Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, June 03, 2010

Udangggg.. oooo Udanggggg.....

Salam pagi khamis... :D

Selamat pagi... hari ni aku kuar datang keje cam biasa... dalam kul 8.15am dari rumah...
tapi tak tau ape punca nya.. jem lak kat h/way LDP tu... entah la.. aku pun tak tahu ape puncanya..
harap2 aku tak nampak apa2 yang tak sepatutnya lah.. sebab aku ni bukan nya kuat semangat..
aku takut apa yang bakal aku nampak di sepanjang jalan tu.. tapiiiii alhamdullillah.. sampai kat
opis aku tak nampak apa2.. tak tau kat mana puncanya...

Pagi ni awal2 lagi dah nak tempek gambar sambal udang yang aku wat semalam....
jangan tak tau.. aku ni antara peminat udang no.1.. hahahaha... aku suka wat apa2 versi skalipun..
sekiranya aku teringin nak makan cucur udang waktu malam.. aku sanggup buat.. walaupun aku
rasa cam pelik je kalau makan cucur malam2... kan kan.. tekak dan selera kita tak sama.. jadi
ape yang kita nak.. kita wat lah.. bukan kita soh orang lain tolong buatkan tuk kitakan...
kalau nak cari cucur kat kedai makan tengah2 malam.. rasanya tak de gak.. sebab kebiasaan
nya cucur2 ni orang jual waktu petang2 tu je.. betul tak.. kat gerai goreng pisang banyaklah
leh jumpa cucur udang.. kan kan... hikhhikkhikkk....

mula2 layan dulu pics sambal udang aku wat ni.. cam biasa aku wat guna cili giling.. sebab
aku ni kan selalu kesuntukan masa... time balik keje baru nak wat itu ini.. mane nak sempat
nak kisar cili kering tu.. walaupun rasanya kurang sket dari cili kering kita kisar sendiri.. aku
tetap suka... sebab dia sambal kesukaan aku... aku akan modified sambal ni sampai kena
ngan tekak aku... janji pedassssss dan sedikit manis.. hehehehehehe..... tul tak??
Aku tumis bawang besar cincang selabu.... bukan selabi , aku cincang 3 ulas bawang putih...
dan agak garing.. aku masukkan cili giling ni.... (aku suka guna brand puteri) :D
Lepas dah cili tu masak dan agak garing.. aku masukkan lagi air assam jawa.. and biar
sedikit menidih.. baru aku masukkan gula + garam sebagai perasa... kebiasaannya garam
tak boleh masuk banyak.. sebab dalam cili giling puteri ni.. dah siap ade garam.. and assam..
so sebabkan aku tak nak ianya terlalu pekat.. aku masukkan air asam sikit.. and garam
sebagai mengikut citarasa tekak aku.. aku tambah gula.. sebab aku tak nak terlalu pedas...
hehehehehe.. banyak songehhh kan.. tak per.. bukan aku suruh orang masakkan utk aku..
aku yang wat sendiri.. suka ati lah kan.. wakakakakakaka... :D
and aku masukkan udang... gaul2 dan biar udang masak atas kuali tu.. dan terus siap
tuk di hidangkan... :) sedap di makan bersama nasi yang masih panas2...
fulawehhhhh... nyumm nyummmm.... :D

SAMBAL UDANG PUTERI


Hmmmm.... lagi aku nak citer pasal udang gak.... :D citer nye camni..
Once opun a time (kira2 13 tahun dulu).... in the small village.... tinggal sepasang suami istri 
di dalam sebuah rumah yang sederhana.... pasangan tu baru je berkahwin.. dalam
beberapa bulan kemudian.. si istri di sahkan mengandung... lepas tu biasa lah.. kalau
orang mengandung ni.. mengidam nak makan itu dan ini... si istri teringin nak makan
cucur udang yang betul2 banyak udang...
lepas dah si istri gi pasar cari udang, tepung dan kuchai... lalu si istri bertungkus
lumus di dapur sorang diri untuk menyiapkan makanan yang di inginkan itu...
Dengan penuh perasaan... si istri memasukkan semua udang yang telah di buang kulit
dan di bersihkan itu... si istri pun mula mengadun adunan cucur udang dengan sedikit tepung..
dan sedikit kuchai.. * sebab si istri nak makan cucur yang banyak dengan udang*
Selepas dah siap masak cucur udang tersebut.. si istri dengan penuh perasaan ingin
makan cucur udang itu.. di tuangkan sedikit sos cili dalam sebuah piring kecil..
lalu duduk bersila sambil nak menikmati hidangan.... dengan perasaan yang terlalu
nak makan tu.. si istri pun menganbil sebiji cucur udang tadi.. setelah di koyaknye cucur tersebut...
si istri pun ternampak.. banyakkkkkkkkkk nyeeeee isi2 udang dalam cucur ni.... sambil makan..
sambil lah si istri memikirrr.. banyakkkknye udanggg ni... merekot rekot udang tersebut...
Dan dalam tak semena2.. si istri terfikir udang tu dah nampak cam ulat bulu kena goreng...
terus si istri berhenti makan cucur udang.. dan tak lalu nak makan yang seterusnya lagi...
Sampai la  si istri cukup bulan dan melahirkan seorang bayi perempuan yang comel...
si istri dah tak sentuh udang langsung...... :D:D:D...

Hari silih berganti.. bulan berganti bulan.. tahun berganti tahun.... maka dah bertahun2
si istri tadi tak makan udang... sampai la si istri di sahkan mengandung lagi... untuk kali ke-2
dan seterusnya ke-3.. dalam pada mengandungkan anak ke-3.. si istri terfikir teringin nak
makan cucur udang.... tapi si istri takut peristiwa lama menghantui lagi...
tapi di sebabkan mengidam.. si istri pun menyiapkan lah juga permintaan plus
keinginan nak makan cucur udang... Dalam pada persiapan tuk membuat cucur udang
tu.. si istri terfikir.. kalau tak di masukkan udang.. bukan lah nama cucur udang.. jadi udang
yang telah di buang kulit tu.. terus di cuci bersih oleh si istri.. lalu si istri mencincangkan isi2
udang tu.. sampai tak nampak rupa udang la di buatnya.. lalu si istri memasukkan isi2
udang yang di cincang ke dalam bancuhan tepung tadi... di gaul2.. dan di goreng kan...
maka siap lah cucur udang yang di idam2 kan...
Si istri memakan cucur tersebut tanpa ada sedikit pun rasa tak menentu di dalam fikiran..
sebab udang2 tersebut dan di cincang halus dalam bancuhan tepung...
Termakbullah ke inginan si istri utk menikmati cucur udang semula.. setelah sekian lama
tak dapat menerima nya...
Hiduplah si istri bersama suami dan dua tiga orang anak yang telah di lahirkan dengan penuh
gembira.... Sekian terima kasih...