Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, April 24, 2013

Documentari PERTAMA.. Burung Kelicap


Assalamualaikum....

Ok.. seperti yg aku cakap pagi tadi... petang ni nak wat short documentari... 

pertama skali aku amat2 bersyukur sebab rumah ku di pilih untuk di jadikan sarang burung... burung apa? burung kelicap, burung apa? burung kelicap.. burung apa? burung kelicap.. (sila ulang sampai mcm dlm iklan dulu tu kan.. ingat tak? burung apa?) hehehe

Kedua pula...  burung kelicap ni datang wat survey dulu.. mula2 datang sekor... lepas tu datang berdua ekor lak... hmmmm nape burung dua ekor ni dok bertenggek kat wayar lampu lip lap tu... aku sendiri tertanya2...

Kejadian ni berlaku pada hari cuti lalu.. iaitu sabtu.. dan lebih kerap lagi berlaku hari ahad... and kemudiannya hari ahad aku dah nampak something kat wire lampu tu.. cam terjurai rumput kering.. tapi aku ingat biasa.. biar la kan... nanti kalau aku sampah ke, abis aku clearkan apa yg kat atas tu.. sawang2 ke.. (kalau rajin) ahakkk ahakkk..

terfikir juga... agaknya burung2 ni ingat wire lampu liplap tu buah kot.. sbb wane wani kan.. nampak mcm buah masak sedap... hmmmm.. agaknye je... 

Hari isnin... burung2 ni datang seawal2 pagi.. kul 7 camtu dah terbang sini sana buat bende ni.. so still under construction okeh.. belum siap sepenuhnya... 

lagi2 aku agak.. papa and mama kelicap ni agaknya nak beranak kot.. sbb tu gigih wat sarang.. nanti we Ols tunggu apa yg jadi.. moh layan pics ni.. 

Gigih aku amik tangga panjat sbb nak snap sarang burung ni pagi tadi sebelum datang keje tau.. hahahahahahahahaha... sila la ketawa.. 


Tengah panjat tangga sambil snap ni.. hmmm agaknya org depan nampak tak? hua hua hua... 



Kasi zoom in sket.. mmg dah melengkung ni.. nanti leh bertelur kat sana kan.. utk baby kelicap..
mudah2an aku nampak process tu..



Aku flash kan supaya lebih terang... mmg terjurai2 sarangnya.. nampak mmg tak kemas.. tapi biasalah.. under construction mmg gitu... betul2 hardworking papa and mama kelicap ni.. 



Nah.. ni aku amik dari bawah... tinggi kan.. nampak terjurai2 tu.. sakinah geram sbb terjurai.. dia kata macam nak gunting je kasi cantik sket.. hahahaha.. kelakar aku dengar statement tu.. dengan spontannya juga aku larang... jangaaannnn.. nanti mama dan papa kelicap marah.. merajuk dia tak nak bertelur kat situ.. terus cari tempat lain.. habis la.. aku nak tengok juga process ada telo burung, dan ada baby burung tu..



Ni aku kasi zoom.. sorry gambar pecah sbb tak amik ni waktu jauh.. sebab ada burung tu.. nampak tak badan dia kuning.. burung kelicap tu... waktu ni dah kul 8am.. lebih 10 kali mama and papa kelicap pergi balik terbang untuk siapkan sarang diorang.. hmmm pandai diorang kan...

Hari ni balik keje nak tengok apa jadi... hopefully dah siap sarang tu.. 
bak kata mr mama.. good contractor too... sbb cepat je nampak process wat sarang ni.. 



20 comments:

  1. hehehhehe...memang tengah gelak2 ni...:p
    awk sama gigih dengan burung kelicap ni...heheh semoga berjaya diorg buat sarang, bertelur & bela anak nya nanti
    untuk awk nani..hati2 nak tangga tu..diorg ni pilih umah awk maybe sbb ada baby fiyya kan..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya yg baca komen awak ni pun tergelak2 tau... adoyaiii.. gigih sama mcm burung... hehe..
      okeh.. saya rasa sangat bertuah tau.. selalu nampak kat blogger lain.. apdet citer pasal burung kat umah.. lebih2 lagi kat ummuaidan di fiji tu.. 2 kali rumah dia ada baby bird.. hmmm kali ni saya leh tengok real.. :) mgkn rezeki baby fiyya.. sbb tu burung tu di sini.. nampak baby kecil dan baby fiyya kan boleh faham apa burung tu nak.. (mak saya cakap baby kecil leh faham binatang berkata2..) hmmmm

      Delete
  2. tinggi rumah, tingkat verapa? nampak bendera mata biru katr blok sebelah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tingkat 4 rumah kita.. kita pun wat rumah cam burung merpati gak..

      Delete
  3. Wah...sama2 bekerja keras ni. Burung kelicap gigih buat sarang. Pn punya rumah gigih amik gambar ☺☺.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah fiza.. tu la.. sama gigih dengan burung... hahahaha

      Delete
  4. wahhh murah rezeki ni. tak payah dh susah2 nk beli sarang burung palsu kat kedai nak deko rumah...dpt yg original lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... tak yah nak beli yg palsu lagi.. bukan burung wat yg tu.. :D

      Delete
  5. Hi Jassnani, wow! Beautiful nest. The Chinese believe it brings good luck to a home.
    Also means you have a nice, warm, friendly home.
    Burung2 very particular where they buat dia nest.
    You tada kuching rumah? Ha ha.
    Nice pics!
    Have a nice day, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi to u to uncle lee,
      Itu lah.. hope too.. something good for us maybe.. apa pun i'm happy coz that bird choose my house.. :) maybe too coz tinggi cam rumah dia je kan.. :D
      u too.. have a nice day..

      Delete
  6. hadoii...comelnya awak nani oii...siap bertangga bagai..gigih ok..haha

    sy pulak kalu tgk mesti cuak taktahu nak buat apa..

    aaa...burung apa..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. ok ok.. i memang comel kan.. :P :P
      burung apaaa?????

      Delete
  7. yeah fiya xlama lagi dapat adik kelicap...hehehe sangat gigih..thumbs up to u babe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah.. betul tu.. adik kelicap for fiyya.. bape ekor kita tunggu..

      Delete
  8. bestnyerrrr... nnt leh tgk selalu perkembangan keluarga burung tu kan... kalau sarangnya dah siap mesti cantik kan...
    apa material yg burung tu kutip utk buat sarang tu nani? tak nampak mcm daun2 rumput kering kan.. mungkin susah dia nak dptkan rumput2 kering sbb dlm bandar.. tak sabar nak tgk sarangnya siap... mesti kemas je kan.. ni dlm progress memanglah tak cantik lagi.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak... berbunga2 di hati.. sbb burung buat sarang ni kat umah nani.. mmg giler syiokkk.. berkali2 remind kat anak2 jangan rosak kan mood burung tu utk wat sarang tu kat situ.. sbb nani ni gile2 nak ikuti perkembangan tu nanti.. aduhlaaa.. cam budak2 lak nani.. teringat zaman kanak2 dok lestik burung.. tapi ada gak panjat pokok sbb nak tengok anak burung.. hmmm sabor je la.. mmg ganas nani ni..

      Delete
  9. blk kg baru ni.. ada burung buat sarang kat rumah mak.. sia ada telur lg tau.. kikikikiki

    ReplyDelete
  10. terserlah kegigihanmu di situ...hahaha...terbaik la akak...cepat2 wat susulan entry utk burung kelicap nih...

    ReplyDelete
  11. Dirumah saya juga ada burung kelicap ni buat sarang. Juga pada wayar lampu lip lap. Dah menetas pusingan pertama sekarang anak agak besar untuk pusingan kedua. Lihat fb Shuhaimen Ismail.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)