Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, June 30, 2010

Ayam Goreng Kunyit

Salam pagi rabu.. :D

malam ni pasar malam... hahahahaha.. baru pagi2 buta ni.. dah ingat
pasal pasar malam malan ni... bukan ape... aku plan malam ni.. aku
nak singgah pasar malam time balik keje ni.. ade something aku nak
beli.. hahahaha... nanti.. kalau cuaca OK... tak ujan.. aku singgah and
beli benda tu .. sok aku tempek.. ape aku beli tu.. hehehehe.. okkkk..

ni citer malam tadi lak... lepas balik umah... aku ingat tak mau masak..
aleh2 dah lepas maghrib camtu.... sepupu aku yg baru sekolah darjah
2 tu... anak kepada pak sedara aku merangkap adik abah aku.. dok
kat GF blok sebelah umah aku... (semua aku citer detail..) :D
panggil aku.. soh turun amik lauk... maknanya.. lauk yang diorang
masak... so takkan aku nak cakap tak leh kan... rezeki jangan di
tolak beb.... nanti rezeki di sekat.. haaaaaa sape nak jawab... nanti
orang dah tak nak kasi kan... kot2 time kita susah2 nanti.. hmmm
baik aku amik.... balik umah... aku terus goreng ayam goreng kunyit
ni je... ok lah... aku ni.. kalau nak makan.. mesti ade benda bergoreng..
tu la badan aku bulat. hahaha.. tu aku comey... wahahaha...

'

'

'

ni lauk aku wat semalam..

'

'

'

'

'

'

AYAM GORENG KUNYIT....

So... plan2 aku nak kuar makan malam kat DoMiNoS PizzA tak jadiiiiiii...
tapi aku kuar gak malam tadi.. lepas dinner aku gi bank....
ishhhhhh aku kekok la bila drive malam ni.. udah ler malam tadi
ujan renyai2... kete aku lak last sabtu lepas je aku bawa... lepas tu
aku menompang je... tak naik2 kete.. sampai mlm tadi je baru aku
bawa kuar kete.. hmmmm.. rasa cam takut2 je nak drive mlm tadi..
tapi alhamdullillah.. aku selamat pegi and balik...
:D

'

'

'

'

ok lah.... citer tuk hari ni..
moga bersua lagi esok..
bye.. :)

Tuesday, June 29, 2010

Cucur Udang............

Salam pagi selasa semua... :)

Pagi ni.... masuk2 opis... tengok atas meja.. tak banyak note... hmmmm...
nasib baik banyak dah keje yang aku kautim semalam... jadi bos pun
tak de la tinggalkan note by note...
alhamdullillah... :)

Bukan nak goyang kaki.. goyang lutut segala bagai...
bila dah kurang keje kat opis ni.. boleh la aku wat keje2 yang dah
tertangguh lama.. cam filing dan lain2 tu.. record semua document kuar
dan masuk.. sekali bos mintak nanti.. tak de la berpinor2 bijik mata aku
mencari .. kannn... :D

Ni kesah cucur udang.. aku teringin nak makan.. tapi dah malam..
balik je rumah... nampak udang.. nampak taugeh.. tapi tak de kucai..
tapi kali ni.. aku teringin wat cucur yang guna acuan senduk...
hahahaha.... selalunya aku suka makan cucur yang crispy2...
tapi kali ni aku nak kelainan... and aku campurkan serbuk baking
dalam tepung adunan ni..

and.....

'

 '

'

'

ini lah hasilnya...

'

'

'

'

CUCUR UDANG ....


Bukan nye kedekut udang ke ape... dah malam2 buta kan... stock lak
terhad... so udang kena potong 2... hahahah.. jadi lah.. wat makan
sendiri.. ape lah sangat kan.. bedal sajalahhhhh...

Best gak cucur kali ni... lembut sesangat... mgkn sbb aku guna
serbuk penaik tu...

bahan2nya:-
1 cawan tepung gandum (aku guna cap sauh)
segenggam taugeh
1 sudu kecil serbuk penaik
garam dan serbuk perasa
air yang secukupnya utk bancuhan

beberapa ekor udang utk hiasan

cara2nya:-
bancuh cam biasa... cam dok wat cucur2 lain..
and masukkan dalam senduk yg telah di rendam ke dalam
minyak yg panas... dan letak kan udang di atas bancuhan tepung
di dalam senduk.. and rendamkan senduk di dalam minyak yg
sedang panas... biarkan seketika dan goyang2 kan senduk tadi
supaya cucur keluar dari senduk...
buat yg sama dan  seterusnya sehingga habis...
!@!#%@!$&!^*^&^*!%    :D

'

'

'

Ok lah... bye semua..
bos dah call.... kena wat something...
nanti ade masa... aku merayap kat rumah korang tau..
:D bye.. tata...

Monday, June 28, 2010

KasTad PUff and Toy Story 3......

Salam semua....

Bermula nya hari pertama di minggu ni... :D ..
wat ape lagi kan.. keje cam biasa... keje rajin2... :D

Cuti yang mmg agak borring.... tak de apa2 activiti bag0s.... dok
umah pun.. malas benor nak wat experiment mahu pun assigment...


Cuti2 kali ni... hmmm layan citer Toy Story 3 kat Mid Valley...
lepas je abis citer.. tak de jalan2 cari makan ke ape... terus balik
umah... singgah kedai mamak.. melantak sepinggan nasi ngan kari
daging kambing... hmmm balik rumah.. tak yah masak dah.. :D


Teringin sangat aku tengok kari daging kambing kedai mamak tu..
kedai tu baru je buka.. kat Meranti Jaya ni.. sebelah ngan pasaraya
yang aku selalu cari lauk pauk wat stock kat umah... soooo
kebetulan hari yang malas aku.. aku terus makan nasi kat kedai
tu.. nampak beriani dia.. fulawehhh... melet00p.. terus aku amik
ngan kari daging kambing... ni kiranya cam 1st time dalam tahun
ni aku makan daging kambing... :D :D :D

Tak leh layan selalu daging kambing ni... kang p0ningggg lalat tu..
sape nak jawab... tetiba blood pressure naik mendadak..
hmmmmm sape nak tangg0nggg wehhh.. hahahaha...

ok lah... ni citer lepas balik dari tengok citer Toy Story tu...


TOY STORY 3....


'

'

'

'

'

'

'

KAsTaD PuFF

ni lak... kastad puff yang aku wat... hahahaha...
kenapa ler bentuk dia tak cantik ek??

hmmmm.. jawapannyeeee... mesti uOls gelak guling2 kalau tau
the story behind this... hahahahaha.. (aku yg gelak dulu..)

sebenarnya aku ade acuan nozel .. banyak bijik gak aku beli..
tapi kan.. hari tu aku wat Cup Cake tuk hantaran adik aku kawin..
jadi... aku guna nozel aku tuk deco2 kat atas kek tu... hmmmm..
tunjuk ter0r lah kan.. skill yang cam hampehhh..

Anddd.... kek aku berjaya masuk carta... carta2 di bawah golongan
hantaran2 tu... hahahaha....

Lepas dah abis wat CC tu.. aku pun simpan la cream2 piping yang aku
wat tadi dalam 1 bekas... bila dah lama simpan... satu hari aku
mengemas semula... bila aku tengok cream tu.. ala2 cam tak0t
nak makan dah.. (takut expired) hahaha..
so aku amik beberapa warna cream dlm piping bag tu... buang
dalam tong sampah.... dah lama pada tu.. aku nak wat balik
kek... aku teringat.. mane la aku letak nozel2 aku yang aku beli tu..
udah ler sebijik nozel tu.. besor jadi kelingking tu.. rm2.50.. :)
baru ler aku teringat .. yang aku dah campak kan cream skali ngan
nozel2 nya... hahahahaha...

teruk tul kan.. ni time aku nak wat kastad puff ni pun.. aku just guna
piping bag... tak de acuan segala nozel2 tu.. tu yg bila dah kembang
dia jadi cam ni... tak do bentuk segala bagai... :(

ape pun... aku puas sesangat.. sebab kastad yang aku wat ni..
laku... sedap... dan lembut... and inti castad yang aku wat tu
pun.. mmg the best... tak de so sweet.. sesuai lah.. :D
(masuk bakul angkat sendiri) dah tak de orang nak angkat.. :)

Ok lah... sekian dulu ...
Bye... see s00n.... :D

Friday, June 25, 2010

Sambal Tongkol + Sawi Vegi Simple...


Salam semua.. :)
Selamat pagi jumaat :D

Makan dinner ape?? ni haaa... nak share picas kat bawah ni.. sambal tongkol
ngan masak sawi simple... :D tu je yg aku larat wat semalam..

SAMBAL TONGKOL




'




SAWI VEGI SIMPLE....

hahahaha.. masakan aku simple belaka.. tapi aku kasi nama yg wat
terangkat abis... muahahahahaha...

'

'

'

'

'

'

'


malam tadi.. lepas dinner melayan depan TV lah... mcm2 citer pasal bola..
aku lak.. tak layan bola... muahahahhaha.. aku tak suka bola...
tak suka tak suka tak suka.. (sambil geleng2 pale)


dalam pada tak suka bola... aku dengar brazil kalah.. 2-3.. ngan pasukan
mana tak tau lah... terdengar kat radio pagi tadi.. hahahaha...


lepas tengok berita malam tadi.. layan citer 999 pasal bookie...
merata2 dok main judi ni.. aduyaiii... apa nak jadi tak tau la... dunia
ooowwhh dunia...


Habis citer 999 aku layan citer ROH kembali.. ade babak takut gak..
yg takut aku tengok kot celah jari... hahahahaha... time iklan baru
berani nak bangun minum air ke.. ape ke... terukkan... tapi nak
tengok citer tu... tapiiiii jari aku yg tolong tengok tuk aku.. hah hah hah..



Ramalan kaji cuaca pagi ni.. meramalkan..
Cuaca bagos.. nak kata ujan pun tak.. (mlm tadi je la).. pagi ni.. cerah..
berawan (waahhhh.. jadi kaji cuaca lak aku..) tapi tak ujan.. angin kuat..


:) seronokkkk je... naik kete hari ni leh bukak tingkap.. sbb nak
rasa kenyamanan angin pagi... hahahahaha...


Dalam kete kan.. kaki aku sebelah kanan gatai ler pulak..
ape ek?? kalau tapak kaki kanan gatai.. orang tua2 selalu
cakap.. kata nak jalan jauh?? mmmm jauh pi mana??
padahal aku lom gaji lagi minggu ni.. muahahahahhaha.. nak
jalan jauh pun kena budget2 gak.. :))


Kalau aku gi jalan mane2 this weekend ni.. aku citer la.. kalau
aku senyap je... maknanya aku dok berlengkorrr atas katil and
terperuk dalam umah je lah.. ekkkk.. paham2 la..

OK lah.. sambung next monday yer...
moga jumpa lagi... tata.. :D

Thursday, June 24, 2010

Masak Bening Betik...........

Salam Semua...... :D

Bening??? ape tu?? hmmmm yang aku sendiri tak tau ape maknanya
bening... and aku sendiri agak.. itu lah masakkan yang aku wat...
tapi what is the meaning... dari kawasan dan negeri mana there call
the 'bening' ? mmmmm aku agak2 dari orang2 minangkabau kot.. :D
agak2 nye lah... sebab aku sendiri kurang pasti... kalau ade sesapa
yang tahu.. leh la explain kat aku ni.. :D

Yang penting.... nama masakan ni aku dapat dari mana??
hmmmmm cuba korang bayangkan.. sedangkan aku 1st time
dengar nama makanan ni.. 'bening' .... :D

Kalau ikutkan aku..... aku letak nama masakan aku..
MASAK AIR BETIK.... :D tapi memandangkan... nama 'bening'
dah di call kan terlebih dahulu... sooo aku letak nama 'bening'

Kawan aku lah... dia nampak je masakan aku ni.. terus dia cakap
'wahhhhhhhhh... sedapp nye nampak masak bening betik awakk...
aku apa lagi.. dalam tak paham tu.. what meaning for the 'bening'
sambil tersenyummmmm tersipu2 ala anak dara baru di pinang tu...
makin besorrr ler montot aku yang dah memang besor ni.. hakhakhak..

sooooo ni lah masakan aku..

'

'

'
is

'

'

'

MASAK BENING BETIK......

Bahan2 nya:-
Setengah biji betik kurang masak
2 tangkai cili api di hiris nipis
1/2 biji bawang besar di hiris nipis
sedikit udang kering di cuci bersih
Garam dan gula sebagai perasa
Air yang secukupnya utk kuah

Cara2Nya:-
Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam periuk (kecuali garam dan gula)
 letak atas api.. tunggu sampai menidih... masukkan serbuk perasa..
Biar seketika di atas api.. rasa mengikut selera... dan siap
di hidang... :D :D

'

'

'

'

'

Ok lah.. sekian dulu untuk kali ni..
aku banyak keje lak kat opis hari ni..

Bye Bye...... :)

Wednesday, June 23, 2010

Ayam Goreng Crispy Me........

Salam semua :D

hmmmmmm....... citer per pagi ni?? semalam balik umah sampai awal...
kul 6.30pm.. terus dok depan TV layan citer ILUSI.. sambil relaks2
badan.. sementara nak masak dinner... hikhikhik...

Pagi semalam hujan... pagi ni pun ujan... tak ler lebat mana... tapi..
rasa memang nak tarik selimut balik je... malasssss je nak bangun 
dari tido.. hakhakhak.. kalau time cuti2 tak de lak ujan or cuaca
sejuk2... kalau tak mau matahari bertenggek atas kepala baru nak
bangun kan.. ha hak hak.... :D

Dinner.....?? simple je... nasi putih,,,, goreng sayur kangkung yang 
mak/abah bawa that day... and wat ayam goreng crispy ni.... 
janji abis dalam 1 malam.. senang nak cuci pinggan.. lagi pun..
kalau ayam ni tak abis ke... sok dah tak sedap nak makan... kalau
ia pun tak abis.. wat ratah2 cicah ngan sos sambil dok layan TV lah...
kannn.. kalau nasi tak abis.. boleh wat nasi goreng awal pagi.. leh
tapau makan kat opis.. huahuahua... 

Mau tak jeles opis mate aku... asyik dok bau makanan dari bekal
yang aku bawa... nasi goreng kampung with crispy ikan bilis la..

or wat nasik goreng power punya spicy with telur dadar.... 
nyummmm nyummmm.... telan air liur arrr depa... kannn.. :P


AYAM GORENG CRISPY ME..

'

'

'

'

'

'

Dinner ape malam ni??? mmmmm..
tunggu nanti aku apdet... camne rupa masakan aku.. :D

OK all.. bye... wassalam... :)

Tuesday, June 22, 2010

Kuih Sagu + Sambal Bilis Puteri.....

Salam semua... :D

Hari ni lambat apdet blog... sebabnya.. aku masuk je opis.. ade tender kena wat..
tapi blom masuk harga.. aku baru siap print all the document support...
aku tunggu bos masuk kan harga.. nanti lepas tu.. baru aku BZ balik...
kena complete kan semua... :D

Hari ni... aku nak tempek gambar kuih sagu..
tengok hana jepun wat kuih ni.. tapi kaler lain lah.. aku cari dalam peti
sejuk.. kaler yang aku ada.. cuma ijau pisang, kuning telur, and pinky...
tu pun aku beli sebab aku try wat apam indon.. a.k.a apam marmar...
kan pakai warne2 streking tu... hehehehe... :P

Kuih sagu ni.. aku wat tak de tunjuk ajar.. bape air nya..
pandai2 sendiri je.. boh air... kasi didih... lepas tu masukkan sagu yang
telah di rendam kembang tu.. lepas tu.. masuk daun pandan.. and gula..
kacau sampai pekat, likat, melekat dan abis putih2 tu.. sebab aku malas
nak kukus dah.. :D mmmmm aku titikkan pewarna pink dalam periuk..
kacau sebati.. dah tak de putih2 tu.. aku tutup api.. and masukkan dalam
bekas lain.. biar sejuk... lepas tu.. di sebabkan aku nak makan for
bekfes kan.. dah aku wat malam.. so aku masukkan dalam peti sejuk..
kasi sejuk and more more keras la.. *sbb terlembik* :P

andddddd ini lah hasilnya... aku potong di pagi hari.. and salut with
kelapa parut yang dah di gaul ngan secubit garam... :D nyuuummyyy...

KUIH SAGU PiNkY

'

'

'

'

'

'

'

'

'

SAMBAL BILIS PUTERI

And... ini lak sambal tumis ikan bilis .... cam biasa aku wat sambal
guna cili giling puteri.. sebab malas nak blend cili kering... :P

Sambal tumis aku.. biasanya aku akan tumis bawang putih.. lepas dah
naik bau.. aku suka  masukkan bawang besar yang di potong bulat2
ke dalam minyak tumis tu.. sbb aku suka layu2 bawang tu..
lepas tu.. baru aku masukkan cili blend.. bila cili dah masak... aku
masukkan garam, gula and air asam... and kacau sampai berasa..
aku masukkan ikan bilis yg di goreng rangup... and ready... :D

Ok lah.. ini dulu aku kongsi hari ni...
tak de special2 pun.. sebab aku bukan pandai masak
sangatt... :P kalau pandai pun.. sebab tengok buku resepi... :D
ahakkksssss...........


Sekian dulu... byeeee......... :-H

Monday, June 21, 2010

Masak Lomak Cili Api Temenung...


Salam Semua... :D

Selamat Pagi Isnin.... bermula la hari pertama di minggu ni... harap2
semuanya OK yer... :D :D


Bawah ni.. gambar Masak Lomak Cili Api Temenung... hmmmm :D
Lama gak aku tak wat masak lomak cili api ni.. tapiiiii bila asyik layan
citer kat TV2 tu.. Masak Lomak Cili Api.. tingin gak aku nak test power..
terliur je... tengok diorang dok masak menu ni.. heheheheh...


hahaha.. jangan heran sangat noooo.. bila masuk sini je nampak ikan
temenung ni.. asal masuk je.. ikan temenung.. asal ikan temenung jer,,,
kat sini.. hahahaha.. aku suka makan sampai aku jemu.. tak pun...
sampai tak de dah stock ikan temenung best kat pasar... baru aku stop beli
nanti.. hahahaha... tapi betui la.. semalam aku gi pasaraya.. nak beli stock
utk seminggu kan... mmg dah tak nampak ikan temenung best ni...
ade ikan mabong.. and ikan sardin.. yang memang aku tolak tepi siap2...


Jadi aku beli ikan gelama.... ayam... and ikan apa tahhh.. aku pun dah lupa..
:D:D tapi kan.. abah/mak aku dtg umah aku weekend tadi... diorang ade
bawa ikan fresh dari kampung.. ikan tongkollll a.k.a ikan kayu..
hmmm abah aku cakap dia beli atas bot lagi.. orang baru balik dari
laut.. sooooo nampak ikan fresh ni.. terus dia sambaq 3 ekor... 2 ekor utk
aku.. 1 ekor besauuuuuuuuuuuuu punyaaaa.. dia kasi kakak aku...
hmmmmm... 2 ekor aku punya tu.. bukan tak besar... cuba uOls bayangkan..
ade gak besar betis kita ni... hmmmmmmmm besar gak la... kann..




MASAK LOMAK Cili Api TEMENUNG


'

'

'

'

'

'

'

Hari sabtu kan aku keje... OT.. balik dari opis pun dah kul 5.05pm.. jadi
memandangkan kete aku tu dah kelabu asap bebenor... lama tak cuci..
aku gi gak singgah Snow Wash.... sian gak tengok kete dah comot kan..
kesian gak kat aku.. sebab orang tengok aku bawa kete comot.. hahaha

balik dari snow wash pun.. dah kul 6 lebih... mau gak aku pack makanan
dari luar.. sbb dah tak larat nak masak.. mmmm.. aku balik je umah..
terus mamam mihun sup aku beli tu.. and layan TV.. hehehe.. citer
kartun Sinchan ngan doraemon.. hehehe.. one of my feveret cartoon
from long long time ago lahhhhh...

Tak tua2 lagi si nobita, giant, sunio, sizuka and co tu... mmmmm dari
aku kecil.. sampai aku dah tua bangka ni.. diorang tetap mentain..
hahah... kan syokkk.. kalau aku pun camtu...


tapi zaman kecil dulu.. nak je cepat2 jadi orang besar.. sbb malas
dah nak baca buku.. mak asyik soh baca buku je.. sampai satu
tahap.. aku set dalam otak aku.. dah besar nanti.. aku tak mau baca
buku dah.. hahahahaha.. punyaaaa laaaa malassss tahap gaban kan..
(abaikan kemalasan ku tu) ....


Celoteh panjang lebor sangat aku ari ni.. almaklumlah.. hari ni
aku free je pepagi ni... keje pun nampak nipis jeeee... boleh la
rest banyak2... hahahhhahha...


See uOLS again... byeeee...

Saturday, June 19, 2010

OT

SaLam Pagi SabTu... :D


Hari ni.. aku

OT

hehehe...

bos aku tepon malam tadi.. katanya ade tender nak sumbit ke Terengganu..
must be done by tommorrow (means hari ni lah)

mmmm tak per la.. nak wat camne... aku bukan selalu ade OT pun..
setahun sekali pun payah... ni dah ade.. takkan nak kata tak leh kot..
kann.. kita ni pekerja.. kene bagi committment baikkkk..
supaya kerja kita di hargai.. hehehehe..

OK lah... see uOls again... bye....

(nak settle tender yang wajib ni...)

taraaaaa....... :D

Friday, June 18, 2010

SwEET ManGGo JeLLy

SwEEt MANGGO JeLLy

'

'

'

'


Salam pagi JumaaT :D

Hari ni dah pun hari Jumaat kan... cepat lak rasa.. mgkn sebab aku tak mai
keje last week kot.. jadi minggu ni jadi cam bersemangat sket dtg keje... lagi pun
keje minggu ni bertimbun2.. dek ke MC an aku minggu lepas.. so tak de
la boring tahap gaban lawan power rangers kan... hahaha...

Tu... SweeT MaNggO JellY ni.. saje wat experiment... aku beli manggo ni..
Cikanon Manggo kot namanya.. (kalau salah betulkan yer... :D)
murah je.. sekilo baru rm3.90... aku amik 5 bijik.. tak sampai rm5 pun..
aku blend isi manggo ni.. dgn sedikit air.. wat ala2 macam puri...
and masak gak sedikit air with serbuk jelly... dah menidih masukkan
manggo puri ni... and gula.. biar menidih lagi.. sampai gula hancur...
dah tu.. aku masukkan dalam cawan2 ni.. dapat 8 cawan semua nya..
aku sejukkan.. and letak manggo dadu sebagai eksyen kat atasnya..
muahahahaha... nyum nyum.. tak sampai 1 jam.. dah siap wat 8 cawan..
:D simpan dalam peti sejuk.. bila dahhh sejukkk tu.. makan ikut suka
time bila2 pun.. :)

Hari ni last keje.... sok dah cuti... sok aku dok umah je.. wat experiment sket..
lagi pun insyaALLAH mak/abah aku nak datang kot... kotttt kottt...
and hari ahad pagi2 aku ade planning gi MidValley...
ade show kat sana.. nak tau show ape.. hari isnin ni.. insyaALLAH
aku bagi tau.. hehehehe...

Ape pun.. SELAMAT BERCUTI tuk semua...
Jumpa lagi.. tataaa... :D

Thursday, June 17, 2010

Nasi Lemak Temenung

Salam pagi khamis.. :D

Temenung.... ??? sebenarnya temenung ni.. adalah nama ikan... jangan
terkejut nooooo.... ikan kembung a.k.a pelaling a.k.a temenung... hmmmmm
Time aku kecik2... ikan ni aku panggil ikan temenung... tapi bila kitorang move
to new place (me & family) dah orang tempat tu panggil ikan ni ikan kembong..
tapi kan... we all still call them ikan temenung.. but sometimes sound like a bit
funny kan... ade ke ikan temenung.. wakakakakaka...

And now... i'm in KL.. dah nama ikan ni lain lak.. aku pun baru je tau kot..
bila aku gi Tesco.. tengok sign kat ikan ni.. is Pelaling... mmmmmm..
bagi aku.. apa pun nama yg dia ada.. the meaning still same...
iaitu ikan kegemaran ku....

Kalau yang besor sket size dari ikan ni.. dah namanya Mabong.. tapi aku
kurengggg gemar sket ikan mabong tu.. unless kalau kat pasar mmg
tak de ikan lain yg aku nak makan.. aku baru akan pilih ikan mabong
tu lah... :D tapi kan.. uols nak tau.. i pernah try wat kuah laksa
guna ikan mabong.. hmmmm the test is greats.... and isi ikan tu.. dapat
banyak lah.. sbb mabong kan gem0k.... hehehehehe.. like if uols used ikan
sardin.. kecil2.. makan keje pun remeh2.. nak seperate kan isi2 ikan tu..
lambat.. if ikan mabong.. sonangg keje.. muahahaha.. bagi yg malas
cam aku lah... :))

'

'

'

'
Hmmmmm... gambar bawah ni.. is my dinner ...

NASI LEMAK TEMENUNG
 memandangkan stock ikan kembung aku masih banyak... jadi aku goreng
ikan tu.. wat telur dadar.. and wat sambal ikan bilis... aku saje2 tukar angin..
makan nasi lemak malam2... hahahaha.. nak wat waktu pagi tak sompatt..
lain lah kalau hari cuti.. tak kesah lahh.. kalau hari bekerja.. jenuh aku
nak terkejar2 wat itu ini... nak masak sapan pun.. ala kadar..

Bukan lah special sangat nasik lemak aku ni.. tapi aku tetap guna
resepi yang mak aku kasi.. nasi tu aku masak dlm rice cooker..
aku basuh beras... masukkan santan, daun pandan, bawang merah hiris,
lada hitam, and halia.. aku juga masukkan garam.. tuk tambah lemak
orang kata.. sbb dah guna santan tu.. lagi lemak berkrim lah.. :D

Yang lauk2 tu.. biasa je.. mula2 aku nak goreng ikan masin... tapi
memandangkan otak aku lebih memikirkan nak makan ngan ikan kembung
goreng.. jadi aku goreng ikan kembung lah.... hehehehe...
nasi lemak aku simple.. tak de timun.. tak de kacang.. sbbnyee tak de
stock kat umah.. hehehehehe...

Ape pun.. classsssss.... tip top.. kenyang... alhamdullillah....
:) :) :)

Jumpa lagi uOls... byeeee....

Wednesday, June 16, 2010

Kuih Bakar and Donatttt.....

Salam semua :D

Kuih bakar ni.. bukan aku wat... kuih ni adik aku yang bawa... buah tangan dari
Taiping... :) Minggu lepas hari khamis malam jumaat.. adik aku datang singgah
kat umah aku... dalam perjalanan nya nak menghadiri kenduri kawin kat Kluang
Johor.... perjalanan nak ke Johor pun makan 6 jam gak kalau terus dari Taiping..
jadi adik aku singgah kat umah aku.. and terus kan perjalanan di hari berikutnya..
tak de la letih sangat kan... kalau idak.. sian gak kat wife adik aku tu.. udah ler
pegnen hampir 7 bulan.. anak sulong lak tu.. mesti tak tahan badan lak kan..
lagi2 tukar angin lama2 ni.. mau loya lak.. kalau yang kuat tak per lah..
hahahaha ... kalau yang lembut lentok tu... hahaha mau lembikkk kan... :D

beberapa bijik kuih bakar yang aku sempat snap.. sebelum ngap habis dlm
mulut... syokkk sebenarnya makan kuih bakar ni.. sebab cair di mulut..
iiiii likkkkeeee.. :P

KUIH BAKAR


'

'

'

'

'

'

DONAT ME



Ni lak aku nak citer aku wat kuih donat.... hehehehe.. hari jumaat lepas la....
adik aku dah nak pegi ke johor lah... udah bekfes semua... tapi aku rajin2
nak wat donat lagi.. saja lerrrr.. bukan teror mana pun... saja nak bagi
adik aku bawa bekal.. makan kot jalan.. kalau2 lapar.. kannn...

puas aku dapat pek kan donat untuk adik aku :)
walaupun donat aku tak segebus donat lain... aku tetap bangga...
aku dah wat donat kali ke-3 in my life... muahahahaha....
terukkan.. tak per lah.. nak cakap aku apa pun..
yang penting aku hepi... kannn.. :D

OK UoLS.... Jumpa lagi... Soon... :D

Tuesday, June 15, 2010

Ooooowwhhh Ikan Kembung.....

IKAN KEMBUNG a.k.a PELALING


Salam semua.. :D

Nak tunjuk kat sape lagi.... kalau bukan menunjukkkkkkk ikannnn ni
kat TTM kan.. muahahahaha.... :D:D jangan marah no ... kalau marah nanti
cepat tua.. sape nak jawab... kuang kuang kuang....

Hari aku demam lah.. balik dari klinik.. aku lalu tepi rumah jiran aku
tu... sebab kete aku parking belakang umah.. jadi nak ke depan tangga kena
lah lalu tepi blok tu.. bau sedappp nye.. menusuk jiwa dan raga.... aku tau.. tu
bau orang goreng ikan.. ikannnn apee?? hmmm ikan kegemaran ku.. iaitu
ikan kembung.... dalam pale dok ting tong ding dong bell tu.. nak tak nak aku
patah balik gi kat kete.. start balik kete... aku gi mane lagi.. cari ikan kembung...
misi aku berjaya.... yeee haaaa.... setelah pencarian aku di pasaraya Hero
kat Tmn Meranti Jaya tu... wahhhhhh terbeliak bijikkk mataaaa aku...
punyaaaa lah segarrr dan bugarrr ikan kembung ni... cuma RM4.90/kg
waaaahhhhh wa pun mau jugakkkk... mau mau mau.....
terus aku capai beg plastic tu.. pilih ikan besor2 je.. keras2 lagi tauuu..
jangan jeles tau TTM .. memang betul2 segar tau.. mane nak dapat..
aku amik ade kot 10 ekor.. tak sampai Rm5. gak.. hahahahaha
syoookkkkkk syooookkkk .. dalam pale aku.. aku nak balek umah wat goreng
je... ikan ikan tu.. goreng 3 ekor pun jadi lah.. wat aku sorang2 ni..
muahahahahaha....

Dah goreng 3 ekor tengah hari tu.. time2 tu gak abis 3 ekor tu.. dah tu.. bila
time malam.. nak dinner.. aku cuma terbayang ikan kembung tu je... aku wat
bakor lak.... hehehehe.. 3 ekor lagi.. bakorrrr with sos lada itam...
nyummm nyummm.. gambar yang bakor aku tak snap...
sebab tak bape cantekkk.. wakakakakkakaka...

Saje je aku nak tempek gambar ikan kembung aku ni.. memang lah menu
 yang terrrrrr amattttlah simple dimple ni... :D
aku kan demam.. badan pun tak larat nak wat itu ini.. lagi2 nak dok kat
dapur lama2...

tak suka tak suka tak suka.... :)

Tak upaya... tak daya... tak kuasa...
aku cuma mampu wat.. ape yang boleh di telan je..
ikan goreng.. makan with nasi panas2... and cili potong.. udah le...
janji perut beralas.. sebab nak makan ubat...

Tul tak..... insyaALLAH.. aku ade planning nak wat something
on this weekend... coz ade tetamu nak datang umah aku nanti...
Yang istimewanya apa... ?? nanti aku share.. tapi mmg kena tunggu sampai
sunday lah... that's mean.. monday baru aku kongsi lah.. kannnnn..
muaaahahahaha..

OK.. Jumpa lagi.. Next day... byeeee.. :)