Assalamualaikum...
Dah pun hari jumaat.. yeahhh!!! sok dan lusa cuti...
Kira hari lak kan.. hmmm.. bukan apa.. bila kita keje ni terkejar2 sket.. nak buat hal2 rumah sure tak cukup masa.. and ada yang di tangguhkan terutama skali LIPAT KAIN SEGUNUNG.. tu stock 5 hari punya.. isnin sampai jumaat.. so bayangkan ada 6 kepala.. 1 kepala 3 baju (kalau nak kira fiyya sehari hampir 5 pasang baju tau).. 1 kali mesin tak cukup ni.. kurang2 nak 2 kali mesin.. hmmmm.. banyak wooo... sampai bila time nak cari baju dalam longgok kain tu, masyaALLAH... cam cakor ayam dah.. kalau tak kumpulkan semula kat atas kerusi tu.. aku boleh naik tandok tengok tau... serabutttt!!
Then sok boleh la nak lipat kain, mop lantai (yang dah rasa hampir berpasir2 tu) almaklumlah.. balik keje buat mana yang wajib je kan.. lepas tu nak cari barang dapor.. yang stok ikan, ayam sayur semua dah licin.. so esok hari nak tambah stok lah... lagi nak buat apa yer? hmmmm nak masak kipap ke.. apa yang boleh nak balas bekas org baru depan rumah yang berpindah.. baru2 pindah dah bagi bekas kat kitorang tanda berjiran.. deme baru balik dari ganu.. beli kepok lekor.. deme goreng siap tau.. bagi kitorang 1 pinggan.. sedap kepok ganu tu.. isi ikan 99%... tak liat langsung lah... mmg terbaikkkk.. berkobar2 nak gi ganu ni nak beli kepok cam tu.. hehehehe.. so mr mama soh buat kipap ke.. kuih apa2 nak balas bekas.. kita tengok esok kuih apa yang jadi lah.. senang citer kan.. hehe
Sambal Udang Petai Bidor.. hmmmm best tak nama ni?
Alkisah waktu nak balik KL minggu lepas tu.. kak yong tumpangkan anak sulongnya aku kena dropkan kat Bidor.. sbb anak sulong dia tu senang menjalani kursus PLKN kat sana.. jadinya tak per la dah sehala pun aku nak ke KL kan.. waktu keluar dari susur Bidor tu nampak ada banyak gerai jual petai.. uikkss.. nak beli lah.. bawa balik kat mr mama.. sbb mr mama ni hantu petai sket... then aku beli petai org panggil segugus.. yang siap ada kepala petai tu.. ada dalam 15 keping petai tu.. rm15/-, hmmm kira kalau 1 keping rm1 lah... then.. esoknya keluar gi pasar segar.. beli udang.. udang lak skrg punya la mahal kan.. rm30/kg.. beli gak lah.. total bayar untuk udang tu kurang 1kg.. lebih rm22 gak lah.. kiranya ni menu mahal aku gak ni.. tapi tak per.. kitorang buat sambal udang tu semua... petai pun semua.. tak simpan pun.. siap mr mama tak nak kupas dari kulit.. sbb dia kata petai mahal.. so kena makan ngan kulit skali.. muahahhaha.. tapi kan mmg ada style buat skali kulit gini gak kan... alasan dia je pun.. 3 hari punya lauk ni.. berbaloi lah.. sbb anak2 kalau sambal petai udang ni.. mmg berselera makan.. siap aku tak payah masak 3 hari.. asyik panaskan dan tambah kuah sbb kering bila dah masuk dlm peti sejuk.. hmmmm jimat wooooo...
Zoom lagi... dah tabiat nak zoom zoom ni.. *jangan mare...
Saja nak tempek gambar tuan tanah kedaung... eeeeee... muka besar talam...
Gambar ni lak anak tuan tanah kedaung... alololololo cayang mama ni.. dahi gondol gondol tu... fiyya kurang sihat.. selsema + nak naik lagi gigi kat atas tu.. jadi gigi atas fiyya dah ada 4 batang.. bawah dah 2.. hmm sib baik fiyya tak gemor gigit orang... hanya gemor tunjuk gigi renyeh terisin cam kerang busuk je... hahahah mata sampai sepet bila fiyya renyeh tu.. hmmm (terkuaq bahasa utara gak)
Menarik....nk cube nk cube
ReplyDeleteaha...betul kak...
ReplyDeletenk lipat bj yg menggunung tu la mls sket...amik masa kot..haha
kalau sy buat sambal udang petai ni..
sure hb suka sgttt..dia minat petai..hikss
menggoda btol nampak potai tu. erghhhh
ReplyDeletemahalnye udang. petai pon mahal. mmg wajarlah mr mama syg nk buang kulit.
ReplyDeleteololo fiyya demam lg. mmg skrg ni tgh musim panas. kita pon tak tahan, inikan pulAk budak. gmbr fiyya tgh renyeh takde ke.
Salam nani
ReplyDeleteLama btul tak makan sambal petai..udang ker, ikan bilis ker..petai lagilah..huhuh..
kalau menu gitu tuk 3 hari mmg jimat dan releks lah jwbnya mama mrk kan..heheh..
fiyya masih belum sehat lagi yer..dah byk dah gigi..yg arissa nie belum nampak bayang2 lg nie...nyusunyer kemainlah kerap..siang malam tiap jam..huhuh
moga cepat baikyer nak fiyya..
Salam Kak..
ReplyDeletesedappnya makan sambal udang tu...erm lama tak makan tu sbb hubby alergik...terpaksalah anak beranak tahan nafsu...haha..
alo..lo..fiyya tak sihat ko?? cepat2 sembuh ye cyg...:)
sedapnya sambal udang petai ni,
ReplyDeletekekadang saya tambah santan,
dia punya lemak..pheww :)
meleleh air liur tu.. cepat sembuh fiyya :)
ReplyDeletenaniiiiiiii.. sampai hati ko......... dah lama akak tak mkn udang besor tau... asyik ngan lauk ayam & ikan murah2 jerrr... hehehehe.. tpkan.. berbaloi ler bayar rm22 utk udang tu tp boleh mkn 3 hari.. kalau akak silap2 1 mlm dah boleh licin.. hahahaha...
ReplyDeleteudang dengan petai memang serasi sangat....
ReplyDeleteUdang beso2 nye kak :)
ReplyDeleteMenarik dan tertatik.. dah le peberet tu sambal udang petai :D
mahalpun kalau anak2 suka memang berbaloi... akak kalau makan petai meamng tak buang kulit...orang kata elok untuk apa tahler ...
ReplyDeletecantik muka tuan rumah sekarangni... licin lemuih...
Menu feberet ni...nnt nk try buat x buang kulit petai....untuk fiyya semoga cepat sembuh
ReplyDeleteassalam nani
ReplyDeletewowww sambal ada petai mebelesss ni
akak tukang kutip petai abg akak kutip udang tu he hee
fiyya macaman nani ok tak, akak la ni x sempat nak jenggah blog selalu
tgk je x dan komen
hamboi..sedapnya. lapar pulak.
ReplyDeletenani nanti bg details kat akk ye. Nama, alamat dan no tepon.
fuh sambal udang petai ni mmg fevert KA lah .. sodap !
ReplyDelete