mengeras bila terdedah dengan angin. 
>> Teknik, kalau nak tahu doh dah menjadi, cuba lenyek2 kan tepung/doh itu dan tidak liat dan tidak keras atau terlalu lembik. 
>> Siap untuk di gelek.. 
>> cubalah... (ala2 dalam iklan budak softlan pack tu)