Wednesday, November 30, 2011
Resepi Pavlova...
Resepi Pavlova....
By; LemonGrass
>> 4 biji telur ayam size A (ambil putihnya sahaja)
>> 1 cawan gula castor (kalau tak suka manis, kurangkan gula)
>> 3 sudu kecil tepung jagung
>> 1 sudu besar cuka masakan
Caranya
>> Pukul telur putih sampai berbuih dan putih lembut, lepas tu masukkan gula sedikit demi sedikit secukup rasa.. pukul lagi sampai jadi bertanduk dan tak tumpah kalau di terbalikkan mangkok tu.. test la, kalau tumpah abis semua jatuh ke lantai.. ehehehe..
>> Masukkan cuka dan tepung jagung dan cuka masakan tu.. gaul dengan senduk secara berkaup sampai sebati.. lembut2 sket, jangan kasar sangat menggaul tu.. kang tak pasal2 bentan.. ehehehe.. :P
>> Dah sebati, sendukkan atas dulang yg berlapik paper bake (lupa nama paper apa tu), lepas tu ratakan secantik mana yang nak, guna butter knife ke, senang sket nak ratakan bancuhan tu.. tak caye cubalah..
>> Bakar dalam oven 140 - 150 C, suhu jangan tinggi sangat sebab nanti kat luar dah hangit, kat dalam blom masak lagi,, sape susah? hihihi.. so jangan tinggi kan suhu, mentain je 140 atau 150 je,, bakor selama 50 minit tau.. bila dah time out, biar pavlova dalam oven tu sampai oven sejuk, baru kuarkan pavlova tu.. sbb kalau kuarkan terus takot nanti pavlova merekah dan pecah2, kalau degil juga buat la ikut suka.. hihihi
Tapi kalau ikut teknik yang LG bagi tau, betullllll crispy kat luar lembut di dlam.. and cantekkk sangat.. :)
>> dah kuarkan pavlova tu, decorate la dengan buah2an.. seelok2nya buah yg agak masam, baru sedap.. tapi before letak buah2an tu, letak lah whipping cream yang dah di pukul lembut jadi cream kat atas tu.. baru lah letak buah.. sedapppppp... dah siap, leh potong and makan.. ngap ngap ngap.. sedapppppppp...
Subscribe to:
Posts (Atom)