Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, June 26, 2013

Fiyya dah mamam bubur nasi...


Assalamualaikum...

Ini kisah weekend lepas... 

cuti kan hari bersama2 anak kat rumah... hari ahad, mula2 bangun je tido fiyya macam biasa.. kena mandi dulu.. memang dah jadi habit dia.. kalau bangun.. memerut.. mandi.. lepas tu mula la lapar macam anak burung... 

Macam orang lain jugak... pepagi fiyya nak makan.. dulu2 masa baby kecik.. boleh la sumbat mulut fiyya dengan susu botol... or susu badan... kenyang je minum susu.. fiyya tido dari kul 9am tu sampai kul 11am baru jaga... 

Tapi sekarang semua dah tukar... fiyya tak nak tido lagi.. sumbat lagi dengan nenen.. tak nak juga tido.. mata boooooolat cam duit 50 sen... aihhhhh.. budak ni.. ketegaq jugak bijik mata tu nak lena... ok ok... aku pun bangun... tanak beras segenggam... masak sampai jadi bubur... lepas tu blend halus2.... hmmmmm 

Rupanya fiyya dah nak mamam.... memang tak nak nyusu lagi.. perut lapar... apa lah mama ni... ni kali pertama aku wat bubur kat rumah.. bagi fiyya makan... bubur ni nasi biasa je aku masak sampai lembut.. and blend halus... aku masukkan beberapa titik kicap.. utk penyedapnya... amboiiiiiiii bukan main suka lagi... habis sebekas.. tak caye tengok gambar.. takkan masuk mulut maknye pulok kan.. :P ahahahaha

Ada orang cakap baby tak elok makan kicap... tapi aku bukan letak banyak pun.. boleh kira bape titik je.. 5 titik? ade la lebih kurang kot... tengok warna bubur fiyya tu pun dah tahu.. bukan gelap kan... aku call mak kat kampung, tanya dia.. fiyya dah boleh makan kicap belum? mak cakap apa pulak tak boleh... boleh je.... kalau nak mudah masukkan kiub ayam or ikan bilis dalam bubur.. mak cakap camtu.. tapi takper.. kat umah takde stok kiub ayam/ikan bilis pun.. hahahah.. and bubur ni sikit pun aku tak letak garam tau.. natural taste only... sihat la kan.. nanti aku wat yang ada sayur pulak or lobak merah ke.. kan kan.. nanti mama beli stok sayur ye fiyya...



Bubur pertama fiyya kat rumah...



nampak tak.. dah licin... hahahahah... 



Lepas tu baru dok diam... tengok ni.. hahaha... diam kan... :)


18 comments:

  1. byk tu fiya mkn.....fuyoooo...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... buleh tahan gak suka dia.. :)

      Delete
  2. Dak bolat nak makan bubur nasi yer skrang..dah besau gitu..
    dl makyong buat bubur tuk aidan masak byk2,,pastuh letak dlm kiub ais..kasi frozen..simpan dlm plastik dlm freezer..nak bg mkn kuarkan jer stlh panaskan ngan microvawe leh la bg mkn..senang kereje sikit...tak membazir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummu... fiyya dah pandai sangat skrg.. nak makan nasi pulok... hihihi.. tapi nani tak pandai wat puri simpan dlm fridge.. lagi pun microwave rosak.. blom replace baru.. nanti baru leh wat beku2 ni..

      Delete
  3. Elok letak ikan bilis sket kot
    Ganti garam
    Biar ada rasa2 sket
    Hehe..
    Pasni bleh tambah sayur plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. akak dok ingat takot nak bagi garam awal2 ni..

      Delete
  4. semangatnya fiyya.....suka tgk bby yg makan hbs....

    ReplyDelete
  5. ololo cumelnya baby, baby mamam eh .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la.. dia dah nak mamam skrg... fiyya dah besar..

      Delete
  6. klu aish mkn hbs camni kan best..huhu

    ReplyDelete
  7. amboi si bulat ni..oo dah makan bubur ye sayang..geram aunty tgk fiyya tau..

    ReplyDelete
  8. Kenyang dah mama bubur ye Fiyya.... dulu2 saya masak bubur dalam slow cooker yang kecik, sebelum tidur malam masak beras segenggam, esok paginya waktu hantar Fairuz ke rumah BS bawa sekali bekalnya, tapi bila datang Firdaus... slow cooker tu dah tak ada sebab dah bagi orang he he ehh... ingatkan Fairuz anak ketiga tu jadi anak bongsu, rupanya bongsu tak jadi sebab datang Firdaus pulak! Nanti nak kena cari slow cooker balik...

    ReplyDelete
  9. Dah kenyang barulah boleh duk diam mama hehe..... Nak je terus dia makan yeh Jas...

    ReplyDelete
  10. nani.. actually dlm kiub ayam pun dah ada garam tau... tp sebaiknya jangan letak kiub2 ayam dulu utk fiyya sbb dlm kiub tu ada MSG atau senang ckp.. ada ajinomoto.. hehe.. tak elok sgt utk baby.. lagi bagus masukkan ikan bilis / ayam & blend.. akak dulu biasanya ikan bilis goreng garing pastu blend halus...

    ReplyDelete
  11. Amboi dah makan bubur. Makin sihat la nanti.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)