Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, February 17, 2014

Cara dan teknik untuk membuat karipap..

Assalamualaikum...

Melangkah kembali kita di rutin harian pejabat.. macam biasa isnin yang membizikan.. begitulah rutin kita setiap minggu bila mana tiada cuti Public Holiday kan.. eeee ingatkan cuti je ko nok... kalau hari keje asyik nak cuti.. bila dah cuti asyik nak gaji... muahahaha.. aku? cam biasa.. dalam perancangan masa depan.. 5 tahun lagi akan bersara.. keh keh keh keh.. 

Tu baru dalam perancangan kan.. mana tau.. kot2 sayang ke.. kot2 tua bangka dah tak larat wat keje.. bersara la aku.. dari dok dengar maki hamun orang je kan.. kita dok umah jaga anak jaga suami.. lagi mendapat keberkatan dari yang maha esa.. kan.. ye ke tidok? hmmmm kalau dah dok makan gaji ngan orang.. camni lah lumrah hidup.. sentiasa di tindas oleh orang orang atasan.. orang orang yang tidak berperi kemanusiaan.. dan orang orang yang tidak bertanggungjawab dah tidak ada O.T.A.K.. hmmm alhamdullillah.. moga allah memberi aku kekuatan untuk meneruskan kerjaya aku untuk memcari rezeki buat keluarga ku.. aminnnnn.. 


Fiyya 3 hari demam.. masih demam.. yang lebih teruk demam di waktu malam.. bila waktu siang fiyya cerry berry... so perut tak sedap tu asyik merengekkkkkkk je.. sib baik cuti.. kalau keje, mau ngantok mak nak.. tapi tak per.. allah menduga kesabaran ku.. moga aku menjadi ibu yang penyabar... aminnnnn.. 
(gambar fiyya nanti aku letak di next entry.. untuk cik puan Lydshine, jenuh aku standby camera tau nak tangkap gambar dia sengeh, tapi fiyya sengeh tak sampai 2 saat.. setiap kali tu lah camera tengah sleep mode.. hahahaha.. ade la dapat 2 keping gambar dia sengeh yang tak bape sangat tu.. aku letak kat next entry ye.. :) iaitu esok.. wahahahah insyaALLAH... sebabnya hari  ni aku nak jadi cikgu.. mengajar cara-cara nak buat karipap.. :) hokeyyy bebeh..!!!

Moh masuk kelas cikgu ye... :)



Hasilnya.. ini lah karipap yang aku buat dalam kelas mengajar aku semalam.. hahaha.. kelas ngajor ler sangat kan.. belum apa2 dah tunjuk hasil.. ko ado? kah kah kah.. ammboiiiii kasar bahasa mak ye.. maaf na semua.. 



Cara no. 1 tu.. semuanya aku pakai TEKNIK ANGGARAN... sebab time mak aku ngajor dulu, dia tak pakai timbang segala bagai.. so anggaran aku tepung yang aku guna tu adalah sebanyak 3 cawan.. (cawan teh ye.. ) ok.. so tepung tu di masukkan dalam besen.. dah masukkan dalam besen tu.. aku  buat kolam tengah2 tepung tu.. sebab nak masukkan minyak panas kat dalam kolam tu... minyak masak tu anggaran dalam 1 cawan teh.. ( lebih atau kurang ) anggaran gak tau.. terlebih dahulu minyak hendak lah di panaskan dalam periuk kecil sampai panas.. dan tuang terus ke dalam kolam tepung.. biarkan minyak sejuk dulu baru sebatikan dalam tepung.. (gambar no.2) minyak dah di sebatikan dengan tepung.. 


No. 3, sila gunakan air sejuk dari peti sejuk.. untuk menguli tepung.. petuanya.. aku dengar air sejuk ni boleh merangupkan kulit karipap nanti.. alhamdullillah.. dari pagi sampai ke petang kulit karipap aku semalam masih rangup.. no.4 uli sampai menjadi 1 doh yang lembut.. 


No. 5, dah dari doh besar tu.. aku bahagikan kepada doh2 kecil supaya senang aku nak golek.. sebabnya? aku tak suka pakai acuan karipap.. sebab aku nak tunjuk skilled aku buat klim tepi2 karipap tu.. hahahaha.. and aku suka makan klim2 kat tepi karipap tu sebab rangup.. :) kalau pakai acuan pertamanya anda tak akan tahu cara nak mengelim karipap.. and no.2 sebab anda akan rugi tidak menikmati kerangupan bahagian yang di klimkan tersebut.. hmmm.. camno? 



No.7, lepas dah di lenyekkan dengan penggolek.. ianya akan jadi bulat.. so boleh la di isi dengan inti karipap yang anda buat.. eh.. lupa amik gambar yang ada inti lah... maaf kan cikgu yer murid murid...  No.8 , setelah dah letak inti.. anda lipatkan bahagian tepi2 tepung tu supaya bercantum dan sedia untuk di kelimkan.. :) 



No.9, haaa.. teknik aku nak klim karipap ni, tengok tengok.. maaf.. mak tak buat video.. sebab mak malas nanti orang tengok jari2 mak yang halus mulus ni.. kepit je ngan hujung jari di bahagian tepi tepung tu.. lepas tu pintal sket.. kepit lagi pintal lagi.. kepit lagi sampai habis pintal yer.. kalau agak2 nak test.. buat dulu 1 doh tu, lepas tu belajor mengelim dulu.. cam aku dulu mak bagi 1 doh.. buat ko sampai boleh.. mak pengetua tu lagi dasyat.. bape kali dia reject aku dulu tau.. sampai la aku leh wat kemas2.. baru di terima pakai.. kalau tak mak pengetua kata.. ko makan yang ko klim tadi.. org lain tak hingin.. katanya.. hahaha.. pengajaran.. nak makan yang cantek.. so buat lah cantek2.. kan.. hisshh.. straight betul org dulu2 ngajor anak kan.. kalau nak hasilnya baik.. camtu lah caranya ngajor kan.. kan kan kan.. >> sila angguk dan setuju <<



Dah siap aku kelim.. total tepung yang aku guna dalam 3 cawan penuh tu.. aku dapat 22 bijik karipap.. siap balas bekas orang depan rumah lagi.. yang hari tu bagi aku kepok lekor ganu... hmmm goreng sampai garing.. dan sila jaga api supaya tidak terlalu kuat.. nanti takot yang luar dah kuning.. tapi yg dalam masih tak masak.. yer... 



Nah.. ini hasil mak.. hmmmm.. ada yang masih nak masuk kelas mak lagi? nanti kabor kan yer.. mak bukak kelas lagi yer... 

* Inti karipap aku guna kentang dan isi ketam.. 

18 comments:

  1. Saya suka klim karipap sbb rasa cam cantik je saya buat ahahaha..
    Tp saya tolong kelimkan karipap jualan mk mertua.. Takpenah lg buat sndrik =p

    ReplyDelete
  2. nape gambar no 2 tu terbalik cikgu...hhee... sedap beno nampaknye karipap tu

    ReplyDelete
  3. cantik jer klim karipap ni, kalau KA guna acuan aje hehehe

    ReplyDelete
  4. isi ketam.. sedap gak kan.. sebabnyer anak2 kalau makan tokoyaki nak ketamjer...

    ReplyDelete
  5. akk never try buat karipap ni nani. better beli sebab kat rumah tu yg laku seketul 2 jer.

    ReplyDelete
  6. 1. Ada tempat kerja yg menagih kesabaran tinggi so kenalah sabar
    2. Moga Fiyya cepat sembuh
    3. Dah tunjuk step-by-step kalau tak tahu lagi tak tahu nak kata ye Nani:)

    ReplyDelete
  7. sedapnya.. tapi apakan daya ... terpaksalah tahan

    ReplyDelete
  8. karipap homemade terbaikk... ini feberet akak sekeluarga ni...

    ReplyDelete
  9. Cantiknya karipap yg diklim sendiri...tu

    ReplyDelete
  10. kak..
    mak saya mmg pandai membuatkan karipap pusing
    tp anaknya kurang pandai..hikss..

    semoga fiyya cpt sembuh ye kak..

    ReplyDelete
  11. terel nya klim karipap sendiri !
    saya pernah buat, tak sanggup nak tengok balik hahaha. huduh sangat
    last2 forever pakai acuan karipap hehe

    ReplyDelete
  12. klim tepi karipap tu nampak kemas.. ;)

    ReplyDelete
  13. inilah kuih yang palingggg saya gemari :)

    ReplyDelete
  14. Karipap mewah ni..intu ketam.. pass gitu kelimnya..

    ReplyDelete
  15. bosar2 karipap ko kak... puas makan... tp ko nyer kelim mmg tebal sekata je... mcm aku kejap kecik kejap beso, kejap jarang kejap kemas... ikut suke aku je kan hahhaha... aku bt doh dia pun sama mcm ko kak...simple saja

    ReplyDelete
  16. SEDAPN YA.... MUNNA MMG HANTU KARIPAP.....

    ReplyDelete
  17. nak cuba resepi mudah nie ....teringin nak buat karipap sendiri...umur dah tua baru nak belajar buat karipap....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)