Assalamualaikum..
Pagi ni sebok nak buat tender.. jap gi kul 4 nak kena submit.. so layan gambar and resepi ni ye..
Kebetuan stok buah kurma banyak lak kali ni.. so nasi beriani ni aku tak letak gajus mahupun kismis.. tapi aku gubahnya letak hirisan kurma.. alhamdullillah.. sedap.. :)
Jelatan @ acar timun :-
1/2 labu bawang besar hiris halus
1/2 biji timun hiris halus
5 biji cili padi hiris halus
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kacang tanah goreng + tumbuk
Gula + garam sebagai penambah rasa
Gaul semua bahan dan simpan dalam peti sejuk utk seketika sementara menunggu time berbuka.. :)
Ayam masak merah boleh tengok resepi kat SINI
cuma kalau nak berlemak berkrim tu tambahkan santan pekat atau pun susu cair.. :)
Nasi Beriani Kurma
2 Sudu besar minyak sapi
2 Sudu besar butter
1 labu bawang besar cincang halus
3 ulas bawang putih
1 inci halia potong kasar
10 biji kurma (buang biji dan hiris kecil)
1/2 tin susu cair
2 helai daun pandan di cuci dan simpul
2 pek serbuk nasi beriani ( cap ikut suka *aku pakai Tesco*)
Beras cuci bersih (aku masak 5 pot)
Air secukupnya..
Cara2nya:-
1- Masukkan minyak sapi dalam periuk di atas api, seterusnya masukkan butter.
2- Tumiskan bawang besar + halia + Bawang putih sampai naik bau
3- Masukkan serbuk nasi beriani + air 1/2 cawan + simpulan daun pandan
4- Bila dan menidih dan pecah minyak tu masukkan kurma + susu cair
5- Masukkan beras dan tambah sukatan air mengikut sukatan masak nasi dan boleh la di masukkan ke atas / dalam periuk masak nasi :)
6- Tunggu sampai masak, sesekali gi gaul / kacau nasi tu ye.. :)
7- Siap untuk di hidang.. :)
Selamat mencuba.. :)