Assalamualaikum...
Bila hari2 kita masak... sampai rasa kekeringan idea nak masak apa.. sebab bahan2 yang terhad dalam simpanan... kalau bahan banyak.. nak masak apa semua jadi.. hmmmm.. then.. singgah kedai beli daun kesom je la.. yang lain dah ada stok.. aku tanam daun kesom kat umah.. belum dapat hasil lagi.. insyaALLAH.. tak lama lagi kot kan...
Asam rebus ikan ni kalau sesetengah orang panggil Asam pedas ikan lah.. ni versi utara.. ala2 rebus dalam peyuk sampai masak.. bahan2 tu pun semua senang2 belaka.. pendek kata pejam mata pun jadi kot.. hehe..
Tomato sampai dah kuar kulit... hmmm ni versi aku saja nak bagi lembut.. sbb aku tak letak air asam jawa.. just guna tomato sebagai asamnya..
Resepi ASAM REBUS IKAN KEMBONG
Bahan2nya:-
3 Ekor Ikan kembong potong 2 (bersih dan bilas bersih)
* Kalau yang suka gantikan lah dengan ikan pilihan anda.. seperti Mayong ke, Tenggiri ke, Atau pun Ikan Pari... yer.
2 Ulas bawang kecil rose
2 Ulas bawang putih
(kedua2 bawang ni di tumbuk halus)
6 biji bendi
3 biji tomato
1 Ikat daun kesom (aku beli 40 sen)
1 Sudu besar cili blender
Air putih secukupnya
Garam dan aji sebagai perasa.
Cara2nya:-
Semua bahan2 di atas di masukkan ke dalam periuk.. (kecuali Ikan, garam dan aji) Masak sampai menidih, baru lah di masukkan ikan.. setelah menidih lagi masukkan garam dan aji, rasa secukupnya.. tutup api, dan sedia untuk di hidang.. :)