Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, August 01, 2013

Ayam Masak Cili Pedas Berapi

Assalamualaikum...

Lambat apdet hari ni.. :) sorry ye.. 

Semalam kat gi klinik cucuk fiyya... perkembangan terbaru fiyya..

Berat badan sebelum : 6.5kg sekarang 6.75kg
Tinggi sebelum : 6.1cm sekarang 6.2cm
Ukur lilit kepala Sebelum: 39cm sekarang 39cm gak.

Kena 1 das cucuk untuk 6 bulan punya... alkisah esok fiyya cukup 7 bulan.. tapi lambat amik imunisasi yang 6 bulan kerana hari tu fiyya demam.. so cucuk nya kena cancel lah.. sbb demam.. di bawa ke seminggu selepas baik demam.. jadi dah terlewat lah kira2 2 minggu fiyya nye appoitment sepatutnya.. 

Balik keje semalam.. nak amik mood anak2.. kesian pulak asyik makan makanan yang aku cacangkan je.. so ikut cakap anak je semalam... aku masak sambal cili pedas berapi ayam.. menu ni sangat2 lah di sukai oleh hakimi dan sakinah.. kebetulan kat rumah ada bape biji cili padi je.. so lepas balik dah kimi siap mandi, aku soh kimi gi kedai, beli cili padi.. sekali kimi bawa balik semua yang hijau belaka.. aku ni suka cili padi yang merah belaka.. tapi kan pedas la pulak.. aku kesian kat budak2.. hijau pun hijau lah.. makanya aku campur dengan cili kering 5 tangkai.. jadi la warna camni.. tu pun warna bertukar selepas letak air asam.. :)
Bertambah2 kimi dan sakinah makan nasi malam tadi.. sipi2 nak habis 4 pot yang sakinah masak tu.. dasyat kan.. :) 

Ok lah.. kerana kesukaan anak2.. aku turutkan.. mr mama tak nak makan.. dia takot nampak cili padi banyak sangat.. siap mr mama sound jangan esok ada sesapa ulang masuk toilet dah ler.. syukur alhamdullillah.. anak2 perut nya boleh terima.. so kira selamat lah masakan aku semalam.. hehe.. 



Ayam masak cili pedas berapi.




Resepi Ayam Masak pedas berapi

6 Ketul ayam siap di goreng
20 tangkai cili padi
segenggam ikan bilis kecil.
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam
gula + garam untuk perasa

Cara2nya:-

Blend semua bahan2 di atas dengan air asam jawa skali.. kecuali gula dan garam.. :P muahahahaha.. (lepas ni sure ada yg ketuk aku ngan senduk kan.. ) 

Tumis dalam kuali.. (jaga2 sistem pengaliran udara dalam rumah mesti ada ye.. kalau tidak bersin lah jawabnya)

Biar bahan2 tersebut menidih dalam kuali tu lama sikit.. sbb nak bagi cili betul2 masak.. lepas tu masukkan gula dan garam.. (AWAS!! jangan rasa.. nanti makruh puasa rasa banyak2..) 

And siap!!