Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Monday, April 08, 2013

Balik Kampung part 1


Assalamualaikum..

Alhamdullillah... WeOls selamat balik ke kampung on 5hb April (Jumaat) perjalanan melalui h/way Plus memakan masa lebih kurang 3 jam.. :) dan kami selamat sampai ke kampung rumah MIL/FIL sebelum maghrib.. :) Dalam perjalanan hujan lebat dan ada sesetengah tempat yang tidak.. walaupun begitu mr mama tetap mengutamakan keselematan.. ye la kan... dah lama tak ikut h/way sebenarnya.. biasa nya weOls balik kg ikut jalan Kuala Selangor - Telok Intan - Taiping yang memakan masa lebih kurang 6 jam perjalanan dari Kuala Lumpur.. :) Tapi nak menjimatkan masa, dan kesihatan Mr Mama yang kurang baik (demam) jadi weOls amik keputusan ikut h/way and bermalam di rumah MIL/FIL untuk malam pertama.. :) dan Malam ke2 baru bermalam di rumah Mak/Abah kat Pantai Remis plak.. :) 

Cuaca di Taiping agak lembab berbanding cuaca di KL yang panas terik minggu lepas.. Seronok pulak sbb sejuk.. dah lama asyik panas berpeluh2 walaupun waktu pagi kan.. :) 

Sampai rumah Mil/Fil sembang2 plus soksek soksek sampai tengah malam.. and keesokkan nya mr mama and Boy's gi pasar awal2 pagi.. kul 7am dah naik motor tau.. almaklumlah.. Boy's weOls agak jakun sket bila balik kampung.. motor dah jadi keutamaan diorang berdua.. nak jalan2 plus ronda2.. sbb dok KL weOls tak de motor.. :) 

Mr Mama mmg suka meronda bawa anak2.. kul 7am kuar gi pasar padahal dekat je pun pasar tu.. tapi kul 8.15am baru balik tau.. memborong sakan.. sayor dan ikan2 yang segar2 gitu.. menggila mr mama beli.. :) 

Lepas makan pagi, Me and Mil terus masak2 untuk lunch.. siap masak kul 11.am.. sbb anak2 sebok nak gi Zoo.. so masak2 makan awal2 supaya anak2 tak kelaparan bila masuk zoo nanti.. Zoo pulak amik masa 10 minit (naik kereta) dari rumah Mil/Fil.. dekat je pun sebenarnya.. :) 

Ok.. kul 12.30pm dah ready to the zoo.. lepas lunch terus kuar.. sbb cuaca dah bertambah baik.. pepagi hujan lebat.. :) 



Mama and Fiyya posink depan pintu masuk Zoo.. bukan dlm kete zoo tu.. :P kete park depan pintu Zoo.. :) eheheheehe.. 




Layan gambar bunga dulu.. 




Bunga raya ni.. snap depan pintu masuk Zoo..




Fiyya senyum.. pantang di agah sekarang ni.. :) 
Dah pandai bersembang tau.. :)



Tengok je muka mama.. nak sembang sampai kuar buih2 air liur tu.. :)




Ok.. nanti sambung masuk gambar2 yang di Snap dlm Zoo.. tunggu ye...


Pagi ni nak siapkan catalogue untuk submit tender by this Friday.. so tangan ni nak gak update blog sekejap.. jadi citer yang agak panjang ni di pendekkan Part-by-part lah ye.. jangan bosan ye.. :) 


40 comments:

  1. skrg mmg panas kan...tido pun berpeluh je....

    dah pandai senyum dah fiyya ye....comel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat KL mmg panas dik.. balik kg best.. sejuk.. Taiping kan tanah lembab.. :)

      Delete
  2. comel fiyya....rasa nak cium jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mood baik tu wahida.. :) tu senyum.. suka hati.. :D

      Delete
  3. alololo..comelnya fiyya senyum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. ekin.. mmg fiyya suka senyum skrg..

      Delete
  4. tomeynya fiyya dgn bunga dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiyya dan bunga tak leh di pisahkan.. gugurl la katakan.. :P

      Delete
  5. salam nani...
    alhamdulillah selamat balik kg yer..kat taipng ujan yea..sejuklah sket..fiyaa nampak makin comel..dah pandai berborak yer..nanti penatlah abg heikal nak melayan kan...take care..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ummu,,,, alhamdullillah.. selamat pegi dan balik KL.. :) mmg sana sejuk.. best.. almaklumlah.. angin bukit.. :)

      Delete
  6. Alolo tomeiinyaaa Fiyya... seronoknya dapat jalan2.
    jumpa lagi Nani, Kak Amie sihat, tengah dalam pantang ni... tak masak2, baby baru 18 hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah amie.. rupanya dlm pantang ye.. selamat berpantang.. patut ler lama tak timbul.. :)

      Delete
  7. syok dpt blk kg ye...ala comei si fiyya tu ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok kali ni balik kg beriadah je.. :)

      Delete
  8. comelnya fiyya.. mmg best dpt balik kampung kan..tenang je rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok balik kg.. memang tenang je..

      Delete
  9. jauh bezanyertu ... 6jam ngan 3 jam yerk.. akakpun suka ikut kuala selangor.. satu jam bezanya.. tapi suka ikut jalan kuala selangor sebab tak mengantuk... syiok....
    tepen tetap syiok.. memang sangat suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak beza nye kak.. sbb jalan kuala selangor tu tak leh tekan 110 mcm h/way.. :)

      Delete
  10. salam jassnani....
    comelnyeeee fiyya pakai bunga besor tu. sama plak dah dgn munga kuning dpn zoo tu, hehe.btw suka environment @taiping. dulu masa @USM pernah blk kg rumah kawan & pagi2 menggigil2 mandi air perigi...uish....syok

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe.. sama kan.. besor + besor belaka.. :D
      air perigi cam letak ais batu je nye sejuk kan..

      Delete
  11. Taiping mmg lembab & sejuk kan..Taburan hujan paling tinggi di Malaysia, kat Bkt Larut tu...sekolah saya kat situ la..best! Terkenang zaman2 duduk asrama kat situ...hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tempat taburan hujan paling tinggi kat malaysia.. :)
      sana mmg ada asrama Seratas dan MRSM.. daddy ziyyad skolah sana ye..

      Delete
  12. dee suka gi taiping..tambah2 lepak di taman tasik taiping..cool sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Dee.. Taman Tasik Taiping cool je.. tempat dating dulu2.. :D

      Delete
  13. bestnya dapat balik kg kan?/rine payah nak balik kg kalau hubs tak cuti..cikgu banyak cuti..tp dok umah je la..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sepatutnya cikgu lah banyak cuti kan rine.. :)
      mmg best balik kg.. :) seronok sangattttt!!

      Delete
  14. Asslmkm Jassanani..
    Lama betul tak masuk sini..Sampai bb dah beso dah.. Wahhh..comeinya senyuman Fiyya.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... :) mekasih masih ingat sini walaupun dah lama tak jenguk.. :) fiyya suka benor senyum.. hepi kot.. :D

      Delete
  15. fiyya pun cantik macam bunga-bunga..siap pakai bunga seketul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh nadia...
      bunga sekuntum.. :D kembang semangkok..

      Delete
  16. Alolo.. Comel fiyya dgn bunga besar tu..hehe, lama tak pergi taiping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. fiyya dan bunga kembang semangkok.. :)

      Delete
  17. assalam Mak Fiyya.. dah bawa Fiyya gi Zoo.. lepas ni kena pantau kesihatan dia.. sebab dulu ada kes baby tak sihat selepas ke zoo.. apa pun akak doakan yang terbaik..
    memang seronokkan bawa anak-anak ke sini.. akak pergi sini zaman hp nokiaN70.. tak hengat dah tahunnya.. ingat hp sebab anak-anak snap gambo ular kat situ.. hubby pulak marah kat badak air sebab bila nak snap tak timbul2 he he ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam kak.. oooo ye ke.. nani tak tau citer tu.. dulu penah dengar kes harimau kumbang terlepas.. lepas tu kes tenuk gigit tangan pekerja sampai putus.. kes budak tak sihat blom penah lagi..
      ape pun semoga tak de apa2 lah.. aminnnnn..
      badak air mmg susah timbul kak.. kebetulan time train nani lalu dia timbul.. skali amik gambar goyang pulak.. abis dah..

      Delete
  18. bestnya berjalan sakan...baby fiyya pun dah makin besar...lama tak singgah sini akak, sekalik....dah berubah page dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. balik kg saja2 kali ni.. so tak de program lain la.. boleh bawa anak jalan2 cuci mata.. :)
      tukar langsir ngan cat baru je.. :P

      Delete
  19. Fiya pun dah pandai tengok binatang yeh hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiyya belum tau.. dia tau nangis, tido, minum tak kira tempat.. hahahahaha

      Delete
  20. kejap je fiyya dah besar. dah pandai main buih2. geram tgk dia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang izan.. suka benor main air liur.. :) mmg geram..

      Delete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)