Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Tuesday, July 23, 2013

Resepi Pasembor Cucur Mama


Assalamualaikum...

Hari isnin sudah berlalu.. tiba lah hari selasa kan.. 
Masak ape? masih banyak idea kah?
Kalau takde idea... boleh gak kalau nak celok idea aku..
kebetulan rasa nak makan cucur ala2 pasemboq ni.. 
So singgah kedai beli bahan, sikit-sikit je.. kalau banyak nanti bazir.. 

Ok.. tak nak cakap banyak.. sure tak larat nak dengar aku membebel.. 
moh ler kita tengok apa yang ada... :)



Saja apdet gambar baby fiyya yang dah makin babam ni.. mama tempek rambut ala- ala alpro? entah la tak tau nak nyebut.. dengan perut buncit dia.. hahahaha.. let's go!!!!



Resepi Kuah Kacang Pedas:-

Bahan2nya:-

10 Tangkai cili kering, rebus = Blend Halus
1 labu bawang besar = Blend Halus
3 Ulas bawang putih = Blend Halus
1 genggam udang kering = Blend Halus
1 inci halia = Blend Halus
2 Genggam Kacang tanah, goreng/sangai (buang kulit) = Blend kasar

Cara2nya:-

Panaskan minyak dalam kuali sedikit untuk menumis,
Masukkan bahan2 yg di blender tadi,
bila dah menidih kecilkan api,
Masukkan 4 sudu gula dan 1 sudu garam (rasa ikut selera masing2 ya)
Bila dah pecah minyak, boleh la di tutup api, siap!



Bahan2 untuk cucur:-

Taugeh = celur
Timun = hiris kecil
Tauhu = goreng + hiris kecil
Kerang = Rebus 

Bahan2 cucur kucai:-

Tepung 1 cawan
Kucai dalam 50 sen = hiris 1cm
1 labu bawang besar = cincang 
Garam / aji untuk perasa

Gaul semua bahan cucur kucai dan goreng dlm minyak panas,
Gunakan sudu untuk membentuknya.. (sebab ringkas dan mudah)
Hiris nipis / kecil untuk di makan bersama sama.. 
Siap!



23 comments:

  1. wah terbaik ni ! membuatkan saya teringat pasemboq padang kota hehehe

    ReplyDelete
  2. Sekali pandang pasemboq tu terus naik selera, tapi 3-4kali nak pandang Fiyya dengan rambut & kacamatanya tu... ko ni nani...ha hahahhaah gelak2 sorang aku renung anak dara ko hihihiiiii.

    ReplyDelete
  3. nak..nak..nti nak pi umah mkn pasemboqq..hihi

    * sian fiyya...hahahaha

    ReplyDelete
  4. aiyooo... sedapnya Pasembor.. dah lama tak makan ni Kak..
    last makan masa duk Penang suatu ketika dulu..
    comelll Afia rambut ala2 retro...hahaha:)

    ReplyDelete
  5. Wow..sedap..menyelerakan..bole cuba nnti :)

    ReplyDelete
  6. salam mama fiyya..
    stylish betul kak fiyya nie ngan rambut afronya...hehehe..comey gitu..arissa dok tido nie, leh lah omaknya berbw..

    meleleh tgk pasembor tuh..bilalah nak merasa..nanti kalo mak arissa dtg ngan arissa, mak fiyya mesti masak best2 tau..hihihi..ngada2 cikit..:)

    ReplyDelete
  7. Alololo...tomeinya.

    Saya ni salin resipi jer lah. Buat nya tak tau bila. Sedapnya ☺☺

    ReplyDelete
  8. Mama dengkikan Fiyya ye.. Mentang-mentanglah Fiyya montel mama bagi rambut afro. Tapi nampak comel pulak di mata auntie:)

    Di Johor ni memang jarang ada pasembor ni Nani..

    ReplyDelete
  9. sedapnya..teringin nak makan.... salam kenal yer..ila follow =)

    ReplyDelete
  10. Uwaaaa....rambut alfro...seksi laa fiya...
    Kita suka mkn pasembor...

    ReplyDelete
  11. Salam Nani...tadi singgah FB,tak puashati..mai singgah sini lak.Kecur lak negok pasemboq nih!

    ReplyDelete
  12. hehehe...cute jer alfro look... pasembor lg cute... mengancam!

    ReplyDelete
  13. Amboi baby Fiya apro lagi hehe...
    Yg menariknya tu ada kerang tu Nani .... dapnya!!

    ReplyDelete
  14. Ya Allah!! sedapnya...serius terliur!! mmg telan air liur aku tgk nok...

    ReplyDelete
  15. sedapnyer... tq share resepi yer

    ReplyDelete
  16. senang ada bekas macam tu, ambil yg perlu saja...
    baru ni beli kat bazar hampeh..tak sedap he..he..

    ReplyDelete
  17. ahai..terliur tau dee tgk gambar food petang2 ni..hahaha..

    ReplyDelete
  18. amboi.. rambut alleycat tuh.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Assalam nani, sedapnya pasembor tu, ada rasa ala2 rojak gitu

    ReplyDelete
  20. salam kenal, thanks follow saya. nampak mengancam cucoq pasemboq awak ni. simple pulak tu. boleh try ni :)

    ReplyDelete
  21. salam ramadan
    teringin nak buat tapi tunggu semua anak dan hb balik dulu baru syok

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)