Assalamualaikum...
Bersua lagi.. dah Ramadhan ke-13 hari ni... harap semuanya baik2 belaka..
Puasa dah ponteng ke belum? aku? belum lagi.. mungkin so soon lak kot.. tapi takper.. berpuasa kali ni agak panas.. kurang hujan dan cuaca agak kering kan.. dan hari ni negara kita di landa Jerebu kali ke-2, mudah2an umat islam yang berpuasa mampu menjalani ibadah berpuasa dengan jayanya.. insyaALLAH..
Tempek gambar fiyya yang sekarang dah 6 bulan 20 hari..
Asyik benor dok tengok tv fiyya ni.. mama snap gambar dia pun dia tak perasan.. :)
Jom.. nak share sini.. sudah tentu uOls dah pandai wat Masak ni.. tapi aku nak share cara aku.. :) Masak Lemak Cili Api Ikan Kembong.
RESEPInya..
Bahan2nya:-
3 Ekor Ikan Kembong ( siang dan cuci bersih )
9 Ulas bawang merah kecil ( blend halus @ tumbuk )
4 butir bawang putih ( blend halus @ tumbuk)
2 Sudu kecil serbuk kunyit
1 Cawan santan
Daun kunyit
3 Batang serai di titik..
5 butir Cili Api merah ( Tumbuk kasar )
Air jika perlu
Garam / serbuk perasa
CARA2NYA:-
1- Masukkan bawang merah & bawang putih (yg di blend halus)
2- Masukkan cili api merah.
3- Masukkan serai yang di titik.
4- Daun kunyit di carikkan dan masukkan ke dlm periuk
5- Masukkan santan tambah sedikit air supaya tidak terlalu pekat
6- Letakkan periuk di atas api yang sederhana kuat.
7- Bila dah menidih masukkan serbuk kunyit dan jika terlampau pekat masukkan air sedikir.
8- Masukkan Garam dan serbuk perasa, masukkan ikan.
9- Biar menidih dan ikan masak baru tutup api.. dan siap untuk di hidang.. :)