Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Wednesday, November 14, 2012

Santan 1/2 kilo...


Assalamualaikum...


SALAM MA'AL HIJRAH 
buat semua umat islam seluruh dunia.. 


Esok semua nak cuti lagi kan.. tapi ada gak yang tak cuti.. selamat bekerja untuk yang kena kerja tu.. aku cuti.. Yeah! Yeah!... :D


Alkisah beli santan sampai 1/2 kilo... nak buat citer.. mula2 nak beli santan yang 200gm je.. tapi selok punya selok dlm kotak santan kat kedai tu, tak dapat2 pek kecil.. ada pek lagi besar je.. 1kg punya lah.. so baik aku amik 1/2 kilo je.. nak wat apa dengan santan 1kg kan.. bukan nak mandi santan pun.. sebenarnya nak buat kuih talam, ok lah.. beli santan je la.. sbb seINGAT aku masih ada stok bahan2 kuih talam kat umah.. Tapiiii.. balik umah cek cek dlm lemari.. non ado.. amikkk.. sayang la dah beli santan kan.. kalau buat kuih apam pun ok gak ni.. tapi tak cukup bahan gak.. godek2 pun tak kuar bahan2nya.. 


So ada lagi 4 tongkol tulang lembu dalam freezer tu... amik rebus je tulang tu sampai lembut.. makan jadi ler kari tulang lembu (korban punya) tu seperiuk.. kuah selaut ko.. banyakkkkk tulll.. ingat boleh makan 10 orang tu.. kalau takat kitorang makan ni.. boleh amik masa 3 hari baru selesai kot... tak pe la.. dah beli santan kan.. kang pembaziran plak.. baik aku guna santan tu semua.. sbb kalau santan KALIS a.k.a santan Sawit tu, boleh tahan 1 bulan dlm fridge walaupun dah bukak peknye.. tapi kalau santan kelapa ni 2 hari cukup.. sure masam punya lepas tu.. tul tak? 





Kari Tulang Lembu





Dah nama pun selaut.. seperiuk besar gak tu.. so makan tu je la.. kebetulan anak2 cuti sekolah.. sure habis punya kan.. cuma amik masa sket kalau banyak camtu kan.. 


Tapi ko.. hari buat kari tu ok lagi.. banyak baki dlm periuk tu.. simpan dlm peti ais, esoknya bangun pagi panaskan balik... makan kari tulang lembu je.. tiba nya waktu malam.. habis.. selesai 1 periuk punya kari.. banyak tul makan.. habis tu.. alhamdullillah.. janji tak membazir.. kan.. kari ni kalau dah simpan semalaman, kuah dia lagi best.. pekat tu.. kalau cicah ngan cokodok ke, mmg best lah.. tapi tak payah cokodok bagai.. roti gardenia tu sudah.. roti habis, kari pun licin.. :) 





Hari ni keje.. esok cuti lagi.. lepas tu keje.. lusa cuti plak.. ok ler kan.. sonok gak sesekali dapat cuti camni.. best datang keje skrg.. jalan tak jem.. gamaknya sbb sekolah cuti.. :) 


SELAMAT MENYAMBUT MA'AL HIJRAH buat semua kawan2 ku.. :) semoga kita bermula dengan sesuatu yang lebih baik.. insyaALLAH.. :) 

32 comments:

  1. Sedap ni kari ni kak...smlm plan nk buay kari but x jd..jd sup jer haa..:-)

    ReplyDelete
  2. amboi kak...masak kari di hari deepavali ek...hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam naniiiiiiii.Apa kabar?Wah!mentang2 la semlm raya Deepavali..bkn main ko mengkari sepeyok besau ya?takpe..cuti sekolah ni anak2 lapo memanjg..cepat habihnya nanti :D
    Esok coti!Tp list tuk ke majlis perkahwinan dah bersusun...agaknya ambik berkat hari maal hijrah kot!
    Selamat bercuti tuk nani juge!

    ReplyDelete
  4. Assallamualaikum Nani..

    Amboiiii... kenduri kari tulang nampaknya tu...Tak pe makan ulang2.. Bnyk kali panaskan lauk tu, lg best..hehehe.. wat cicah roti gardenia ker, cicah roti jala ker, macam2 boleh buat tu Nani...heheee

    ReplyDelete
  5. Gieyana>>>
    ooohhh mengeSUP awak ye.. :) sedap gak tu.. :) sejuk2 makan sup.. :)


    cikmOt>>>
    hehehe.. mengkari di hari dewali.. :P


    AzatieSayang>>>
    wassalam atie.. :) wahh ceria sokmo member ni.. :P best kenduri kawin banyak.. nani tak de jemputan.. so dok dendiam ler.. :P


    Naz / Nadz COSK>>>
    waalaikumsalam naz.. :)
    haaa.. makan ulang2 kan.. best tengok anak2 makan.. puas bila periuk besar dah licin.. :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualikum nani...

    ceria dengar bebanyak cuti nie..heheh...wah seronot masak gulai lembu kenduri santan yer..mesti sedap tuh tambah2 bila makan nga n roti cicah gulai sedap..aargggh tp makyeng ..selera susah nak terbuak walapun lapar..gulai lama simpan perangat balik pun jadi makin sedap..makyeng tido sikit jer ari nie sebab sibuk kena kacau ngan aidan tuh,,huhuh..tekak tak abih2 loya spt dlm cerita blogku..heheh
    apapun makyong selamat menyambut maal hijrah, selamat bercuti..take care of yrself & anak2...ciou..

    ReplyDelete
  7. nani.. ko kalau buat kari memang meletops! ngences akak tengok tau... akak bab kari & sup memang kalah.. tak pandai.. hehehe.

    daging korban ada lagi 2 peket.. tak tau nak msk apa.. huhu...

    ReplyDelete
  8. lama pula tak mkn kari2 ni.. i amik kuah ngan kentang jer.. daging x mkn.. huhuh..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, betul tu janji kenyang dan tak membazir :D

    ReplyDelete
  10. Ummuaidan>>>
    waalaikumsalam makyeng.. sabar na.. skrg ni mmg tengah tak larat dah tengah2 loya sakan.. nanti lepas dah 4 bulan ok tu.. selera datang.. betul makyeng.. dulu makyong pun lapar tapi tak leh makan.. sampai gastrik tu.. jenuh sakit perut.. tapi tu la dugaan kita..
    SELAMAT MENYAMBUT MA'AL HIJAH juga buat makyeng dan keluarga kat sana ye.. take care ur self.. :)


    MaDiHaA A.K.A Ratna>>
    haiii kak.. tak de la teror benor.. kebetulan jadi.. ada gak kadang2 wat tak jadi kak.. :P kuang2....


    Just>>>
    hehehe.. kentang dlm kari mmg best.. :)


    Myra Jay>>>
    aah.. kalau simpan tak leh guna kan.. so baik perabih dari masuk cik tong..

    ReplyDelete
  11. buat banyak2 bleh bagi jiran2 hihi

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Jas,
    selamat tahun baru...kari ada lagi ke?

    ReplyDelete
  13. Sungguh lazat nampaknya kari tu nani.ari2 mkan kari,bdn pun bau kari nanti.hehehe :D

    ReplyDelete
  14. wahhhhhhhh sedapnyer... best tul minggu nih kn, pg keje pun riang gembira je hehehe...

    salam maal hijrah kak

    ReplyDelete
  15. Lya Colours>>>
    haa.. tul tu.. tapi jiran2 negrito lah..


    Marsita Yahya>>>
    wassalam.. :)
    kari dah abis.. :P lambat sampai.. :)


    hitomi lavender>>>
    hehehe.. kalau menumis tu 1 badan bau bawang.. hahahaha..


    norhidana>>>
    best dik.. suka minggu ni.. tak dapat dah kan.. next kelender blom tau.. :D

    ReplyDelete
  16. wah...makan dengan roti memang sedap..selamat menyambut Maal Hijrah Nani ^_^

    ReplyDelete
  17. salam nani...mengiurkan sungguh kari tulang niiii
    tengok cili berjuntaian memikat kalbu...dah la lapar niii...malas nak kuar lunch..orang tak ada nak saing...hishh takle jadi kena keluar jugak tapau..:)

    selamat menyambut maal hijrah pd nani sekeluarga..:D

    ReplyDelete
  18. Saya ari tu nak abihkan daging korban cekonon nak buat gulai kawah *jom gelakkan saya ramai2*. Padahal daging ada 1/2 kilo je. Kawah pun mcm la ada. Masak dalam periuk. Pastu santan pun tak beli. Pastu masak gulai kawah guna susu UHT dutch lady. Bingai je rasa. Rasa dia okay, cuma rupa dia kelakar sebab susu tu full cream... jadi berketul2 dan tak pecah minyak. [dah tu beriya cerita pasal diri sendiri]

    Betul la nani, kari kalo dah semalaman mmg lagi sedap. Saya suka beli roti canai, pasti tampal telur... makan dgn kari arwah mak saya yg dah semalaman. Boleh nangis kalo tak dpt makan camtu.

    ReplyDelete
  19. alahahaiiiii sedapnya kari tulang tu. lama tak mkn

    ReplyDelete
  20. Salam Maal Hijrah Jassnani... enaknya kari lembu tu, enak kalau dapat kucicah sama roti! Pergghhh...

    ReplyDelete
  21. Kniedaz>>>
    betul tu.. anak2 mmg wat cicah ngan roti.. :D


    nadia rashid>>>
    mana leh skip lunch.. :P kita pun tak de saing gak.. tapi siap2 bawa bekal utk lunch.. makan tetap no.1.. wahahaha.. :)


    Lydshunshine>>>
    lorrr guna susu UHT.. saya tak pernah cuba lagi.. so far paling koman pun saya guna susu cair carnetion ke.. tapi sedapp.. :P tekak saya semua sedap belaka.. hahahahaha..
    >> masakan ibu kita mmg yg terbaik kan.. :) x kan luput dari ingatan..


    MamaSyaza>>>
    hehehe.. jemput ler..


    Amie>>>
    salam maalhijrah gak.. :)
    mmg best tau kena kuah pekat2 ngan roti.. :D

    ReplyDelete
  22. nampak sedap betul kari tu... Salam Maal Hijrah juga!! ^_^

    ReplyDelete
  23. cicah dgn roti mmg terbaikk..

    ReplyDelete
  24. Nora Karim>>>
    thanks dear.. :)

    Munna>>>
    betul.. cicah roti parata.. terbaekk!!

    ReplyDelete
  25. Ala, terlambat la datang sini... kari yg selaut tu pun dah abes... ingat nak cicah ngan roti tadi!

    Salam Maal Hijrah buat nani sekeluarga.

    ReplyDelete
  26. takpelah jadi kari tulang pun, janji sedap di makan..mau menambah-nambah nasinya tu..

    ReplyDelete
  27. selamat thn baru maal hijrah Nani
    emm cuti lg kan he he keja cuti keja cuti kalu selalu camtu best sakan la kita kan
    ingat kat pak akak kat kg kalu lauk gini, nk lg tulang2 memang feberet dia dari dulu he hh

    ReplyDelete
  28. mood depavali ke kak masak kari.. hehehehe..

    ReplyDelete
  29. Deb… Your betting I spotted just lately were being a lttle bit different… (can’t don't forget exactly where I saw these people.)
    Here is my blog post - Treatment Of Genital Warts

    ReplyDelete
  30. Fantastic document and also right to the point. Right after if this describes in fact where to inquire about however would you many people have virtually any the thing it where
    you can get a number of freelance writers? Appreciate it before hand.
    Also visit my web page ; Genital Warts Home Remedy

    ReplyDelete
  31. Hi, is usually Movable type an absolutely free blogging application just like
    live journal? On top of that does the unit use a great deal of plugins in addition to themes for doing it?
    I'd like to begin to use that regarding the brand-new blog site whether it may! Thanks a lot.
    Here is my web-site Public Records

    ReplyDelete
  32. Export In addition, with the details below. It also limits your children from accessing
    some specific websites that you view or downloads that you conduct.
    Check the website and you will be able to open the file and name it whatever you want.


    Also visit my blog post - key logger

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)