Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, October 24, 2013

Teh Halia Mama..

Assalamualaikum...

Dah hari tu citer pasal teh halia mr mama kan.. so kali ni tempek plak gambar teh halia mama.. walaupun teh ni packaging lebih canggih yang lebih berunsurkan commercial.. namun khasiatnya sama.. teh halia.. cuma yang mr mama 0 without creamer.. yang ni ber'Creamer.. :) rasanya lebih smooth dan sedap lah of coz.. teh ni mem beli baru baru ni je.. katanya sesekali minum teh halia memang elok untuk buang angin.. so apa lagi.. aku pun amik dan bancuh 1.. siap promote packaging tepi cawan tu lagi.. hmmm ko hado? hahahaha.. lagak lebih je kan.. hokey.. moh...

Yang tetiba aku nak minum teh halia ni bukannya sebab apa.. kat opis lak tu kan.. kang kalau TERRRRbuang angin kuat2 tak pasal2 malu kan.. mana tau sekali angin sepoi2 dalam perut tu nak kuar.. bukan nak boleh tahan2 lagi kan.. erkkk.. 

Hari tu kali pertama aku makan kacang buncis selepas lahirkan fiyya sejak 9 bulan ni... aku ni memang kurang sket ketahanan untuk makanan yang berangin seperti kekacang.. nangka muda (buat masak lemak tu), ataupun pucuk paku mahupun pucuk ubi kayu.. semua benda2 ni aku takut sangat nak makan walaupun waktu aku tak mengandung dan selepas melahirkan... 

Bila aku dah makan... habis sengal2 sendi aku ni.. sometimes tangan aku tak boleh angkat dek kerana rasa sengal.. sampai tak boleh buat apa2 lah kata ko.. pernah dulu aku makan nangka muda masak lemak letak ikan bilis.. ye la.. dah tau tak leh makan.. tapi aku teringin sangat nak makan waktu aku ngidam nak datang period je pun.. so buat lah sepeket nangka muda tu.. few hours lepas makan tu habis lah.. dah sengal sendi sendir tangan mahu pun rasa macam seram2 sejuk nak demam tu.. ok.. 

Kejadian ini berlaku lagi.. tempoh hari aku masak daging goreng kunyit + kacang buncis untuk bekal tengah hari.. sekali kul 1pm tu aku telan bekal aku..  belum sempat kul 2pm aku dah sengal sendi.. terus la mengeluh2 sakit cam org tua bongkok tu.. angin tangkap sampai ke belakang badan dan terus ke pinggang.. adoiiiiii sakitnya macam nak datang period hari pertama tu.. then teringatkan teh halia yg mem beli tu terus aku ke pantry bancuh secawan.. alhamdullillah lepas minum beransur ansur sihat dan angin semua hilang.. dalam kul 4pm aku dah kembali ke sedia kala.. itu lah khasiat halia kan.. :) 



Ini lah cawan aku bancuh 1 pek teh halia suam.. 


Mem beli cap tu.. sedap rasanya.. memang elok la.. aku rekemenkan untuk sape sape yang nak standby kalau2 angin sepoi2 bahasa tu meracau dalam badan yer.. simpan je dalam laci ofis tu buat stok.. kalau perlu minum baru buat.. aku ni pun bukannya feveret sangat nak minum air halia ataupun nak telan halia.. ok..

tu je hari ni.. kongsi sedikit info ini untuk rakan2.. :)

K.bai.. 

18 comments:

  1. saya suka teh halia. kalau kat rumah mak selalu buat. mak kalau buat, dia ketuk2 halia tu, masak dalam air dgn teh + susu. hoih terkentut2 la jawabnya

    ReplyDelete
  2. salam nani
    Nani alah ngan kekacang yer..baru tau kalau sengalsendi tuh sebab anginlah yer...kalau ummu rsnya takderlah sangat alahan so far,bolehjer makan kekacang ker haper..teh halia mmg bagus tuk buang angin kan...kalau fresh halia punlg bagus..:)
    arissa kena cucuk td kat klinik...harap2 tak demamlah.tp rs panas sket tuh bdnnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 6.8kg dah nani..huhu..tuhlah mlm2 kerap btul nyusu..tiap2 jam bgn...bdn dia nie panas jgk nie,..ade demam sikit2 ...

      Delete
  3. aida minum teh halia time pregnant. now tak minum sebab aida ni tak brape suka ha ha ha ha... but bila sakit badan, lenguh lenguh terus buat lauk masak halia!!!

    ReplyDelete
  4. salam nani..kita sama alah pada nangka...memang kejap je serangan angin akan dtg..sy siap takle bangun..kne baring telingkup...nanti kalau jadi serangan angin nak cuba lah wat teh halia mcm ni...

    ReplyDelete
  5. Kakak tak pernah lagi cuba teh halia ni Nani. Tapi tahulah halia boleh buang angin. Kakak senyum bila nani kata angin sepoi-sepoi dlm office hihi... tak terbayang kakak dibuatnya. Mujur kakak duduk bilik sendiri kalau ada pun sendiri yg kena:)

    ReplyDelete
  6. tak penah cube lg sbb aku jenis senang je buang angin ehhehehe,,,,tp ok gk kalu bt simpanan kan

    ReplyDelete
  7. kat mana nak beli? teringin gak nak minum walaupun x suka..

    ReplyDelete
  8. Akak pun sama selalu elakkan makanan berangin dan bersifat sejuk. nanti nak cari teh ni boleh guna masa emergency, sejuk2 sedap jugak panaskan badan.

    ReplyDelete
  9. saya pun minum teh halia, tapi bukan versi teh tarik ni... memang sedap bab buang2 angin ni... tau-tau mmmmmm T_T

    ReplyDelete
  10. assalm nani
    sedap teh halia ni, org lelaki memang suka

    ReplyDelete
  11. Chek Hup ni ada jugak keluarkan kopi. Betul la nani, nangka memang penyumbang hangin terbesar terhadap badan. Saya kalo makan nangka kalo dah baik demam bleh demam balik. Ari tu, saya makan kacang panjang mentah buat ulam waktu lunch. Malam tu, Luth meragam paling teruk dari malam sampai ke pagi. Fuh, tobat la pasni kena jaga makan betul2.

    ReplyDelete
  12. bagus juga sekali sekala minum teh halia ni kan kak..untuk kurangkan angin dalam badan dan kesihatan..

    ReplyDelete
  13. Saya pon tak blh mkn benda2 yg berangin ni. Nnt mulalah sendawa tak henti. Tapi tak de lah sampai sengal2 sendi. Memang kena pandang betul ni yer.

    ReplyDelete
  14. He he akak baru beli halia serbuk dari kedai.. la ni da stop minum yg peket2 tu... gula dia banyak nanti mudah kena kencing manis...1

    ReplyDelete
  15. saya pon rasa bdn saya berangin. alhamdulillah lpas mengurut dgn org serasi rasa lega.

    saya pernh makn petola msa period. Ya Allah, punya lemah segala sendi sendi. perut pulak memulas. mmg serik dah.
    slrg saya mmg elak dari makn tumbuhan yg menjalar mcm petola, kangkung, pucuk paku, timun, tembikai. mmg serik dah. tp nangka ttap peberet. hihi

    lagi satu kan, lpas mengurut saya mmg lantang betul betul tp tu la sbb nk jga hati tuan rumah, jamah la sikit lksa. Ya Allah, blk je rumah bdn seram sejuk. telan air cap badak 3 botol. huhuh .mmg x sentuh dah lksa. skrg. serik. skrg pndng j. sbb peberet sgt sgt

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)