Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, October 17, 2013

Roti sardin goreng berkastad rangup..

Assalamualaikum...

Hari ni apdet sket.. kesahnya hari ni fiyya dah sihat.. alhamdullillah.. dah kebah demam dan makin aktif dan aktif.. bersyukur sangat sbb anak kecil mama dah makin pulih.. senang hati bila tengok anak kecil senyum dan menjerit2 tanda makin gembira.. syukur ke hadrat ilahi..

Raya ke-3 makanya hari ni hari terakhir raya haji untuk tahun 2013.. insyaALLAH.. 

Al kesah semalam balik keje terus amik mr mama dan terus ke rumah BS amik fiyya.. sampai rumah BS mula la report macam2 kita dengar dari BS.. semalam fiyya baik.. tak banyak nangis dan selera makan.. tapi menyusu botol je agak kurang.. balik umah mr mama buat kari daging.. aku amik sket sup tu and masukkan nasi lembut bagi fiyya makan dinner.. berselera jugak fiyya makan smlm.. walaupun dalam kiraan dewasa hanya 3 sudu besar makan.. tapi untuk fiyya kiranya 10 sudu kecil kot.. :D hehehe.. sket2 je suap.. kan baby kecil.. hihihihi

Jom.. ni pulak roti sardin goreng berkastad aku goreng hari ahad lepas.. ingat nak buat goreng bersalut telor.. tapi tak jadi pulak.. tak pasal2 kang telo 30 bijik tu kejap je dah licin.. hmmmm kalau korang nak tahu rumah ni kalau telor ayam tu.. 30 biji kira 1 tray tu, genap seminggu je dah licin.. 2 minggu 60 bijik.. kira lah kalau sebulan.. uwaaaaaaa nanti membuang pun keluar telo belaka.. muahahahahahahaha.. oppsss terlebey sudah.. :P hehehehe.. 

Moh citer lain.. aku buat sardin and lenyek2 isi dalam roti tu.. lepas tu potong 2... takde seni2 bagai sebab nak buat ni pun racing macam mat rempit tu.. fiyya dok pekik2 memanggil.. so sekali goreng sekali bertempek kat fiyya.. sib baik setiap kali goreng tu takde yang buruk2 rupa atau hangit.. :) 

Aku guna 4 sudu tepung gandum, 2 sudu tepung kastad.. (tu lah sebabnya warnanya macam keemasan tu) dan 1 sudu kecil garam halus.. :) kacau rata lepas tu masukkan 1 sudu besar bijan hitam.. tu je.. goreng dalam minyak panas sampai garing.. :) nyam nyam.. boleh makan gitu saja ataupun cicah dengan sos dan mayonis.. (oppss teringat sudah mayonis yang UMMUAIDAN buat tu.. sedapnya.. ) ummu ialah sahabat blogger yang tinggal di negara FIJI.. dan negara yang mempunyai hanya segelintir fijian yang beragama islam dan di sebabkan tinggal di negara yang kurang penduduknya yang beragama islam.. maka sangat lah susah untuk penduduk beragama islam mencari produk makanan yang halal.. dan begitu ummu juga rajin di dapur sambil menghasilkan macam2 bahan dan makanan yang sedap.. eh.. sorry ummu.. banyak citer pulak kan.. ok lah... 


Roti sardin goreng.. 


nampak tak.. roti den bertengkek tengkek.. hahahah.. 







hmmm.. dalam kuali pun sempat snap tau.. kau hado? hahahahahaa

k. bai.. 

13 comments:

  1. Assalam nani,
    alhamdulillah fiyya dah baek yer..legalah hati mak kan..nanti lama2 makin berseleralah fiyya tuh..
    sedapnyer roti sardin..lama tak makan wpun febret..sbb laki tak suka sardin sgt..huhuhu
    pssstt...sempat lg ngumpat tuh....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe...tak marah pun nak ngumpat..suka nie..:)

      Delete
  2. alhamdulillah dah sihat si kecik fiyya. Makan 10 sudu kecik tu kira okay la daripada tak makan langsung.

    Awak, sedapnya nampak roti ni. Saya first time tau roti sardin berkastad ni.

    ReplyDelete
  3. salam...Nampak sedap roti goring ni....teringin nak try tapi memang takde resepi ea...hehehe

    ReplyDelete
  4. Ermmm sedap nie sis D5 suker sgt :D..

    ReplyDelete
  5. favourite Ida ni Nani...buh sepinggan pun boleh habis hehehe

    ReplyDelete
  6. tak cuba lagi resepi ni, mohon ambik resepi ye mama :)

    ReplyDelete
  7. Salam Kak..
    wah sedapnya lah roti sardin tu... ni klu dpt masa minum ptg mmg mantap..hehe

    ReplyDelete
  8. Salam singgah.selamat hari raya.sedapnya roti sardin.tq share.nak cuba buat juga ni.biasa buat sardine rolls salut telur je.

    ReplyDelete
  9. cantik pulak ko letak bijan itam tuh kak...

    ReplyDelete
  10. salam..

    em, tengok roti sardine tu pun sudah terliur..

    ReplyDelete
  11. Hari tu pun okje baru lepas buat roti sardin Jas...tp tak habis 3 keping...tak larat nak makan tp pakai telur....lum pulak cuba pakai tepung ni

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)