Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, October 21, 2013

Nasi lemak sambal petai ....

Assalamualaikum..

Selamat pagi isnin semua..
Hari ni bermula la kita di meja, kerusi tempat duduk dalam ofis.. dan bermulanya hari yang agak stress and bizi of coz.. macam biasa aku kat sini lah.. pada yang tak keje tu.. aku faham sangat.. keje uOls tak habis2 kat rumah tu kan.. aku pun penah jadi suri rumah.. kadang2 nak telan org je rasa.. sbb tension.. aktiviti yang sama.. dan environment yang sama jugak.. aku mmg tabik spring kat suri rumah sebenarnya.. :)

Ok.. weekend? aku sangatlah bizi.. ada tetamu.. kakngah aku dari shah alam datang.. tapi bermalam kat umah lah.. jadinya all the time membizikan diri kat dapur.. bila kakngah datang.. haikal and kimi sangat hepi.. sebab deme leh main game la.. ps2 la.. apa2 yang anak kakngah bawa nak share main ngan diorang.. so anak2 tak kuar rumah weekend pun.. menyorok dalam umah je.. sebab suka main game kat tv tu.. ok lah.. hari pelepasan la untuk diorang kan.. and hari ahad tengah hari kul 12noon kakngah ngan anak2 dah berangkat balik.. so tinggal lah weOls ber6 kat umah.. :) dan bermula lah kembali rutin harian anak2 dan waktu main diorang.. :)

Ahad pagi.. iaitu pagi semalam lah.. seawal 7.30am aku dah masuk dapur.. fiyya pun dah bangun time tu.. so ada tetamu mama tak mandikan fiyya dulu lah.. mama nak masuk dapur buat keje sket.. breakfast buat tetamu kan.. jerang air atas dapur.. bancuh tepung nak buat cucur dan masak nasi lemak.. kinah pun aku kerah juga untuk ke dapur skali.. nak kopek petai dan potong cili kering nak rebus dulu sebelum blender.. :) sib baik kakak pun ringan tulang walaupun ada kala cam pahat dan penukul.. hmm..




Sambal tumis ikan bilis petai.. untuk di makan bersama nasi lemak.. :)



Nasi lemak pujaan hati anak-anak.. memang menjadi kegemaran anak2 makan ulang2 kalau buat nasi lemak ni.. kalau setakat beli sorang sebungkus tu tak cukup buat diroang.. so kalau buat sendiri deme leh ler makan puas2 dan ulang sampai licin periuk.. kan.. so lepas ni lama pulak la mama nak revise menu ni kan.. :)

Ok lah.. dah banyak celoteh ni.. macam biasa lah kan.. kita sambung wat keje dulu.. weekend yang best dan puas..

jumpa lagi.. k bai.. 

17 comments:

  1. Assalammualaikum..slmt pg kak nani..sedpnya smbal petai tu..lama x mkn..sbb sya kurang pndai masak smbal tumis ni.hehe.slalu tunggu mak masak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      kalau dalam umah akak ni, seminggu berkali kali makan sambal.. sampai naik meragan blender tu dah keje x abis2,

      Delete
  2. Assalamualaikum kak nani... terliur nengoknyer... dh lama x makan petai. biasa tun buat ulam je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.
      Petai buat ulam pun best.

      Delete
  3. mengancam yong ni masak sambal tumis petai... akak ni tengok je le ... dah alergik petai..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alergic mmg takleh amik langsung.. kan.

      Delete
  4. akk sama menu kita semalam..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAMA? WOW membina lemak nampak kita semalam.

      Delete
  5. Assalam nani,
    arissa baru tidur, lehler jenjalan umah nani dihidangkan ngannasilemak sambal petai nie..aduss sedapnyer sambal petaii..lama tak jumper..rindu weyyhh..
    lama sangat tak cukup tido n rest ngan arissa kerap sangat bangun malam kaang sejam sekali lately, weekend mak arissa lak terkena demam,sib baik tak melarat,..ari niedah ok.camaner nak buat ..kuat sungguh bangun nenen tengah malam..huhuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, sambal petai maksudnya kena sental bilik air lah jawabnya.. hahahah..
      ada anak kecil ni mmg sentiasa tak cukup tido kan.. gamaknya sebab tu juga yg nani ngantok giler that day.. kan.

      Delete
  6. Apa pun ada anak dara walau kadang macam pahat dan penukul tapi dapat banyak membantu kita kan. Bersyukur kalau banding yg semua kena buat sendiri.. At least kalau sendiri sejam baru siap kalau ada bantuan sebelum itu dah boleh makan nasi lemaknya..

    ReplyDelete
  7. oh ya allah...lagi satu menu wat telan liur nih...td ummu nyer sup..kali ni sambal petai nani pulak...dan dan laparrrrrr

    ReplyDelete
  8. adoiiii sambal ikan bilis petai...sedapnyaaaa :)

    ReplyDelete
  9. sedapnya sambai petai ikan bilis tu...soooo nyummyla..blogwalking,jemput follow blog saya ye...http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Sedapnya, mau tambh 2 pinggan ni he hee

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)