Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Tuesday, October 22, 2013

TEH HALIA MR MAMA



assalamualaikum..

Tempek air teh halia mr mama je hari ni.. kisahnya seharian mr mama komplen sakit pinggang, ye la.. mr mama bukan keje ofis.. dok depan pc cam aku, keje dia teruk lah semalam.. banyak barang nak turun dari kontena dah tu besar2 pula.. memang letih sangat muka mr mama when aku amik dia semalam.. kesian suami kesayangan tu.. aku drive terus sampai rumah.. x sampai hati nak soh dia drive kan waktu tu.. 

Balik rumah aku cmm biasa rutin botol susu kan... menempek je dulu ngan fiyya depan tv.. cuaca lewat petang semalam macam nak hujan tapi mendung tak bererti hujan.. awan mendung di bawa angin lalu.. nak sidai kain pun was was sebab taknak nanti tengah malam kena bangun untuk angkat kain tu pulak.. biasa la org ke el ni.. keje siang malam baru ada time nak take care umah and basuh dan sidai kain bagai.. kan.. 

Sudah mandi semua, mr mama wat teh halia.. caranya dia slice kan halia di rebus dalam periuk dan di masukkan uncang teh di masak atas api sampai air tu menidih lama sket supaya keluar semua khasiat halia tu ke dalam air rebusan.. campurkan gula secukup rasa dan siap.. boleh minum suam suam tu.. pagi tadi pun sebelum kuar ke tempat keje mr maka khatam lagi minum air teh halia tersebut.. semoga keluar semua angin angin sepoi bahasa yang berlegar di dalam badan mr mama tu kan.. kesian aku tengok sebab dia dok komplen sakit urat je..

ok lah.. apdet pakai hp je.. kat ofis dah skrg ni.. cuaca baik sangat pagi ni.. bos pun dah masuk tu.. sebok nor aku nampak dia dlm bilik.. kang turn aku lak yg jadi sebok.. so cau dulu yer.

k.bai


23 comments:

  1. ok jugak wat sendiri mcm tu...kat umah ada yg uncang dh campur..tp sy takle telan...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau buat sendiri boleh sukat halia tu.. nanti tade la pedas sangat.. kan.. tapi saya ada minum kat ofis yg packet.punya. sedap gak..

      Delete
  2. Salam Nani...klu sakit urat ni mmg tak senang hati kita.Klu ada masa blh g brurut/g SPA ke...badan penat hari2 kerja.Kdg2 badan nk gak dimanjakn....
    Semoga HB Nani cpt sembuh dr sktnya..Aaminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. WASALAM.atie..
      aminnnn .. moga hb nani sembuh kan.. mekasih atie.

      kalau nak urut yg sedap kena urut 1 badan ler kan.. baru puas..

      Delete
  3. salam nani,
    siannyer mr mama.. teh halia tuh mmg bagus..kami pun biasa buat rebusan ngan teh bila ade sakit2 bdn serius..bagus kalau diamalkan minum 2 atau 3 kali sehari..barulah rs sedap sikit badan..
    kat sini pun asyik ujan jgk renyai2 sehari dua nie..dok nempek dlm umah jer lah ..rs nak minum panas2 jer letih dok dokong dak gemuk nie..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dak kecik dah gemok yer.. sok tempek gambar dia yer.. windu ngan dak kecik yg gemok itu lah..

      Air halia buatan sendiri lagi elok kan.. takde bahan pengawet tu.. tu yh bagos.. kan

      Delete
  4. Buat teh halia kakak tak pernah tapi kalau just halia dgn serai dan gula melaka selalu juga kakak buat. Lain kali kalau rajin kakak nak cuba cara ini pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik gak cara akak.. halia serai tumbuhan akar bumi yg banyak khasiat.. nanti nani pun nak try cara akak..

      Delete
  5. salam kak nani... bagus minum teh halia nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. akar bumi ni baik utk kesihatan dalaman kan.

      Delete
  6. sibuk ko sekarangni nani.. per2pun teh haliatu memang baik untuk kesihatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK.. sebokkkkk yg amat sekarang ni kak.. kadang2 time tido pun sebok jugak.. haishhhh..

      Delete
  7. badan banyak angin..kalau minum teh halia bagus ni kan Nani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal.. nani soh mr mama buat air teh halia ni.. sib baik mmg selalu ada stok halia.

      Delete
  8. Ooo, kena rebus sekali teh tu ye. Boleh try. kalo letak madu lagi bagus kot kan? Saya ni pun memuda lagi dah sakit urat. [muda sakit le konon]. Ari tu siap order ubat sakit urat dgn ibu mertua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah., saya rebus skali.dengan teh.. betu tu kan.. letak.madu.lagi elok ni..

      Delete
  9. Teh halia ni selalunya saya minum bila perut tak selesa/angin banyak..:)

    Saya suka buat air teh o ais + pudina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL TU.. DULU LEPAS OPERATE TAKLEH BUANG ANGIN PUN SAYA MINUM AIR HALIA UTK BUANG ANGIN..

      Delete
  10. mmg bagus lah minum teh halia ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUANG ANGIN YG TAK BAIK DALAM BADAN TU.. KAN

      Delete
  11. Assalamualaikum Nani....
    Terima kasih kerna masih sudi sekodeng blog Kak Lin...Kak Lin pun winduuuu sangat2 dgn Nani dan rakan2 blog yg lain...tapi masa tak mengizinkan untuk Kak Lin mengadap komputer...hehehehe...kalau rindu add Kak Lin kat FB yer sayang.....muaahhhhhhh....

    ReplyDelete
  12. Bagus diamalkan ni..tp kita ni asal kata utk ubat,susah benar nak telan :P

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)