Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, October 18, 2013

2 Purnama Si Peria dan Si Telang..

Assalamualaikum...

Hari menghijaukan alam semulajadi... sejemput je pun.. tak banyak mana.. tu pun nak kecoh kan.. harap2 jangan ada yang muntah hijau tengok entry aku kali ni.. muahahahaha... 

Kesah si peria and si telang lagi... selepas tempoh hampir 2 purnama ni.. macam ni la rupa si peria dan si telang.. masih di peringkat keanak-anakan.. belum lagi cukup umur untuk mengeluarkan hasil.. berbunga dan gugur lepas tu berbunga lagi dan gugur.. mungkin saat ini adalah peringkat main2 macam anak kecil kot.. kan.. entah ler.. aku kurang mahir bab bercucuk tanam ni.. kena tanya yang lebih mahir dan berpengaruh kuat menanam tanaman dan sayuran gitu kan.. setakat main semai campak2 dalam tong ais tu je la aku buleh.. ni pun harapkan org lain siramkan.. nak harap diri sendiri? selalu lupa je.. sbb jarang2 skali aku ke balkoni tu.. yang sidai kain mr mama.. kimi atau kinah.. kalau aku yang jejak kaki ke balkoni tu mungkin aku pun ambil tahu jugak kan.. ehhh... ok ok.. faham.. nak seribu daya.. tak nak seribu daleh.. muahahaha.. 

ok.. dah.. nak citer sket tentang hari semalam... alkesahnya... semalam start dari lunch sampai ke balik umah kul 8 sampai ke nak tido kul 9 sampai la dah tertido kul 10.. bayangkan.. cuba korang kira.. mau 8 jam lebih aku menahan mata aku yang sangat2 mengantuk giler nak mampos tau.. tak tau la pasai apa yang mengantuk tahap gaban lawan dinasour tu.. aku pun heran bukan main bin ajaib binti impossible sangat tau.. mengantuk yang  bukan di buat2 dan tak boleh di tahan2 lagi.. terrrrrsangat lah mengantuk giler tu.. dalam pada dok berhadapan dengan bos pun aku rasa cam nak pejam mata.. time drive nak balik keje tu jangan cakap ler.. terpaksa aku on aircond kete tu sampai high skali.. buleh la tahan bukak mata ni.. sampai ke tempat keje mr mama lepas drive 15 minit tu.. terus tukar tempat aku dah tak tahan.. balik umah lepas amik fiyya kat rumah BS sempat gi rumah pak sedara aku kat belakang umah.. beraya la kata orang kan.. pun mengantuk jugak selepas minum secawan air oren.. balik umah waktu maghrib tu lepas dah mandi bagai.. pun masih ngantok.. sampai dah telan nasi sepinggan pun.. al-masih mengantuk giler.. agak2 korang la penyakit ke mengantuk ni? aku ni kalau takde nak tengok anak kecil tu, aku dah tido dah.. tapi aku kena main2 dulu and dengar hal ehwal anak2 dulu sebelum tido.. kena la tunggu jugak sampai kul 10 malam.. lepas anak2 balik mengaji quran kan.. dinner and sampai la diorang free dan buat keje sendiri.. baru leh angkat kaki masuk bilik.. hmmmm.. tu la citer aku semalam.. penyakit mengantuk ... 


si telang yang masih bantut walaupun seusia dengan si peria.. yang menjalar tinggi .. 



Si peria yang sangat galak menjalar.. merata2 dah dia gi.. walaupun hanya sepohon.. tu pun dah agak rimbun bagi aku.. (excited la kan.. ) 


tengok tu.. bunga si peria yang makin banyak.. dan makin menjalar2 di atas grill tu.. kan.. :) 


Ok lah.. esok cuti.. nasib baik keje cuma 3 hari.. syok gak kalau keje 3 hari.. cuti 4 hari.. muahahahahhh (wat company sendiri ler kan.. :P ) ok ok.. faham.. !


k.. bai.. 



16 comments:

  1. jadi cantik plak daun peria tu menjalar atas grill. Nampak macam decoration.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau banyak pokok tu redup lah sket. kan.

      Delete
  2. salam nani,
    tak berbunga lg telang tuh yer..biasanya cepat jerr kuar..takperlah sambil tunggu tu makan peria goreng dulu hehehe..
    kalau dah ngantuk gitusangat eloknya tak a nap keja..barulah segar sikit kan..mungkin sbb tak cukup tido kotsblm nie tuh yg ngantuksgt tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gamaknya sebab tu gak kot tak cukup.tido sebab malam malam fiyya bergayut sampai takleh dilepaskan.. mamanya kena la celik mata tengok2 keadaan anak.. tu ngantuk sangat tu.

      Delete
  3. Assalam ...mengantuk jgn sebarang ngantuk
    .. kut2 Fiyya ada adik lagi..upss jgn mare na.. nak kasi jgn ngantuk lagi!

    ReplyDelete
  4. Sya pnh tanm peria jgk dulu..tapi x berbuah..huhu

    ReplyDelete
  5. Assalam Nani
    Waaaa rajinnya, terapi yg bagus bg akak la tgk pokok2 ni nk lg x sabar tunggu hasilnya he hee hilang stress dpt layan pokok tau
    Sblm ni akak duk hadapi ngantuk tahap gaban gak heehe pastu sil akak suh minum keraton cocoa cologen alhamdulillah bertenaga dan xlah ngantuk sokmo he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. OWHHHH..
      kalau camtu.kena beli gak lah cocoa colagen.. utk tambah tenaga kan..

      Delete
  6. Rajin tul sis bercucuk tanam, nampak cantik lak dia menjalar kat grill tu kan :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. kalau banyak sket tanam baru redup lagi kan.

      Delete
  7. salam nani...hihi nak tegelak rasa cerita penyakit ngantuk tu..last2 lewat jugak masuk tido nyer....
    kira oklah tu peria menjalar2 jauh dah even diperingkat anak-anak...sy punya rasanya leih dr anak dah ni..duk sejemput je...terus cabut buang...hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. AAH.. dah over ngantok sampai takleh nak tido.. kan

      Delete
  8. Wahhh tanam peria senanglah nak mkn petik jer buat ulam

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)