Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, November 22, 2012

1st Time Buat Ni tau... x caye sudah..


Assalamualaikum...

Dah hari khamis kan.. kejap je ke? aku rasa nak patah pinggang dah pun keje minggu ni.. sib baik keje cuma 5 hari seminggu, kalau 6 hari, lagi teruk kan.. ape pun syukur sbb dapat keje di tempat yg 5 days a week ni.. senang sket.. cuti 2 hari sabtu & ahad boleh la lurus2kan pinggang, betul2 kan urat segala.. biasa la kan.. dah sarat2 ni dah tak larat rasa.. jalan pun dah macam mak peguin, ke mak buntal? ke mak dugong? hmmm ape2 je la kan.. yang pasti mengandung kali ni memang sangat menggugat iman sket.. bukan apa.. umur pun dah meningkat kat.. 3 series and 1/2 lagi.. bukan muda.. so stamina dah low lah.. betul kan.. kan kan.. sape setuju angkat jari hantu pleaseeeeee!!!


Breakfast apa korang pagi ni? Aku dah telan 1 biji kuih seri muka, 2 bijik karipap (lagi) & air nescafe ais secawan.. hahaha.. smlm masuk dalam blog UCU BAKERY dia kata soalan tu soalan wajib yang akan kuar dari mulut aku setiap kali wat entry.. wahhh dah ada tag line sendiri.. hua hua hua.. bangga kejap... sbnarnya secara spontan je soalan2 tu.. sbb aku kan wat entry biasanya after breakfast.. so bila perut dah kenyang.. soalan tu lah yg terkeluar pun.. hihihi.. 





Percaya tak? 1st time aku wat bihun goreng singapore ni.. tak caye sudah :P kuangx3.. toingx3... !!!! 


Semalam kan.. sebenarnya lepas balik keje.. aku singgah kedai nak beli bihun.. dah lama tak makan bihun goreng la ni.. so dlm pale otak malas nak wat bihun biasa2 aku makan tu.. dah teror selalu sangat dah wat bihun tu.. :P jadi nak wat sesuatu yg best and uPs sket dari biasa.. uPs ke? ok lah tu.. pada aku sbb dia dok negara lain.. uPs sket la kot... negara mahal sket.. hmmm jadi makanya terhasil lah bihun goreng s'pore ni.. alhamdullillah.. menjadi..


Alkisahnya... kakak aku kat puncak alam nak datang umah malam tadi.. tapiiiiiiiii half way dia dah kat area puchong, dia tak jadi datang.. ada hal lain yg tak dapat di elakkan.. so sebenarnya ni menu nak hidang kat dia juga sebenarnya.. x per la.. dah tak jadi nak datang kan.. takkan nak paksa plak.. kitorang anak branak makan je.. tu pun dekat 1 pek bihun habis tau.. dasyat2 mulut boya kitorang ni kan... hehehe




Ok tak? jadi tak? korang rasa? 
of-coz lah jadi sebab nak habis ni.. sepeket.. :P sape nak puji kan.. kalau tak diri sendiri.. sesekali rasa bangga sambil mendabik dada.. alahaiii.. baru buat bihun goreng singapore pun nak bising.. kasi kedebik sebijik.. nyampah kan korang..




BIHUN GORENG SINGAPORE Simple!

Bahan2nya:-

>> 1 Labu bawang besar di cincang halus
>> 2 Ulas bawang putih di cincang
>> Sepeket bihun kering (rendam sampai lembut)
>> Isi ayam / udang
>> Sawi RM1.00
>> Taugeh 50 sen
>> Lada hitam 50 sen
>> Sos tiram 3 sudu
>> Garam
>> Serbuk perasa (aji)

Cara2nya:-

: Tumis bawang putih dan bawang besar sampai layu dan agak2 kuning.

: Masukkan isi ayam / udang ikut citarasa

: Masukkan batang sawi seterusnya daun sawi

: Masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa secukup rasa

: gaul sebati dan masukkan bihun goreng sampai airnya kering

: Masukkan serbuk kasar lada hitam gaul lagi..

: Test rasa dulu.. x sedap buat sampai ikut tekak sendiri..

: Masukkan taugeh dan gaul sebati.. jangan sampai taugeh layu.. nanti tak best.. (ikut aku lah) 

: Siap.. dan sedia di makan.. boleh guna telur dadar yg di racik halus utk hiasan..  


Dah dah.. cakap banyak tak nak.. sekarang kena start wat keje.. nanti keje tak siap camne? sape mau jawab? bos tetiba tanya.. kang nak kata apa? errkkk.. sendiri mau tau kan.. 


Ok.. sekian.. :)