Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, July 24, 2013

Resepi Ikan Jaket sumbat Cili

Assalamualaikum.. 

WW kan.. moh tengok resepi je.. 


IKAN JAKET SUMBAT CILI


Berbedung dulu sebelum di goreng.. 



Bahan2nya..

4 ekor ikan jaket a.k.a ikan cencaru ( potong belakang dan bersihkan perutnya)
20 tangkai cili kering = potong + rebus
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 genggam udang kering
garam + aji untuk perasa
Benang besar utk di bedung

Cara2nya.. 

1- Gaulkan ikan jaket bersama garam dan kunyit, ketepikan.. 
2-  bahan2 lain kecuali benang.. blendkan kering kalau rajin tumbuk lah dengan lesung batu..
3- Sumbat cili yg di blend tersebut ke dalam perut ikan sampai penuh.. 
4-  Kepit dan bedung ikan dengan benang besar tu.. siap!
5- Goreng dengan minyak yg panas dan biar garing baru terbalikkan untuk side sebelah lagi.
6-  Bila dah garing, angkat dan toskan.. boleh la di potong benang tersebut dan siap!


30 comments:

  1. selalu jugak buat macam ni.. tp cili x banyak sgt.. ikut selera anak kan... pastu cicah kuah asam.. mmg sedapp...

    ReplyDelete
  2. sahur pagi td along ckp nak mkn ikan jaket/cencaru sumbat mcm ni.oh tu ikat pakai dawai ye.betul gak ye..tak la cili/sambal tu terkeluar

    ReplyDelete
  3. kalau MIL buat, ikan tu digoreng dulu, lepas dah goreng baru sumbat sambal yang dah dimasak hehehe

    ReplyDelete
  4. Takkanlah benang pun nak diblend Nani ni... buat kakak gelihati pulak - tahulah tu hihi..
    Ini kalau beli kat bazar seekor pun kena 4-5 ringgit tau Nani. So kalau 4 kiralah...

    ReplyDelete
  5. Ikan peberet sy ni Kak...
    sllu sy bakar cecah asam,tomato,bawang+cili..:)

    ReplyDelete
  6. aku suka ni...tapi laki aku tak mkn ikat jaket...sabo je la...huhu...

    ReplyDelete
  7. sedapp.. tp hubby x suka.. huk2..

    ReplyDelete
  8. Sedapnya. Thanks for the resipi sis. Saya suka mkn ikan jaket ni ☺

    ReplyDelete
  9. Sedap ni, dah lama tak makan :D

    ReplyDelete
  10. laaa...sama plak menu semalam..
    buat cencaru sumbat gak...
    tp 2 ekor ja...hihihi..pastu ikan kami x ikat pun..ooo...kena ikat mcm tu ekkk

    ReplyDelete
  11. Rajin Nani bedung dulu ikan berjaket tu ye hihihiii... patutnya memang elok buat gitu ye, jadi isi tak leh terburai / sememeh.

    ReplyDelete
  12. rajin betul siap ikat2 lai...tp tulah sbb selalu tak berikat bila grg mmg adalah terburai sket isi dlm dia tu...tp bgs idea yg menarik...bley try nie nnti... :)

    ReplyDelete
  13. Oo.. kena letak cili kering eh. Benang besar tu nak cari kat mana?

    ReplyDelete
  14. jgnlah di blend benag tu sekali :)

    saya selalu ikat pakai daun pandan :)

    ReplyDelete
  15. wow!! suke2...kebetulan pi pasar ahad ari tu ade beli cencaru...nak buat cencaru belah belakanglaaaa...kene plak ngan lauk kuah masak lemak putih sayur...ade sambal belacan...mmg mengancam lah!

    ReplyDelete
  16. sedapnye...dh lama jgk x mkn ni :( boleh buat idea nk msk berbuka nanti ni :))

    ReplyDelete
  17. salam nani
    bestnya nengok ikan jaket sumbat nie..lama giler tak makan..tak sabar nak blk msia nak mkn ikan sumbat nie..heheh

    fiyya sehat ker..? arissa ari nie asyik tido kejap-kejap jer..tuh yg susah nak bw sket..dah kul 4 kat sini, nanti nak kena msk dinner tuk asben lak..kang kejap lg bangunlah che arissa tuh kan..

    ReplyDelete
  18. Ingatkan ikan tu kelar rupanya dibendung hehehe..
    Sedapnyer..terliur tengok, bahaya tul kalau bw time tengahari ni...tergugat iman

    ReplyDelete
  19. hr tu pergi pasar tani...beli ikan jakel besar2 juga..balik sumbat dgn cili...lepas tu cicah budu campur kicap...sedapnya nani..

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. dah beli ikan jaket tapi tak tersumbat2 lagi... Nampak menarikjer ikan tu pose

      Delete
    2. redhajerler nani akak leh komen kat replyni jer... dah macam akak nyer blog lak.. computer kat opis akakni budak ITtu tak nak baikkan...

      Delete
  21. redhajerler nani akakni boleh komen kat replyni jer... computer opis akakni budak IT tak nak baikpun....

    ReplyDelete
  22. kat bazar sini maunya 5,6 ringgit sampai cecah rm9 pun ada....sy setiap kali lalu, mesti terliur...padahal sblm ni bknnya mkn pun...hehe...

    ReplyDelete
  23. salam nani..lam esbok atie rasanya ada ikan jaket gak,blh la menerai resepi ni.2 hari tak msk nasi pon..malas tahap gaban!..Mkn sorang2 mmg xder selera...mkn apa yg ada jer.
    Harap2 esok HB balik la...asyik bersms jer,udah ngalahkn org brcinta lak.hikhik

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)