Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, January 21, 2013

Days#20: Petua hilangkan Kuning/Joundis baby..


Assalamualaikum...


Selamat tengah hari semua... lambat bersiaran lagi.. pagi2 skrg dah sibok sket.. mandikan baby fiyya.. lepas tu kesah diri sendiri.. lepas tu baru sapan pagi, tapi skrg dah lunch pun.. alhamdullillah.. kenyang.. 


Dah 20 hari dalam pantang ni.. boring ke tak kena hadapi .. so setakat ni semua berjalan baik.. another 24 more days to go.. hopefully aku akan bersabar.. sabor je ler... hik hik hik..


Kopi O ngan biskut 4 segi gula plak... dah tak larat nak ngadap lagi bape ketul biskut lutut.. kali ni order ngan mr mama.. nak biskut 4 segi gula.. utk bekfes dan tea time.. sebungkus biskut 4 segi tu tahan 2 hari je.. anak2 pun suka gak.. cicah ngan air panas, mmg best... anak2 suka air teh.. aku pulak tak bley minum air teh.. so kopi O atau milo je la.. pun sedap cicah ngan biskut tu tau.. x caye cer cuba.. ok



'




'




'
 

Baby fiyya berkuak lentang betul.. tak nak di bungkusnya tangan kecik comel tu.. nak berkuak je.. baby zaman skrg ni.. susah benor nak di bedung.. kalau bedung gak, usaha sedaya mungkin dia kuarkan tangan dia.. sampai tercabut2 sarung tangan tau.. abis di cakor plak pipi kecik tu.. 



Baby fiyya mmg pakai sarung tangan.. ni secara tak sedar entah bila sarung tangannya di dlm kain.. tanggan kecik tu di tongkat plak ke dagu.. clever girl betul lah.. macam2 fesyen tido baby fiyya skrg tau.. 


Nota Tumit:-

PETUA HILANGKAN KUNING

Untuk mandian air daun belimbing bagi menghilangkan kuning/jaundis baby.. so lebih sesuai menggunakan daun belimbing buluh.. ramas2 daun dengan air mandian dan mandikan baby dengan air tersebut.. insyaALLAH.. mudah2 an segala usaha kita berhasil.. 

Banyak juga yang aku dapat petua dari kawan2.. antaranya.. 

~ Jemur di bawah matahari pagi2.. before 10am (rumah aku tinggi, terlindung plak dek matahari pagi, so tak dapat buat cara tu)

~ Sengkuang cina, di kupas kulit, di sagat dan amik perahan air nya, dan di beri minum kepada baby.. insyaALLAH.. (aku tak cuba.. sbb asyik pesan ngan mr mama soh beli sengkuang cina, tapi dia lupa)

~ Air rendaman serbuk teh... yang ni tak payah boh gula.. cuma rendam teh tu.. and bagi mandi baby.. ni pun antara petua jiran bagi kat aku baru 2 hari lepas.. amalkan insyaALLAH.. (aku tak buat.. sbb dah guna air daun belimbing) and stok daun belimbing pun banyak lagi.. jiran bagi gak.. alhamdullillah.. 

~ Air sebuk mutiara, (di dapati di kedai2 ubat cina atau kedai ubat maajun) alhamdullillah.. berhasil setelah aku mencuba selama beberapa hari.. 

~ Tebu hutan, di kupas bersih, di rebus, dan air rebusannya di beri minum kepada baby (erkkkk betul ke? banyak tul.. ke bagi mandi? aku kurang pasti, sbb uncle cina kat hospital yang bagi petua ni, tapi festime dengar, so dah lupa caranya... ) aku tak cuba, sbb payah plak nak masuk hutan cari tebu hutan skrg ni.. 

~ Susu Kambing.. di beri kepada baby minum susu kambing.. (aku tak beli pun.. tak cuba pun.. sbb dari aku bagi susu kambing, baik aku bagi susu aku.. sian baby minum susu kambing plak.. ) sbb susu ibu pun sesuai untuk kuarkan kuning baby.. 

Ok.. buat masa ni hanya ini saja kot yang aku tahu antara beberapa tips a.k.a petua untuk hilangkan kuning/jaundis baby... 

27 comments:

  1. Assalammualaikum nani..he..x lama lagi abes la pantang tu..jga pemakanan tau..hehe..bak sikit biskut pat segi tu..nmpk sgt sedap di petang ari ni...hehe..

    Dulu saya pun ada cuba bg anak susu kmbing masa dia kuning..alhamdulillah ilang kuningnya..

    ReplyDelete
  2. kite suke je mkn biskut 4segi tu cicah kopi. :) bnyk nye tips.. tp kite dulu wat jemur baby je.. ok la.. baby x kuning. :)

    ReplyDelete
  3. kalau gi kedai senseh cina ada satu jenis bunga tu.. tak silap namanya bunga kuning kot.. pun sesuai utk baby jaundis.. direndam & dimandikan mcm biasa.. kena amalkan tiap kali mandi..

    ReplyDelete
  4. pantang sungguh tengok sekut ngan kopi tu... rasa lapo terus!

    yg sengkuang cina tu mmg elok, kawan pernah cuba, alhamdullilah berkesan.

    ReplyDelete
  5. saya bg anak anggur hitam... mmg mujarab

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum nani...
    Semoga bersabar yer...20 hari jer lagi tuh tinggal heheh..biskut 4 segi tuh sedap jgk cicah air..tp makyeng tak suka kopi..milo atau teh bolehlah..
    betul tuh baby skrang nie hendak lebih kebebasan lak yer..heheh..

    baru balik gie melawat kampung..dah habis minum tea ngan kentang goreng..heheh

    ReplyDelete
  7. Banyak gak petua ubat sakit kuning ye. Yg tebu , serbuk umtiara dgn sengkuang cina tu tak penah dgr. Tapi yg susu kambing tu org kata fungsi dia mcm kita berikan anak kita menyusu dgn ibu susuan. Mcm Nabi MUhammad dulu. Mnegikut kajian, kalau bayi disusukan dgn susu 2 org wanita, pertumbuhan dia lagi baik. So, skrg dah susah nak cari ibu susu, susu kambing adalah alternatif yang terbaik sbb susu kambing byk khasiat.

    Tapi asalkan fiyya dah sihat, itu pun dah cukup. Tak kira la guna cara mana pun kan?

    ReplyDelete
  8. Jgn kata org dlm pantang, org tak pantang pun suka biskut cicah air kopi.

    ReplyDelete
  9. Alamak! Nmpk sgt dah ketinggalan ketapi. Dah bersalin pun x tau. He3. . Bb comeiii. . Selamat berpantang ya. :)

    ReplyDelete
  10. Apa yang difikirkan oleh baby Fiyya tu ye...

    ReplyDelete
  11. selamat petang.. bru sempat kesini...

    perkongsian y bgus.. lg2 buat mrk y dlm pantang & anak mgalami masalah kuning.

    alhamdulillah.. fiyya dah sihat.. comel sgt baby fiyya tdo..geram tgk jemari dia tu

    ReplyDelete
  12. kak zu pernah dengar seseorng berkata yang dia sangguo bersalin 10 kali tapi tak sanggup menempuh alam berpantang...boring katanya..

    anggur hitam juga dpt menurunkan kadar kuning..

    ReplyDelete
  13. Comel baby
    Biskut tu sama dgn biskut akak

    ReplyDelete
  14. salam my dear...sori lambat singgah sini...tak tau pun dah bersalin....

    comel sungguh baby u sis...geram tgk....
    tak nak berbedung pulak tu...rasa nak geget je...

    anyway, tahniah ye dear...take care tau...

    ReplyDelete
  15. memang tang susu kambing akak setuju... baik bagi susu sendirikan.. adik akakpoun sama anaknyer kuning tapi dah baikler skerg..

    ReplyDelete
  16. bagus petua nie... next boleh cube..

    ReplyDelete
  17. salam kak..tahniah!!!..nnt dah hbs pantang..dtg ambik kek / tart / ape2 je yg sy pandai buat ye..hihihi

    ReplyDelete
  18. alahai sayang.
    bab suka buka sarung tgn sendiri tu memang sama mcm izzat. sarung tgn tinggal dlm bedung! hi hi... cute!

    ReplyDelete
  19. Wahhh byknye petua. Bagus ni wpun akk dah x de bb. Akk dulu guna daun belimbing buluh jugak. Tp ank no 3 je yg kena jaundis. Yg len alhamdulillah x kena.

    Pantang ni mmg la boringkan sbb kn ddk kat rumah je. Tp utk kesihatan ibu dan bb jugak.

    ReplyDelete
  20. Jass! tahniah!! dapat baby baru.. sedapnya bau baby kan? rasa cam nak tambah je.. tapi relek dulu ye... selamt abih pantang.. hahaha.. la ni baru dapat nak comment ni ha.. apa2 pun tahniah ye..

    ReplyDelete
  21. Susu kambing nak dapatkan dari mana.yang asli ke atau dlm packaging.....

    ReplyDelete
  22. petua yang terbaik..blog yg menarik..tq
    http://jomsihatdanceria.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. petua yang terbaik..blog yg menarik..tq
    http://jomsihatdanceria.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. blogwalking cari petua bayi kuning..terjumpa blog ni..nice sharing

    http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. Berapa cepat erk nk release demam kuning ni...

    ReplyDelete
  26. Terima kasih coz share petua utk kurangkan kuning baby.sy pon tengah dlm dilema Nak release baby sy dr demam kuning.sedih tgk baby asyik kena cucuk je kt klinik.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)