Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, July 18, 2013

Resepi Spageti mudah tapi sedap..


 Assalamualaikum..

Dah tengah hari kan.. jap gi balik keje nak masak.. beside that nak kena singgah kedai beli santan dan serai.. nak buat masak lemak cili padi.. ingat2 ni.. :D x sabar nak balik rumah ni.. :D hehehe

Berkobar2 nak balik masak.. alahaii..

Ni menu berbuka puasa kami sekeluarga semalam.. di ramadhan ke-8, masa balik keje tu dah siap2 mandi, mr mama tanya.. cendawan ada tak? aku tanya kenapa? mr mama cakap nak buat spageti.. owhh.. terus aku jawab.. sama la kita.. i pun ingat kat opis lagi nak balik buat spageti.. tak sangka kita fikir sama.. :) mr mama pulak sambung.. of coz la sama.. kita kan sehati sejiwa... yo lah.. itu time sama.. yg time tak sama tu mencakor2 gak la.. :D hehehe

Jom tengok resepi spageti aku w/o cendawan.. pun sodap apa.. :D



Spageti tradisional ni aku beli brand kimball.. test tengok yang brand tu sedap ke tidok.. 
hmmm.. alhamdullillah.. sedap sangat.. :) 



Kuahnya yang aku dah campur dengan isi ayam dan sosej.. :D (ganti cendawan)





RESEPI SPAGETI MUDAH

1 Labu bawang besar (cincang halus)
3 Ulas bawang (cincang halus)
2 Ketul isi ayam di cincang kecil
2 batang sosej di cincang kecil
Minyak sedikit untuk menumis
Butter 1 sudu untuk menambahkan keharumannya..
Daun ketumbar di rincik halus.. (utk harumkan)
garam + ajisio


1 paket spageti (aku beli brand kimball jugak murah cuma rm2.30 je)
Rebus dalam periuk + kan 1 sudu besar minyak masak.. rebus sampai kembang dah toskan.. 

Cara2nya:-


1-  Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan butter, bila dah panas campakkan bawang besar, goreng sampai layu.

2-  Masukkan bawang putih, biar naik bau.

3-  Masukkan sosej dan isi ayam.. gorengkan serta biarkan sampai layu. kacau perlahan2..

4-  Masukkan sos tomato tradisional kimball, masak sampai menidih. aku tambah air 1/2 botol sos kimball tu.. 

5- Dan menidih masukkan daun ketumbar dan gaul sebati..

6-  Masukkan garam dan ajisio secukup rasa.. posa jadi agak2 je tau.. :) 

7-  Siap untuk di hidang.. :) 


43 comments:

  1. Replies
    1. mudah je nak buat ni.. kat rumah pun boleh.. (ala2 iklan prego.. tapi nani guna kimball) kak ana..

      Delete
  2. Naknbuat jugak lah. Bahan bahan sume ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kak ana.. nani sahur pun makan spageti ko.. hahahahah

      Delete
  3. anak2 akak suka sgt spagetti ni.. akak je yg jarang msk sbb ayahnya kurang suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ye ke kak.. nani ni seisi rumah suka.. cuma fiyya je blom tau.. hehehe.. tapi semalam masa nani dok suap kat nani.. fiyya telan air liur tu.. hahaha

      Delete
  4. dapat kat anak2 spageti ni bukan sekali mereka tambah tapi 3 x tuh...
    bulan posa ni memang nak buat Nani...letak isi ayam yup, tentu sedap juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya kalau buat 1 pek tu licin la kan.. bagos tu.. anak2 suka..
      saya letak isi ayam.. mmg sedap.. :D

      Delete
  5. akk pun guna sos spaghetti kimball sekarang, sedap n yg penting murah kan...ihihi
    kalau buat spaghetti ni anak2 kompem suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita kak... saya ni kalau beli nak yang murah, halal dan yg penting sedap.. betul tu kak.. anak2 suka..

      Delete
  6. Arghhhhh...dah lama tak buat spagheti ni. Terliur plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. fiza.. senang je tu.. resepi dah ada.. :D

      Delete
  7. Sedap!
    Puas makan kalau masak sendiri ni kan..
    Kalau gi makan kat PizzaHut, sikit aja...mahal aja lebih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos pizza hut 1 pinggan dapat beli bahan2 ni tau.. yg penting puas makan and sedap.. :D

      Delete
    2. kegemaran anak2ler kalau spagetini...

      Delete
    3. ye la kak cho.. betul tu.. :D

      Delete
  8. spaghetti memang best. lama dah tak buat

    ReplyDelete
  9. favourite kat rumah tu..aritu dah beli bahan..nanti nak buat juga..
    Ida baca petua kat internet, waktu rebus spageti jangan buh minyak sebab bila buh minyak, sos tu tak melekat kat spageti..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. ye ke.. ingat hari tu tengok chef apa tah.. dia buat soh boh minyak sikit.. sbb taknak bagi melekat each other.. hmmm ape pun tak kesah la.. janji sodap.. :D kan..

      Delete
  10. mana lagi tension ..godaan sewaktu berpantang atau berpuasa...kalo berpuasa time berbuka dah leh makan..kalo berpantang..berputih matalah tgk spaghetti nie ..huhuhu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kalau berpantang kurang2 44 hari.. lepas tu 5 bulan bulan.. lepas tu baru leh makan apa pun suka.. cuma yg sejuk2 kena pantang sikit lagi kot.. 1 tahun mak kata.. air kelapa, kundur, laksa.. hmmm sabor jer le.. tapi puasa ni betul.. kejap je nak tahan nafsu kan.. mak yg tak buyong tu harap bersabar ye..

      Delete
  11. kak, dana pun selalu msk kuah spageti jenama kimball tp dana suke gune yg herbs n garlic sedap tak semasam yg tradisional... dana selalu pun tak penah buh cendwan kak hehehe... n dana suke gune daging buger

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke.. akak ni baru la kenal sos kimball tau.. ni baru nampak pulak sos spageti.. :D hahaha.. sedap ye buat camtu.. nanti leh cuba pulak..

      Delete
  12. wah mmg best tu, KA pun suka buat simple jer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu KA.. janji sedap.. mudah.. kan..

      Delete
  13. Sweet la sehati sejiwa. FIkir benda yang sama. Aduhai terliur jugak tgk spageti.

    ReplyDelete
  14. tghari tadi aida gi beli sos preggo. esok may b nak buat spegeti simple bolognis. daging ada. cendawan butang takde. cendawan tiram. bleh kot kan?

    ReplyDelete
  15. salam nani..sejak pose lom lg buka menu western tp tgk spagheti ni cam terliur la pulak..huhu!

    ReplyDelete
  16. Bestntye nampak...sy pulak buat spageti goreng jer hr ni.

    ReplyDelete
  17. MJ baru makan berbuka semalam spageti ni :D

    ReplyDelete
  18. Buat hari2 pun anak sy x jemu. Hehe

    ReplyDelete
  19. Resepi yg sesuai utk orang bujang.

    ReplyDelete
  20. Jalan2 cari resepi spegeti yg senang..hihi

    ReplyDelete
  21. pohon copy this resepi..hehe

    ReplyDelete
  22. singgah dan ambik resepi dan follow sekali.. salam kenal

    ReplyDelete
  23. Salam kenal.. yummy!! Sedapnya spageti... ni rasa nk buat ni..hihi.. follow la saya balik.. :)

    ReplyDelete
  24. Wahh..sedapnye..lapo pulak memalam ni.hehe

    ReplyDelete
  25. Nampak sdp pulak nak cuba buatla hehehehe

    ReplyDelete
  26. Ajisio tu kalau tk letak tk boleh ke?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)