Assalamualaikum...
Selamat pagi jumaat... :) salam ceria.. keje lagi kan.. esok cuti plak.. tapi 2 hari.. lepas tu next week cam biasa.. kejeeeeee je.. no Public Holiday yer... ok.. mood sambung keje la plak lepas tu kan.. jangan banyak alasan key.. :)
Semalam wat ikan sumbat cencaru.. ni fev anak no.2 (hakimi).. kalau wat ikan ni.. cepat2 dia nak makan nasi.. sbb tak tahan bau cili yang kena goreng tu.. mama nye apa kurangnya kan.. sangat2 lah suka juga.. ini lah lauk fev aku.. sblm kawin lagi.. heeeheeee..
Cencaru Sumbat Cili...
Ok kes ikan cencaru sumbat...
semalam kan tak de gi mana2.. just dok umah je.. pepagi je dah hujan lebat.. terbantut nak gi cari rambutan.. bila dah masuk tengah hari baru stop hujan.. so dah pakat2 malas nak kuar.. so masak2 makan and dok terbongkang je la.. ok kan.. :) dah nak wat camne kan.. keluarga aku ni kalau dok umah mmg camni.. tengok tv, makan, and terbongkang.... korang ada camni?
Ok.. last day keje minggu ni.. mood keje je okeyyy.. jangan malas2.. bak kata slogan melodi tu.. TINGKATKAN PRESTASI berdiri ATAS KAKI SENDIRI..
YESS!!!!
(Nota tambahan untuk yg nak resepi)
Resepi sambal ikan cencaru sumbat:-
(Bahan sumbat)
20 tangkai cili kering, potong kecil rebus
3 ulas bawang merah rose
3 ulas bawang putih
1 genggam kecil ikan bilis (ganti belacan)
(sape suka letak belacan.. go on je.. aku kureng minat)
garam & serbuk perasa secukupnya
>> cara2nya <<
>> 3 ekor Ikan jaket a.k.a ikan cencaru
(di bersih dan di belah belakang)
gaul dengan garam kunyit..
>> Bahan sumbat di blend kering (kalau sape suka tumbuk lagi sodap.. atau giling.. tapi cik lesung aku comel sangat.. bape kali nak tumbuk.. so blend senang.. kan..
>> Dah hancur cili tu kena blend, masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.. and sumbat dlm ikan tu.. biar tang perut tu kasi lebih.. sbb kat situ ada ruang..
>> Then panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan tu.. jangan selalu kacau or nak terbalik kan ikan tu.. sbb nanti cili tu kuar jenjalan kat luar plak.. biar je dlm kuali, timing dah nak kalehkan.. just buat sekali je..
>> Siap!!
(ada yang suka bakar.. so boleh juga di bakar.. kan ada magic pan sekarang ni.. aku nan adoooo!!) tapi aku suka lagi goreng.. spesis2 bergoreng ni kan yg tersedap skali.. sbb kolestrol tinggi.. kan.. :)