Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, January 13, 2014

Resepi Masak Tempoyak Ikan Patin..

Assalamualaikum...

Kembali ke hari isnin.. alhamdullillah... walaupun kebiasaannya org kata monday blues.. tapi aku okeh hari ni.. sebab esok cuti.. yesss.. Public Holiday untuk Sambutan Maulidur Rasul.. 

Citer sebelum memulakan tugas.. cam biasa.. apdet jap blog..
Ini adalah kali pertama aku beli ikan patin.. murah giler ikan patin kat KL  ni.. sebab musababnya ialah patin bela.. so mmg murah sangat.. sekilo pun baru rm3.90 je.. kali ini untuk percubaan.. aku just beli yang kecil je.. kurus sangat ikan patin ni.. sekor just cost me about RM1.20.. so uOls bayangkan je lah bape besar ikan ni kan.. jadi lah.. sebab aku baru nak test.. belum penah beli ikan patin and masak sendiri camni.. 

Bila tengok Ikan patin ni.. teringat time mengandung fiyya 5 bulan.. iaitu tanggal 31 ogos tahun 2012, aku 1 family gi Pahang.. gara2 mengidamkan ikan patin lah.. teringin weh.. sampai ke pahang nak makan lunch tu.. weOls bertolak kul 8am.. sampai pahang kul 10am.. makan ikan patin ngan nasi putih.. perghhhh terangkat.. seketul patin kat sana cecah belasan ringgit.. tak per janji tercapai hajat mak buyong waktu tu.. kan.. 

Itu lah kali pertama aku makan ikan patin.. and masa berganti masa.. ini pulak sejarahnya.. aku masak patin sendiri.. alhamdullillah.. sikit pun tak terbuang.. semua makan.. cuma lepas ni tak tau bila tahun lak nak buatnya.. insyaALLAH bergantung pada permintaan lah kan.. 







Sekor patin tu semangkok ni je.. so mmg tak banyak.. buat khas utk makan malam.. :)




Resepinya:-

MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN

Bahan2nya:-

Seekor ikan patin di siang dan di bersihkan ( di rendam dengan air asam jawa beberapa jam)

2 Ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 Labu bawang besar size serdehana kecil (tumbuk halus)
2 Batang serai di titikkan..
2 Sudu besar tempoyak
1 Mangkok air putih
1 keping asam keping
Sedikit lada hitam biji
Garam & Aji secukup rasa

Cara2nya:-

Semua bahan di atas di masukkan ke dalam periuk.. kecuali ikan patin, garam dan aji.. masak atas api.. untuk kuningkan masukkan sedikit kunyit serbuk. biar menidih and masukkan ikan.. dan bila menidih lagi masukkan garam dan aji.. rasa dan kalau dah sedap tutup api.. hidangkan lah. :) 

mohler cuba yer.. :)