Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, May 02, 2013

Nasi lemak buruh

Assalamualaikum... 

Selamat Tengah hari semua... 

Macam yang di citerkan di entry pagi tadi... semalam kan dok umah je.. lepas kuar gi tesco balik umah, bagi anak2 makan nasi lemak bungkus sorang 2, lepas tu aku ngan asben lak makan sandwich ni.. yg bakor dan asben makan yg tak bakor...

Al-kisah smlm kat pasaraya dekat ngan rumah aku tu ada wat Sale meletop hari buruh.. ayam segar rm4.70/kg.. murah tak? and aku decide nak beli ayam.. lepas balik dari tesco dah singgah pasaraya tu.. tapi ayam dah abis stok.. manusia mmg ramai ler kat situ.. so tak per.. balik rumah.. masak dulu, isi perut dulu..

Tengah hari camtu aku kuar ngan kimi dan haikal.. nak beli ayam.. gi lagi pasaraya tu.. sbb jarak dgn rumah about 300m je pun.. dekat kan.. sampai sana still takde ayam... then hampa... dari tak beli apa2.. aku pun terfikir, oleh kerana anak2 tak cukup juga  makan nasi lemak sorang 2 pek tu.. aku pun beli ikan bilis dan TELO 30 Bijik.. amikkk.. tak de AYAM.. telo ayam pun jadi ler... 

then maka balik rumah terus projek buat nasi lemak... taraaaa!!!!!



Nasi lemak papadom... :) pinggan haikal ni.. korang percaya tak dia boleh makan sambal tu.. mmg ler tak pedas sangat.. sbb aku potong cili, rebus and blend.. lepas tu masak lagi skali utk sambal bilis.. twice masak.. tau..



Nah.. telo goreng mata.. kasi cair.. anak2 suka yg cair camni.. aku lak tak suka.. nak msak semua...



Kasi zoom sket kat sambal... sepatutnya aku yg buat sambal ni.. dah siap bahan semua... last2 fiyya nak nenen... skali ngan aku berlaboh atas katil... mr mama take over siapkan sambal bilis ni.. hahaha.. 

Jadinya.. nasi lemak sambal Mr mama lah.. :P sib baik ada mr mama pandai wat sambal... kalau tidak nasi lemak aku tu kul 3pm pun lom siap.. hahahahahaha... 

ok lah... :) bye.. 

Nota anak jari kaki:

semua gambar nasi lemak tu aku snap sebelum aku makan... tapi entah mcm mana skali petang smlm aku buka balik phone nak  view gambar.. semua unvalid image daaaaa... huhhh. semua gambar hitam belaka..
so dengan suka rela aku buat deco semula.. kasi anak2 bujang lak makan.. ni pinggang amirul hakimi dan amirul haikal.. :) hehehe.. pinggan aku dah harus masuk perut dah.. 

23 comments:

  1. mak aihhhh lunch time tengok pic ni memang merana la. sedap nampak ehhh. eh saya suka telur kuning cair gitu. tapi kalau nak makan, kene mak saya tak nampak. kang dia bising haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. yang tuan punya gambar pun terliur gak ni.. hahahahaha...

      Delete
  2. smlm pi gak tesco tapi takde sale ayam '
    harga biasa jek 5.90 tp tetap murah dari kedai

    ngancam tul nasi lemak tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... tesco lagi mahal... rm6.99 sekilo.. tu yg tak beli.. kang sekor jadi rm13 camtu kan.. so nak beli yg murah.. tapi tak kesampaian.. stok abis.. beli je telo ayam.. :P

      Delete
  3. adeii...terliurnya saya...

    mkn time breakfast mmg sedap gini..

    nk buat nasi lemak arr nnti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. buat sendiri puas hati.. :D

      Delete
  4. wah rajin sungguh tu, KA cuti memasak semalam sempena labor day hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tetiba ada mood nak masak... :) kalau tidak cuti gak.. :D

      Delete
  5. sedapnya lah nani nasi lemak tu...lama x mkn nasi lemak tau..tp tekak ni ngada x mo yg buat sndiri..nak org lain buat..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. nani pulak suka nasi lemak yg wat sendiri.. :) puas makan..

      Delete
  6. sedap tu makan telur camtu..kalau makan ngan roti lagi sedap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan.. :) ramai yg suka telo camni... :)

      Delete
  7. sedap tuh ngan sambalnya nampak merah gitu..buat terliur lagi...hihihi..cuma mmalas sket nak kopek ikan bilis gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. kalau kata bab kopek ikan bilis.. itu keje sakinah dan hakimi smlm.. hehehe.. sbb nani beli ikan belis yg mmg tak kopek lagi.. size besar nama bilis pangkor..

      Delete
  8. upp ups ada papadom..kak nani zila pun patut semalam buat nasi lemak tau..dah tiba sakit perut plak langsung kensel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ya ka.. smlm rata2 kat fb tempek gambar makanan belaka.. huhuhu.. semua wat terliur.. terus godak gak wat nasi lemak tau.. :P

      Delete
  9. ler masak jugak lah jadinyer..sy banyak kali scroll baca balik..rupanya yg buat..ingat yg beli..heran jugak..yg beli boleh siap susun nicely...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadia... mula2 pepagi beli... tapi sorang 2 pek pun tak cukup... hmmmm mak pun dok tak senang hati.. nak beli ayam dapat telo ayam.. okeh lah kan.. jadi le nasik lemak ni.. :) sbb kebetulan dah kuar cari bahan terus..

      Delete
  10. Nasi lemak papadom! Kat kedai ni mau rm5 harganya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rm5 sepinggan.. akak jual kat nad.. nak? hahahaahah

      Delete
  11. Nmpak sedap sgt nasi lemk tue.lg yg ada telur meleleh tue slurrrp..sedap.

    ReplyDelete
  12. tgk entry nih time mcm ni, perghhh...duga iman namanya...dan2 la rasa laparnya...

    ReplyDelete
  13. alahai kak..
    nasi lemak my peberet.
    nak2 ada papadom..huhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)