Assalamualaikum...
Mee sour... yang ni resepi aku sendiri... di sebabkan banyak sangat
daging korban hari tu.. jadi aku wat kuah sour daging ni tuk di makan
ngan mee... memang sedap.. tak pedas.. dan menjadi kegemaran anak2
kecil.. sebab yang kononnya diorang makan pedas *merah.. hehehe..
iyerkan je.. daripada dengar pot pet2 tak abiskan.. kehkehkehx3
Bahan2nya:-
mee kuning (anggaran 5 orang makan)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 labu bawang besar (cincang)
1 biji tomato (cincang)
1/2 tin tomato puri
1/2 tin cendawan butang (cincang)
2 batang Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
Daging yang dah di rebus lembut
5 keping biskut marrie
1 cawan air
garam + serbuk perasa
Minyak utk menumis
daun ketumbar (untuk hiasan)
bawang goreng (untuk hiasan)
Cara2Nya:-
1- Panaskan Minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga layu masukkan
bawang putih, kacau hingga kekuningan and masukkan cendawan butang,
bunga lawang dan kulit kayu manis.
2- Masukkan tomato yang dah di cincang dan biarkan atas api sekejap
kemudian masukkan tomato puri, kacau rata dan slowkan api.
3- Agak2 dah naik minyaknye... masukkan daging dan masukkan daging..
4- Masukkan air, kacau rata, biar hingga menidih, masukka garam dan perasa,
kemudian masukkan daun ketumbar dan pecahkan biskut marrie ke dlm
kuah dan kacau rata.
5- Bila kuahnya agak2 pekat dan biarkan menidih, tutup api kemudia boleh
di makan bersama mee yang telah di celurkan dgn air panas.