Assalamualaikum...
ni semalam balik dari keje.. tak de idea nak masak.. so pikir punya pikir... wat yang paling senang je.. ye la.. balik keje kul 6.00pm tapi gi beli sket barang2 and singgah isi petrol terus.. esok pagi2 tak yah nak kelang-kabut kan.. (hari ni) sooooo dah kul 6.45pm.. lepas tu gi taska amik haikal dulu.. bila bawa haikal balik rumah.. susah benor dia nak naik rumah.. paling tidak pun kena bawa dia singgah kedai beli jajan je.. atau beli apa2 yg dia nak.. lepas tu baru boleh balik.. kira nya 1 jam atas jalan ler sebelum sampai rumah kan.. hmmmm tu la.. kekadang tu naik berpeluh ketiak ni.. ke hulu ke hilir, tapi apa kan daya kan.. camtu la ragamnye... hari2 tu la tugas kita... tul tak..
Isi ayam yang aku perap lebih kurang 15 minit ni.. sebelum bakor... 'kita bakor je, kita bakor, kita ratakan boleh wat tanam cili, sape setuju sila angkat tangan macam saye' wakkakaka (dialog hantu kak limah balik rumah) hihihii..
Ni lak dah posink lepas kuarkan dari oven.. ha.. gini ler rupanya.. leh makan ngan maggie goreng ke.. makan ngan nasi pun boleh, makan saja je.. makan ngan apa2 yang suka.. senang je.. aku kalau masak memang simple2 je bahan.. sebab aku kan ade penyakit Mim, Alif, Lam, Alif, Sim.... wakakakakka.. ehehehe..
Bahan2nya:-
3 ketul isi ayam (potong sket biar kecil sbb senang masak)
1 Ulas bawang besar (Tumbuk lumat)
3 Ulas bawang putih (Tumbuk lumat)
2 sudu kecil serbuk cili
2 sudu besar sos BBQ western (aku guna brand tesco je)
Garam secukup rasa
oregano nak tabur sket kat atas
sedikit lada hitam (gaul skali)
Cara2nya:-
- Cuci bersih isi ayam
- Sejat dan gaul semua bahan2 di atas.
- Perap sekurang2 nya 15 minit.. (lagi lama lagi bagos.. 1 jam la jangan 10 hari lak)
- Panaskan oven 200 C
- Kita BAKOR je.. kita BAKOR... selama 30 minit..
- Leh gi mandi ke.. sidai kain ke.. sapu sampah ke.. 30 minit kan..
- Siap.. boleh makan ngan salad ke.. nasi ke.. ratah saja ke.. atau tak makan pun tak pa.. kita perhati ke.. wakakakakak..