Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, December 09, 2011

Masak Lemak Udang Ketak...



Assalamualaikum... selamat pagi... 
lama gak tak dapat apdet blog.. bukan pasai apa, camera tu ada problem la pulak.. bila on je cakap battery empty, padahal baru lepas charge je.. kenapa empty plak? ade salah kat mana pun tak tau dengan camera kesanyangan aku tu.. dah la hari tu gi picnic.. siap aku beli battery lain kasi back-up.. tapi bila pakai battery lain yang baru tu pun kejap je.. dalam tempoh tak sampai shoot 30 keping gambar dah out dah.. dah mention battery empty lagi.. ada sesapa tau tak? masalah apa sebenarnya ni.. aku buntu gak.. cam nak sambar camera baru.. ada terasa cam nak beli camera canon yang ala2 yuna jadi model tu.. ehehehe.. :P 

  ni aku amik gambar pun ngan camera handphone.. bukan la lawa sangat kan kamera handphone tu.. kalau tak amik, abis la udang2 ni masuk dalam perut plak.. nanti dah tak de modal nak apdet citer apa kat blog hehehehe.. 

udang ketak ni beli kat pasar malam.. selalunya aku akan singgah pasar malam hari rabu tu cari udang ni.. tapi minggu lepas singgah pun tak de lagi.. minggu ni singgah2 tengok2 dah ada udang ni.. syok nye leh makan udang ketak.. rasa udang ketak ni sedap,, ala2 cam makan ketam kot.. ehehe.. :) 
tak caye? cubalah..

Resepi : Udang Ketak Masak Lemak Cili Api...

Udang ketak 1 kilogram (di cuci)
3 Ulas bawang putih (di tumbuk lumat)
1 labu bawang besar (di tumbuk lumat)
10 tangkai cili padi (di tumbuk kasar)
2 batang serai (di ketuk)
segenggam udang kering (gantikan belacan)
sebiji kelapa parut (ambil santannya dlm semangkok)
Garam untuk perasa

Cara2nya:
>>> Udang di cuci bersih, masukkan ke dalam periuk..
>>> Masukkan bahan2 yang di tumbuk ke dalam periuk..
>>> Masukkan udang kering yang juga di tumbuk.. kalau suka
makan belacan, gantikan belacan la kan.. :)
>>> Santan yang di ambil dari kelapa tu masukkan terus dalam
periuk dan kacau rata.. agak2 tak cukup kuah atau terlalu pekat sila tambah sedikit air.. :)
>>> Masak atas api yang sederhana.. biar sampai udang
masak dan jaga api tu jangan terlalu garang.. takot 
pecah minyak plak santan tu kan.. lepas tu dah menidih
masukkan garam dan suka tambah la cube ikan bilis.. :)
biar menidih, kacau rata.. and SIAP!
>>> boleh la di hidang dan makan ngan nasi panas.. :)