Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, February 13, 2014

Laksa Utara dan Loghat Utara.. buleh dak?

Assalamualaikum...

Jom nak habaq mai... (loghat utara)...
Hari tu masa kami anak beranak balik kampung kan, kan tinggai mr mama sorang2 kat sini tercengoh ja kan.. Dia ada habaq kat aku yang dia nak buat laksa... tapi kami kan anak beranak tak dak kat rumah.. lepaih tu dia postponed la pasai nak buat laksa ni... dia kata dia kesian nak buat bila kami tak dak... hmmmm prihatin betui no... seronok pulak aku dengaq.. tapi tak pa kot kan.. kalau dia nak buat pun.. sebab dia sorang makan paling banyak.. korang mesti terkejut.. kalau aku habaq pi, dia makan sorang tau dekat2 2kg laksa basah tu... aku penah beli laksa kering.. balik kena rendam, lepaih tu rebuih lama tu bagi kembang.. hat yang tu mr mama tak berapa nak sangat.. dia kata tak puaih.. (puas) so beli gak la laksa basah.. biaq dia puaih makan kan.. gamaknya cam na baru nak puaih.. sampai 2kg kongker sorang2.. hahahaha.. hat hat kami ni makan  laksa gak.. tapi makan setakat 1 or 2 mangkok ja.. lepaih tu mesti wajib nak kena pekena nasi gak.. kalau dah tak puaih lak lagu tu... hmmmm agak2 korang aku nak kena terjemahkan dak bahasa loghat aku ni.. korang paham dak?

hahahah.. aku nak gelak balik bila baca loghat aku kat atas tu... :P


ok... habaq pi lagi ni... ikan aku guna ikan sardin.. gemok gemok la ku beli hari sabtu lepaih.. beli pun hat frozen punya.. sebab hat fresh punya tu punya la hai mahai woooo.. sekilo sampai dekat rm11 tau.. tu baru ikan sardin.. kalau nak habaq pi ikan mabong.. sampai rm16/kg.. kalau ikan temenung feveret aku tu.. isi dia nipih sangat... memang la murah sket.. tapi payah nak perisi nanti.. looooo.. aku ni kan ibu bizi.. semua pakat nak buat cepat2 ja.. kalau lambat satgi.. mai time fiyya nak ngendeng.. pakat2 tak jadi apa la dah.. sat gi depa makan nasi pun kena goreng telo mata letak kicap ja... kesian la mr mama ja asyik nak kena masak bagi kat kami.. kan... padahai tugas ibu kan kena bagi anak2 makan... kena layan suami.. ishh... tok sah dok selalu buat lagu tu lah...  (dalam dok tak buat, tapi buat jugak lah kan.. )


Ikan sardin frozen aku beli peket ni dalam sekilo ada 7 ekoq.. besaq gak la.. besaq2 lengan fiyya.. beli 2 pek.. makanya 2 kg.. sepeket baru jatuh rm7.90.. murah banyak tu.. padahai ikan frozen ni bukan ikan tak elok.. cuma kat laut tu depa frozen kan siap2.. sbb kapai besaq kan kalau pi tengah laut.. lama baru nak mai balik pelantaq kan... tu depa bagi frozen tu.. kan.. betui dak?


Dapat la aku buat kuah 1 peyuk besaq kuah laksa tu... boleh tahan seminggu punya makan.. lepaih ni tak tau bila lagi depa nak request nak buat laksa.. kadang2 tak buleh habaq gak.. sat sat gi lepaih ja 2 - 3 minggu nak pekena lagi.. kena la buat lagi... sebab kos nak buat laksa ni tak mahai mana pun.. dalam dok ada kurang rm30 kot.. cukup semua tahan `1 minggu punya stok... haaaaa banyak tu habaq pi...




Ni awaih awaih atas ni mr mama hat potong sendiri... tebai no dia potong.. tak pa la.. orang laki memang lalu tu kalau buat keja.. janji depa mau tolong.. kot dak terlopong la kita sorang2 terkodek2 kat dapoq kan.. sampai nak kematu tumit2 kaki punya tak larat nak berdiri.. hahahahah.. 



Ha... atas ni mangkok aku makan... looooo nak habaq pi lagi ni.. fiyya pulak kalau makan laksa.. bukan main lagi tau la ni.. aku gunting pi kecik2 kat dia.. lepas tu aku amik kuah laksa hat atas skali tu.. tak dak la seredak2 ikan tu.. dia punya la suka makan tau... nak mewarisi feveret abah dia kot no... ni mangkok aku makan utk pertama kali.. seperiuk banyak tu.. hat ni 1 ja aku punya.. hat lain lain semua mr mama dok khatam sorang.. aku habis makan mangkok hat ni.. malam tu baru aku cari nasi.. tak mau dah aih makan laksa.. aku kan nyusu badan.. lapaq gak jadi kalau tak makan nasi.. kan... 


Saja nak zoom bagi tengok... hahahaha.. teloq tu mr mama rebuih.. biasanya kami tak boh teloq pun.. makan lagu tu ja.. tapi kot dia tengok stok banyak kot.. rebuih pi la 5 bijik dia kata.. dia ngan kimi yang potong teloq tu ngan benang.. aku dok dengaq ja dia dok explain kat kimi.. sbb kimi tanya awat tak pakai pisau potong teloq.. awat pakai benang.. hahahaha



Agak2 hampa la... terliur dak tengok? habaq mai kat cek kaih... 

13 comments:

  1. salam kak..

    ui, memang nampak sedap laksa tu..menggiurkan..

    ReplyDelete
  2. paham... tapi kene baca pelan2...hheee... gambar laksa tu tempting tul...

    ReplyDelete
  3. Siapa yg tak terliur tgk gambar makanan. Dah meleleh ailio ni,

    ReplyDelete
  4. ala kak..
    hati sy tk tenteram nie...

    tgk laksa tu....huhuhu..
    dh la feveret laksa...nk buat gk la nie...
    lama tk buat..

    owhhh mr mama kak
    peminat laksa noh..
    bleh habis 2kg tu..fuyooo..

    ReplyDelete
  5. perghh terliur la mau nya tak ! haha
    topap cili padi lebih best2

    ReplyDelete
  6. Memang terliuq lah nengok tuh no..sedap benor sampai 2kg mr mama boleh abes tuh...dok ngidam jugok tapi takder bahan2 cukuop nak buat..ari tuh yg kirim brg2 tuh kan, ade jugak kakak masukkan laksa bukit yg kering 3 peket..dlm 2 atau3 kilo gitu rsnya...pastuh takder perencahnya..lagu mano nak makan no..masih dok pikiaq nak buat apo ngan lakso tuh...

    p/s- arissa alhamdulillahdah baik dah selsema..ari nie gie klinik 7.8kg dah..bukak baju semua tiba2 dia nangis pulak sampailah siap timbang pakai bajubalik...issh susah benor anak dara tuh...
    Harap2 fiyya get well soon yer..makan ubat..takpun bg madu ..inshaallah boleh cool down...

    ReplyDelete
  7. tgk gambaq pun tau sedapppp dahhh....hihihih

    ReplyDelete
  8. Salam..ish ish ish main zoom in ni yang tak tahan ni....Nampak sedapppppp ja ni...

    ReplyDelete
  9. ermmmm... nyummm..sedappnya Laksa utara... rindu nak makan ni Kak..
    maunya weekend ni buat juga....haha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)