Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, December 21, 2011

Puding Kastard Jagung Berkrim....

 Assalamualaikum... 


hari ni nak apdet pasal puding kastard jagung berkrim yang aku saja2 wat.. bila dah dapur tak berasap kan.. gatai je tangan nak masuk dapur.. semalam asben balik dari Kuala Pilah, outstation kat sana.. balik je Puchong dia bawa balik durian + rambutan seguni.. haaaa amik.. sampai je umah terus nampak asben dok kopek durian.. apa lagi, basuh tangan terus bersila makan la.. nak wat camne.. dah giler makan durian.. sib baik musim.. kan, makan la puas2, kalau tak musim nanti nak cari pun payah... 


Bila dapur tak berasap ni, sesaja la, masuk dapur, buka kabinet nampak tepung kastard yg berperisa jagung.. tepung kastard ni wangi sangat... bila masakkan baunya punyalah wangi, entah brand apa, tak ingat dah.. beli ni pun saja2 test sbb 1st time nampak tepung kastard yg ada perasa lain.. so masuk air dalam periuk, godek2 ngan gula, masuk tepung kastard kacau sampai warna kuning kejernihan tu.. siap! tuang dalam mangkok, biar sejuk lepas tu dah sejuk baru masuk dalam peti sejuk.. aku biar semalaman sebab memasing dah kenyang kan.. 


Pagi tadi baru teringat ada puding dlm mangkok, terus aku tuang dlm pinggan, curah susu cair dan taburkan kismis dan ceri atas tu.. sangat lah sedap.. tak caye cubalah wat.. 







Resepinya:-

>>> 2 cawan air 
>>> 4 sudu besar tepung kastard perisa jagung
>>> 4 sudu besar gula pasir
>>> susu cair secukupnya
>>> buah2an campur atau kismis

Cara2nya:-

>>> Masukkan air dalam periuk dan masukkan gula, kacau
>>> Bila gula dah hancur, masukkan tepung kastard
>>> Kacau sampai berkilat, pekat dan kuning kejernihan
>>> Siap! tuang dalam mangkok atau acuan yg di sukai
>>> Sejukkan dalam peti sejuk
>>> Dah sejuk tuang atas pinggan dah boleh la di hias dan di 
        tuangkan susu cair.. sedia untuk di makan..

Serawa Durian Santan Kelapa Sawit...

 Assalamualaikum dan selamat malam..


Tadi kuar gi Uptown kat Puchong Prima, gi sana sebenarnya nak cari barang2 andaman untuk butik kakak sulong kat Taiping.. petang tadi dah call butik tu, tapi ownernya kata malam ni ada kat Uptown, so tak per la, balik rumah, masak dinner apa yang patut kan.. baru la kuar balik lepas kul 8 tadi..  


Hari ni balik je keje sampai je rumah terus bau durian lagi.. wahhhhhh en.asben yang beli durian kali ni, petang tadi dia keje sampai kat Kuala Pilah, so OTW dari Kuala Pilah nak balik KL katanya punya la banyak orang jual durian.. so apa lagi, tak tahan dolat lah, terus stop beli seguni.. heheheh.. tapi yg tak bestnya durian tu lebih besar biji dari isi nya.. sebiji tak boleh makan sebab keras, sebijik lagi di tebok dah.. buruk, mungkin time pilih2 tu tak perasan kot.. nak wat camne kan, dah rezeki camtu.. alhamdullillah lah..



Ni sebenarnya serawa durian yang aku wat on saturday, hari cuti tu.. kan mak.abah ada datang bawa durian, so sedap lah wat cicah roti kan kalau wat serawa ni, lagi pun anak2 and en.asben suka sangat makan serawa durian cicah roti benggali, aku plak suka letak roti bakar, rangup je masuk mulut, memang sedap sangat.. 

Yang lagi best, serawa durian ni aku wat guna SANTAN KELAPA SAWIT.. santan kelapa sawit ni ZERO kolestrol, so tak payah takot la kalau nak makan.. dan santan ni juga senang sangat nak guna dan tahan lama tau.. sepeket jual 1kg, boleh tahan sebulan dalam suhu peti sejuk.. cuma ikatkan plastic nya dah biar di tempat BUKAN beku dalam peti sejuk.. boleh guna anytime... putihnya bersih sangat.. 


haha, ini lah mangkok serawa durian aku, penuh dengan roti bakar, mmg sedap and nyummy sangat.. wangi je.. tak caye kesedapannya, try lah.. 



saja la aku tempek skali santan kelapa sawit ni.. berkongsi kebaikan untuk semua kan baik.. mari kita mengamalkan makanan sihat lepas ni.. tak payah takot kolestrol naik plak kan.. hehehe.. okey lah.. gud nite all.. tata