Assalamualaikum....
Fuhhh lama betui tak dapat apdet... cuti seminggu aku
dok kat Taiping... nak apdet line tenet tak dapat.. sebab
almaklumlah.. rumah jauh kat Pantai Remis.. mmg tak
dapat mas0k pun.. sian aku.. :( tapi tak per..
cuti aku di manfaatkan sebaik mungkin bersama mak/abah
dan keluarga tersayang.. :) seronok dapat bersama2
semua adik beradik.. gelak tawa, tagisan anak2 kecil semua
membawa kenangan dalam hidup.. :)
Masak lomak ketam tu.. lama dah rasa tak makan ketam..
dah tu.. terasa cam nak makan ketam kan.. gi beli kat
supermarket HERO Puchong tu.. dapat ketam fresh2 ni..
baru kuar dari Kotak lagi.. time dia dok susun2 tu.. aku pun
susun2 gak dalam plastic bag.. amik 4 ekor je.. RM18.++ gak..
kira murah tu.. sebab baru RM13.++ /kg tau..
isi fresh, manis2 lagi.. and paling penting tak busuk baunya..
sebab pernah gak aku beli ketam kan.. balik umah time masak
tu, berbau satu rumah.. bukan bau sedap.. tapi bau busuk...
takkkkk SUKEeeeee... tak0t gak ter BELI ketam yg berbau..
alhamdullillah.. :)
Masak lemak cili api
Bahan2nya:-
4 ekor ketam bunga
3 ulas bawang putih (di tumbuk lumat)
1/2 labu bawang besar (di tumbuk lumat)
2 - 3 ketul kunyit idup (di tumbuk lumat)
2 batang serai (di ketuk)
1 inci halia (di tumbuk lumat)
5 tangkai cili api (di ketuk kasar)
2 Cawan air
1 cawan santan
garam dan serbuk perasa
Caranya:-
Masukkan semua bahan2 di atas.. masak atas api yang
sederhana... tutup kan tudung periuk.. masak sampai ketam
masak dan bila ketam dah masak. Rasa sesedap RASA..
boleh di hidang.. makan ngan nasi panas2.. :)
PANTAS DAN TUNTAS... :) eheh