Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Tuesday, April 09, 2013

Balik kampung part 2

Assalamualaikum...

Ni citer sambungan pasal balik kampung ye.. 
Jangan serik lak.. panjang story nye.. walaupun cuma 2 hari.. belum lagi 2 minggu punya balik kg kan.. hehehe.. ape pun mmg best sangat balik kg kali ni.. seperti sebelum yg dah di beritahu.. walaupun cuma 2 hari.. :) 

Biasanya balik kg time raya puasa, atau raya cina.. memang tak sempat nak jalan2 bawa anak2 ni.. sebab banyak masa nak habiskan dengan membuat persiapan raya.. berjalan rumah adik beradik dan sewaktu dengannya.. faham2 je la kan.. nak buat ketupat, rendang, salin langsir, tukar sarung kusyen, bla bla bla bla.. nak jalan2 cuci mata cari baju raya last2 minit lagi.. hmmmm banyak agenda bila raya time.. kan.. 

So kali ni balik walaupun hanya 2 hari (tekankan lagi issue 2 hari) :P sabor je le.. mmg sangat2 bermakna.. dapat beramah mesra dengan mak mertua dan pak mertua skali.. (nama mak mertua pun rahmah..) mmg ramah orgnya.. :) masak sama2,, makan sama2,, berborak sama2,, hmmm best best.. :) 

Lepas masak makan tengah hari, weOls ke Zoo Taiping.. perjalanan cuma 10 minit bukan jalan kaki okeh naik kereta lah.. dekatnye kurang 5km camtu.. cuaca pun redup, baru lepas hujan, so seronok lah.. lagi pun Zoo Taiping ni dekat dgn kawasan Bukit Larut, so sejuk2 gitu anginnya.. best :) 

Tiket masuk sini untuk biasa Dewasa RM12.00, Kanak2 RM8 tapi oleh kerana Mr Mama I/Cnya masih alamat di Taiping, jadi dapat diskaun untuk warga Taiping sebanyak 30% .. jadi lah RM8 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak2 (3-12yrs).






sebelum pegi Zoo.. macam ni lah cuaca kat luar rumah.. hujan lebat.. :( 
tapi best sbb sejuk.. :) seronok sambung tido ni.. 



Bergambar bersama replika KingKong.. baik punya sandar fiyya, tepi lubang idung KingKong tu..



Sejenis unggas, entah la spesis burung ke ayam.. 
cantek kan.. merah mulut dia..



Tengok Orang Utan ni, pemalas tul.. bertongkat dagu kat atas dahan pokok tipu tu.. sambil tangan terkulai2 ke bawah.. aduyaiiii.. kenyang makan kot kan.. *tengah hari kitorang gi ni.. ngantok sokmo ler natang...




Ni lak pakai fair and lovely kot.. putih tang muka, tapak tangan dan kaki je.. tang lain itam belaka... hehehehe.. :) posink baikkk punyaa.. :)




Baik punya tengah garu ketiak ni.. hahahaha.. tak senonok le ungka ni..




Ni plak buaya jejulong.. tido ni.. tak gerak2.. tapi mata buka tau... tido ape buka mata tu kan.. tido tipu namanya.. hahahaha





Kakak kinah cakap ape tu? fiyya mulut sebek je.. hehehe cute..


Tengah tunggu train... mama malas nak jalan.. nanti half way dah semput, jadi untuk menyelamatkan keadaan, naik train ler.. senang.. :) cuma tak best bila nak tangkap gambar binatang.. bergoyang ler.. 
ada yang gambar jadi, ada lak yg tak jadi.. huhhh.. sayanggg.. 




Baby fiyya senyum je... Mr Mama lak dukung.. gilir2 dukong, sbb tak bawa stroller sbb nak jimatkan ruang kete.. ye la, perjalanan jauh nak bagi anak2 selesa.. kalau masuk stroller baby fiyya... habis 1/2 tempat duduk kat belakang dah.. 




Tunggu sambil posink.. :) 





yeah!! train dah sampai.. ok ok.. beratur lak.. 




Posink lagi dalam train.. :) amboiiii me and gugurls... :) 


Nanti nak sambung lagi tempek gambar entry akan datang kesah balik kampung lagi.. :) 


Daaaaa... 

36 comments:

  1. Bukan kingkong la kak, replika org utan tu hihihihi
    Klu kingkong dh beso bangunan, otomen jek yg bleh lawan haha! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo ku sangka kingkong.. almaklumlah.. tak penah tengok yg real kingkong kan.. hahahahahah!!!!!

      Delete
  2. caption2 akak mmg tak blh tahan gelak....pakai fair n lovely la..garu ketiak la....hadoi...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... aanie.. tu la depa tak senonoh betul.. mcm2 ragam depa tunjuk.. almaklumlah.. selalu org datang melawat kan.. :P

      Delete
  3. bestnya balik kampung...saya ni kak...balik kampung dalam setahun leh kira...sekali jek tau...sobs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikmot.. kebetulan en.asben windu maknye.. tu dia ajak balik.. hahahahahaha.. padahal baru je balik last raya cina lepas time kenduri cukur jambul fiyya.. :P kekekeke

      Delete
  4. dah lama tak p zoo taiping..t nak g sana lah plak bila lek cuti kat parit buntaq..dedulu kami org sekol kat depan zoo tu ajer..ada nmpk sek asrama kat situ? situ lah ai bljar..hari2 leh dengar berbagai bunyi..opps..tetiba emo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo kuazue budak seratas ek.. :) wahhh budak pandai tu.. mmg berjiran ngan zoo ler korang ye.. :) hehehehe

      Delete
    2. hahaha..meme aahh..berjiran sokmo kami org..kekadang tensen jerit pun dah semacam sama jer sora dgn jiran depan kita org...huhihihi..

      Delete
    3. hahahahaha... jerit pun sama tu bahaya tu.. silap ari bulan org keje dlm zoo ingat ada yg terlepas... hahahaha

      Delete
  5. salam nani...
    Bestnya balik kg kampung..yg seronoknya dpt pie zoo tuh...anak2 dah besar sket lg seronok kan..leh duduk berejam layan binatang kat zoo tuh..nie harimau,unta,zirafah bagai takder ke?heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam makyong.. adeee.. tunggu kemunculan gambar2 seterusnya.. banyak beratur.. kena ikut turn masuk inteprem.. kekekekeke

      Delete
  6. pernah masuk sekali je zoo taiping zam bujang dulu2...bertahun jugak tuh..
    datang tempat gini anak2lah paling seronok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. anak2 mmg hepi kalau di bawa tempat2 gini.. puas hati depa tengok natang..

      Delete
  7. best berjalan lps ujan..sejuk...baby fiyya pun selesa tak panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. berjalan waktu gini tak panas.. selesa sket.. :)

      Delete
  8. baby fiyya dah jalan2 pegi zoo ye. ehhh... izan tgk akak dgn anak2 tu dah macam kakak n adik2 pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. akak kawin awal.. tu ler.. beza umur akak ngan anak sulong 20 tahun..

      Delete
  9. Amboi Fiyya...dah pi zoo dah ya..esok bila Fiyya dah pandai berjalan dan kenal binatang, lagi best bawa ke zoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kniedaz.. ni bawa sbb abang haikal nak tengok gajah.. :) nanti baby fiyya lak mintak nak tengok harimau ke.. :D

      Delete
  10. oooo..warga Tepeng ada diskaun masuk zoo ni...hahahaha..

    last saya masuk zoo tepeng ni masa tahun 2010...nak try Night Safari nya pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. warga tepeng ada diskaun 30%,, hehe.. jimat rm4 tu..
      saya pun tak penah ke night safari kat zoo tepeng.. sbb takot rugi kang bila tak nampak natang semua tido belaka.. hehe

      Delete
  11. Oh ya, jawab soalan semalam...saya dulu sekolah mrsm tepeng :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah agak dah.. tak seratas, mrsm.. budak pandai tu.. huhuhu

      Delete
  12. tomelnya baby gegirl, jalan2 tepeng ni memang best..saya dah lama tak balik kg mak kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepeng mmg tempat saya.. lahir di tepeng, skolah di sana.. tapi keje je kat KL.. huhu..

      Delete
  13. Assalam nani
    blk jln2 ye, akak ni selalu blk tp xdan jln2. Hu hu
    zoo tu duk lalu je sb. Pusat dialisis belakang kat tasik tu. Seronk bw ank2, niat hati bila keadaan ayah ok blhlah jln2 nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam kak...
      tu la kak.. balik tak de hal apa2 ni mmg kalau sekejap pun ada masa kak.. :)
      ni balik saja2 la ada masa jalan merata kak.. :)

      Delete
  14. hi hi kelako gambor fair and lovely dan garu ketiak tu.. lain kali nak gi sini lagi la.. nak tengok jugakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm tau tak per.. macam2 karenah natang dlm zoo..

      Delete
  15. Haih si orang utan tu asyik tido je keje.time me dtg aritu pun camtu la jugak pesen dia!dah takde keje, tido la kan..haha..

    Zoo taiping mmg best,lagi best dr zoo negara!sejuk, redup..binatang pun byk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak penah masuk zoo negara.. zoo tepeng je selalu khatam 3 - 4 kali dah.. hehehe..
      natang mmg banyak sini.. puas tengok..

      Delete
  16. Bestnya....xpernah msk lg zoo taiping nie balik je byk kali tp xpernah pun singgah sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best gak zoo tepeng banyak binatang.. tapi skrg banyak on construction.. bahagian monyet2 kecil tu tak leh pegi.. and bahagian gajah tu pun sama.. amik gambar zoom je ni kasi dekat2 semua..

      Delete
  17. gambar fiyya ngan kingkong sangat menarik.. cam beauty n the beast... alamak sekali2 jalan balik kampung memang bestkan.. kiranyer nani ni bertuah lerh jalan masa anak baby lagi kalau akak dulu masa anak kecil tak nak suami akak bawak...

    ReplyDelete
  18. one happy family... comey2 anak tu !

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)