Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Tuesday, November 20, 2012

Ajar Mr Mama kelim karipap pulak..


Assalamualaikum...

Bertemu lagi ye... jangan jemu tau.. aku nak citer pasal karipap lagi.. ni 2nd round punya edisi karipap... 1st round on saturday kan.. smlm dah tempek.. ni 2nd round punya, oleh kerana ada inti lebih, mr mama plak cakap.. kat tekak dia tu teringinnnnnn je nak telan karipap lagi.. umakkkaiii.. dah 10 bijik dia telan pun tak puas2 lagi.. betul2 hantu karipap kuarga aku ni.. kan.. tak cukup buat tepung dekat 1kg.. tambah lagi.. then oleh kerana masih ada baki butter.. so kali ni aku wat guna butter.. bukan cam 1st round.. aku guna minyak masak panas... 

Mengikut petua mak aku lah... kalau guna minyak panas lebih rangup, kalau guna butter rasa dia lemak2 berkrim gitu.. tapi tak leh makan banyak.. sbb mudah rasa mual.. sbb butter kan.. aku tak tau la pada penggemar butter lain.. kalau aku lah.. sama la spesis ngan mr mama.. kurengggg minat ngan butter.. unless kalau guna dlm kek.. hmmm wangiiii.. kan kan..!



Ok.. kali ni dah guna butter.. just dlm 2 sudu je.. and tepung gandum dalam 300gm je.. or tak sampai kot, maybe 200gm.. mmmmm aku just cedok je, w/o using scale pun.. ala aku kan buat keje agak2.. mana pakai timbang punya.. dah train dari kecik camtu kan.. agak2 je belaka.. Sebab dulu time kecil2 tu, mak aku buat karipap jual.. so 1 hari dekat 200 bijik karipap jual kat kedai.. jadinya kalau setakat nak wat sikit2 ni, mmg tak tau sangat.. semua main agak2 je.. kadang2 ade kulit karipap yg lebih.. kadang2 inti lak lebih.. camtu lah.. 

But, aku guna air sejuk dari peti ais utk menguli doh.. mak pesan camtu, utk merangupkan.. walau bagaimana pun.. aku rasa kalau guna minyak masak panas lebih rangup dari butter.. ini tahap kajian aku lah.. 



Dah siap mengelim karipap... nampak tak 2 bijik atas ni? 

Ni aku ajar mr mama kelim karipap.. dapat 4 bijik dia kelim sendiri.. yang gambar kiri tu 1st skali dia try.. so kemot kemot bentuk dia.. yang kanan pulak 2nd time trial.. ok dah sket kan.. lepas ni kena ajar cara uli kulit karipap plak.. lenkali kot2 dia nak makan ke, kerajinan ke.. boleh dia try buat sendiri kan.. :) ehehehe.. clever wife.. ! betul kan kan kan.. (SILA ANGGUK KEPALA) ... 




Kek atas ni lak.. Carot Walnut Cheese Cake, pemberian dari adik ku.. Cida .. a.k.a CIDA de'Nuanza.. saja ajak cida datang umah.. nak sembang2.. boring gak asyik dok berlima je.. terbongkang kat umah je kan.. kebetulan cida nak datang puchong.. so soh dia singgah umah.. boleh la sembang2 dan jamu karipap yang berkilo aku wat tu kan.. alhamdullillah.. kesampaian.. jadi cida bawa buah tangan ni kat aku.. sedap sangat kek ni.. 1st time makan kek kerot.... cheese tu paling best.. jilat2 je.. hehehe.. :) thanks cida, sudi berkunjung melawat akak.. :) 


Ok lah.. sambung citer lain esok.. :) 

55 comments:

  1. boleh bisnes karipap ni.

    karipap sardin 2 hengget !!!

    ReplyDelete
  2. Lya Colours>>>
    inti kentang ni.. sardin lom buat.. boleh? nak tapaukan.. :P

    ReplyDelete
  3. salam makyong...wah pasal karipap panas yg begitu laris yer...so utk rangup guna minyak panas & air sejuk dr fridge yer..sy pun buat guna minyak panas..ikut resepi hana...tp betullah kalau karipap homemade tuh mmg asyik nak lagi jer kan..kalau kat kedai 2 dah cukup...
    >> ari nie sehat jer cuma panas ya amat kat sini..sakit kepala jdnya.. td lnch makan sambal telur jer sbb malas..huhu..makyong nanti lunch beli aperr....take care yerr

    ReplyDelete
  4. heheheh msti gigih ko ngajor mr mama kan... kire jd lah tu... mkn sndiri pun bkn nk niaga kn.

    aku bt doh dia pun pakai minyak pns kak, tak penah gune butter... teringat dulu2 belajar kelim karipap ngn tanah liat heheh...

    ReplyDelete
  5. Ummuaidan>>>
    wassalam makyeng.. :) tul tu.. apa yg mak bagi tau betul.. 2nd round guna butter.. rasa lemak2 dia lebih.. so makan tak leh banyak.. rasa mual.. lenkali guna minyak je.. mmg menjadi dan crispy sangat.. :)
    lunch ni dah tapau nasi putih + sambal ikan sardin + kentang.. cukup la.. tahan sampai nak dinner nanti.. :)


    norhidana>>
    dulu2 mak pun ajar wat guna tanah liat.. tapi masa tu gamaknya liat sket nak masuk otak kot.. tak bape nak jadi gak.. skrg ni dah ok sangat.. :D hehehe.. :)


    ReplyDelete
  6. Kemas je tengok kelim karipap tu :D

    ReplyDelete
  7. siap ada tips nih..air sejuk tau..tapi minyak panas x tahu...harus cuba weekend nanti...tp bab kelim tuh yang seksa..erm takyah kelim pun takpe kan..penyek2 kasi tutup sudah kan

    ReplyDelete
  8. Nak karipap dua hinggit ☺☺. Bley lah buat business karipap lpas nih.

    ReplyDelete
  9. Myra Jay>>>>
    ye ke.. huhu.. kembang montot.. mekasih... :)


    nadia rashid>>>
    kesi tekan ngan garpu pun ok gak.. takot nanti time goreng terbuka kan.. kuar inti dia.. :)
    aah.. minyak tu masak dulu, biar panas2, wat kolam (lubang dlm tepung) tuang minyak dlm nye.. biar sejuk baru guna tangan kacau sebati.. and uli dgn air sejuk.. ok..


    fiza>>>
    hehehehe.. ade ke org nak beli.. karipap karipap 2 singgit.. :P

    ReplyDelete
  10. wahhh skill tahap expert dh tu.. nmpk cantik je, mesti best tu dpt makan kan.. nak skit la..hehe..

    ReplyDelete
  11. aku tak reti noks

    tapi kalu aku buat mesti jadi terbalik kelim tu sbb aku kidal

    hehehe

    ReplyDelete
  12. mmg bijak ajar mr mama buat karipap. Nani, saya pun lagi suka karipap yang guna minyak masak. Kalo guna butter tu masa panas2 sedap la. Bila dah sejuk dia mcm berminyak skit kan?

    Carrot cake sedapnya. Cream cheese kat atas tu mmg meriah.

    ReplyDelete
  13. pagi tadi sarapan ngn karipap..tp karipap beli je hihi

    ReplyDelete
  14. Mama Hanim>>>
    boleh la kan.. wat makan sendiri je.. :)


    NM02>>>
    boleh belajar lagi.. tapi kureng minat karipap tak per.. ni dari mak/pak sampai anak2 hantu karipap.. wajib tau ni.. hihihih


    Lydsunshine>>>
    aah.. tul tu.. bila sejuk rasa mmg tak best.. mual je kalau makan banyak.. to soft ke mcm mana tah nak cakap.. prefer guna minyak panas.. lagi best.. kan.. ;)


    Saya Disini>>>
    hehe.. sila lah.. karipap dah abis pun..

    ReplyDelete
  15. Hahaha... kakak gelihati dgn kelim yg macam tocang rambut tu tapi pandai jugalah sebab dah terbentuk. Lain kali sah-sah en abang akan tolong buat.

    ReplyDelete
  16. atie @ Jay>>>
    ooo bekfes karipap ye.. best best.. :) beli pun tak per..

    ReplyDelete
  17. Kakzakie>>>
    haaa.. tau tak per.. 1st dia wat.. nani gelak.. nani kata nanti goreng makan sendiri.. kejam kan.. :P

    ReplyDelete
  18. humang aihh..tekak saya pun teringinkan karipap sekarang..kena nguli gak ni...

    ReplyDelete
  19. Rai Ourkizuna>>>
    hehehe.. wajib masuk nguli tu.. dah teringin kena wat sendiri.. baru puas makan kan.. :)

    ReplyDelete
  20. cantik akak kelim karipap tu...kalo sy buat, confirm lagi herot dari mr mama buat....hahaha...

    mil sy pun jual karipap...tp x reti2 nak g belajar...hahaha....

    ReplyDelete
  21. Salam nani...jelesnya org tu asyik buat karipap jer!Mai la htr sini sebekas yg frozen ke?hihi
    Tp klu mkn karipap sendiri mmg xjemu..kita leh adjust rasanya..nk pedas/manis ke..suka hati jerkan?
    Naniiiiii...atie mana ada anak lg yg ambik UPSR?Adik kan sebaya ngan sakinah?Lupa la tuh!

    ReplyDelete
  22. tu dia cantik kelimnyer malu akak... rajin dia..
    akak pun suka karipap mak akak wlupun suami akak kata biasa2jer tapi akak ttp suka..

    ReplyDelete
  23. Huhu..pandai nani kelim karipap..saya tak pandai2 sampai sekarang.dah jenuh mak dgn adik duk ajar.huhu :D

    ReplyDelete
  24. Cho Zila>>>
    dia yang excited sangat nak wat 2nd round.. so nani soh dia abiskan yg tepung tu kelim sendiri.. akhirnya berjaya gak.. :)

    ReplyDelete
  25. aanie>>>
    huhuhu.. dah dia nak belajor wat.. akak tunjukkan je.. mana tau.. leh amik aleh tugas lepas ni kan.. kuangx3.. :)


    azatiesayang>>>
    kahkahkahkah.. mimpi ku di siang hari.. sori atie.. baru nani ingat.. adik PMR.. abang SPM ek?

    ReplyDelete
  26. hitomi lavender>>>
    boleh belajar, sonok wat karipap ni, berseni je kita tengok hasil tangan sendiri.. hua hua hua.. Masuk bakul jap.. :D

    ReplyDelete
  27. wah karipap singgit bolehhh he he
    akak kat umah pun stok kena ada dlm freze tu, bila lapo je goreng terutama ank bujang akak tu sukerr sgt..akak punya resepi letak jg minyak tp x panas dan nk ranggup tambah shotening ikut resepi cheff yg ajor he he
    apapun lain org lain tekaknya kan..akak karipap ni tak berapa tp anak dan hubby feberet diorg lah
    emmm cadang nk jumpa nani minggu ni tp ada progaram pu3 lak hu hu insyaallah ..apa2 nk akak calling ye

    ReplyDelete
  28. nuyui a.k.a miss YUI>>>
    ye ke.. tak per yui boleh beli je ngan akak nanti.. kuangx3..

    ReplyDelete
  29. mama sara nur>>>
    ooohh best nye kalau leh jumpa akak.. tapi tak per akak.. minggu ni nani tak de kot.. sbb ada hal sabtu dan ahad ni.. nak kuar gi cari barang baby :) .. tengok next week plak kot2 akak free.. :D mekasih sbb ingat gak kat nani ye.. :)

    ReplyDelete
  30. rakyat kt rmh ucu pun hantu karipap gak...tapi ucu kureng sikit...boleh lah seketul 2 tu...
    kalau buat pun dlm setahun tu adalah 3 kali kot..sbb langsung x pandai nk mengelim...(alasan org mlas)
    selalu buat guna minyak panas jer...tapi petua yg nani bagi ni kena cuba jugak lah...
    kalau kita berjiran boleh tukar2 pinggang kosong kan...hahahaha..

    ReplyDelete
  31. Ucu Faridah>>>
    betul tu.. kalau wat sendiri setahun dalam dua tiga kali je.. sbb sekali buat dah puas makan.. tak nak lagi lepas tu berbulan2.. hahahaha.. mana taknye.. makan dekat 10 biji sorang..
    cuba la teknik tu.. kot2 hasilnya lebih best.. utk tekak ucu lah.. :)
    mai la pindah kat umah nani.. tak pun dekat umah ucu ada umah kosong? kahkahkahkah

    ReplyDelete
  32. wahh sedappnya...
    anak sy suka sangat karipap..
    tapi selalu nya karipap beli je...hehe...

    ReplyDelete
  33. karipap lagik!! bile plak next round karipap lps ni?? hehehe

    ReplyDelete
  34. nani.. akak buat karipap pun guna minyak panas gak utk karipap frozen jualan dulu.. hehe.. tp skrg ni sejak pencen buat karipap frozen (sbb tak larat n tak sempat nak buat).. nak mkn sendiri pun malas nak buat.. apa nak jadilah akak ni kan.. padahal karipap mmg kuih feberet kami sekeluarga.. bilalah nak gentel karipap lagi ni...

    ReplyDelete
  35. aTieYusof Family>>>
    hehe.. anak2 saya pun suka.. mamanye je.. kalau wat sekali sekala je.. :D


    Just>>>
    abis dah.. lepas ni.. dah muak muntah ijo sbb makan karipap sampai kembung kan.. :D

    ReplyDelete
  36. MaDiHaA a.k.a Ratna>>>
    ye ke kak.. ramai org guna minyak panas dari butter kan.. :D sedap hasilnya.. puas makan kalau wat sendiri.. :) ni tak tau bila tahun plak nani nak wat karipap sendiri.. dah puas makan kali ni.. :D

    ReplyDelete
  37. Tengok karipap kat sini teringin pulak.Dah lama akak tak mengelim karipap.Rajin betul nani ni ye.

    ReplyDelete
  38. Norzie hany>>>
    hai kak.. nani pun sekali sekala je rajin kak.. 7 bulan tak buat.. ni baru nak buat.. haaa hambikk.. 1kg tepung terus.. ;)) hahahahah

    ReplyDelete
  39. tadi pagi pn my mom tiba2 sebut karipap..
    huhuh..
    ish ish ish, rasa nak makan pulak..
    ni lah akibatnya kalau masuk blog, kbtulan entry makanan.. smua lah nak d makan.

    ReplyDelete
  40. hai sis, tq sbb sudi singgah dan tinggalkan komen2 kt blog saya ye :)
    sis dok area mana? mai la ambik dc, sy belanja :)

    ReplyDelete
  41. Mrs Mikko>>>
    kebetulan tu.. page akak ni mcm2 ada.. makanan, kesah anak2.. dah kehidupan seharian.. so mostly makan je kat sini.. hihihii sabor jer ler..


    Lovely Homemade Products>>>
    akak dok puchong, taman putra perdana.. hmmmm.. betul2 ke nak blanje.. suke nyerrrrrr!!!!

    ReplyDelete
  42. as salam

    bestnye tgk karipap n kek kat blog nani ni..terus tergoda dah ni:)

    ReplyDelete
  43. naniiii aduh ada karipap sedap ni ,akak punya pebret ni tapi nak buat M ya amat heheheh,
    kita serupaaaa tak pernah makan carrot cake ni

    ReplyDelete
  44. Tihara>>>
    wassalam..
    dah abis karipapnya.. walaupun buat dekat 70 bijik.. hahahaha 3 hari selesai..


    Chik Mimi>>>
    ye ke kak.. hembus R kat akak.. kasi rajin.. :P :P nani pun malas gak kak.. ni dah 7 bulan tak wat.. baru buat balik.. makan sampai kembung..

    ReplyDelete
  45. sis..boleh bagi resepi tak..dee pernah buat..tp liat sketlah kulit karipap tu...lepas tu berapa lama eh nak uli dh tu? lama ke sekejap ke..thx for info tau..

    ReplyDelete
  46. kak serious lah ni..sbb akk rajin dtg blog saya..hehehe..slalu komen..hehehe..sy kt tmn lestai putra..ahad ni dtg lah ambik kt rmh..nnt akk add sy kt fb ye..sng nk communicate :)

    ReplyDelete
  47. Sebenarnya banyak yang jadi hantu karipap Jass ha ha ha ahh... kami sekeluarga pun hantunya juga! Tapi kalau saya buat karipap... doh belum siap, intinya dah hiang separuh....lagi parah!

    ReplyDelete
  48. Hamboi cik ripap gik...jadi terliur tgk eh..nkwat jgkla

    ReplyDelete
  49. Dee>>>
    esok akak tempek resepi ye... :) malam ni kat umah tak boleh lama2 depan lappy.. berebut ni.. hehehe.. amalan biasa bila kat umah.. hahaha..


    Lovely Homemade Kitchen>>>
    Mekasih.. akak add ya.. kat fb.. :) thankss


    Amie>>>
    wahhh lagi dasyat.. manyak antuuuu tu.. kelakar dengar bila dah inti tinggal separuh.. hihihihi...


    norzila>>>
    hahahahaha... sila jamu mata anda.. :P

    ReplyDelete
  50. lya smpai skrang x reti kelim karipap..pernah la kacau2 mama lya wak karipap.. tp hancus la lya punye kerja

    ReplyDelete
  51. bagusnya encik suami nak trn dapur tolong2... untung!

    ReplyDelete
  52. pagi2 tengok karipap..berliur la pula
    dah lama tak makan karipap..suka makan tepi2 yg rangup

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)