Assalamualaikum....
Cakkkk!!!!!
hahaha... kan.. keje cam biasa... mood keje okeh! minggu ni keje tak de cuti2 please... on this wednesday actually nak kena bawa haikal gi spital serdang follow-up pasal asthma dia.. tapi oleh kerana on 29 plak aku nye check-up, so mintak tolong mr mama bawakan haikal.. takkan every week aku nak cuti kan.. on 6hb pun sekali.. check-up with Hospital plak.. aishh.. now days dah dekat2 nak bersalin ni.. a bit nervous sket.. asyik pikir macam2 hal.. biasa la kan.. ade ke kita tak fikir.. tak boleh nak say NO lah.. kan..
Mood masak makin ada skrg ni.. cuti hari sabtu dah siap2 plan nak wat karipap.. so beli bahan2.. godek punya godek.. akhirnya.. jadilah.. dekat 60 biji ko.. hhahaha.. besar kedabak jangan kata la.. alaaaa.. org wat tak pakai acuan ni, biasa la size besor kecik kan.. sabor jer ler.. CEKONONnya nak frozenkan.. bior ada stock utk budak2 makan waktu weekdays tu.. harammm.. hari ahad dah second batch.. kena uli lagi skali.. sbb masih berbaki inti kentang.. daripada dok basi nanti dlm peti sejuk tu, baik aku uli tepung and buat sekali lagi.. dapat 17 biji.. hmmmm ini lah akibatnya bila buat main agak.. tak de sukatan..
hasilnya pun bukan main banyak lagi.. tapiii.. frozen tak jadi.. habis koooo..
haikal sorang dekat 10 biji dia makan karipap.. hakimi pulak hampir2 gak 10 bijik gak.. adoiii sib baik mamanya tau buat karipap.. kalau asyik beli je bley bankrup seh kan.. makan macam biasa.. goreng berperingkat.. so kalau ada atas meja tu, ada la org makannye... kalau dah licin dlm pinggan tu.. tak de sape nak tanya.. faham2 sendiri je ler.. kan..
(Image credit from Cida de'Nuanza)
gambar kat atas ni, karipap sayo + kentang.. 2 versi terus buat.. sbb dlm umah ni ada peminat lain2.. haikal & kinah suka kentang.. hakimi + aku + mr mama suka sayur.. yang sayur tu aku panggil KARIPAP APOLLO.. hmmm nama scientific sket.. sebab dulu masa kecil2 mak aku rajin wat karipap sayur ni, tapi tak tau nak bagi nama apa.. so spontan terus dapat nama APOLLO.. ok lah tu.. apollo pun apollo lah..
2 inti skali.. kentang + apollo..
teknik pembuatan... tradisional punya..
Ni dah siap goreng punya.. hmmm.. yang membeza kan APOLLO and KENTANG.. yg apollo aku klem keliling.. yang kentang cam biasa.. klem depan je. buat karipap tak pakai acuan ni mmg hobi aku.. memang aku suka sangat kalau karipap tak pakai acuan ni, sbb aku suka tepi2 dia.. best!
Karipap APOLLO
Bahan2nya:-
10 tangkai Kacang Panjang
1 labu bawang besar
10 tangkai cili api
3 ekor ikan temenung (rebus, amik isi shj)
garam
serbuk perasa
Cara2nya:-
: Kacang panjang di bersih dah di potong halus
: Bawang besar kupas dan mayang nipis
: Cili padi di hiris nipis juga tau..
: Isi ikan temenung yang di rebus
: Masukkan semua bahan2 di atas ni ke dalam kuali, masukkan serbuk perasa dan garam secukupnya.. api dapor perlahan, masak sampai layu.. kacau supaya tidak melekat di kuali, sbb masak tanpa minyak tau.. just utk keringkan air2 dari bahan2 tu dan layukan kacang panjang tu.. okeh!
: Dah layu, masukkan dalam bekas lain dan siap untuk di gunakan sebagai inti nanti..
: Buat macam karipap biasa.. atau pun suka hati la nak bentukkan mcm mana pun.. ikut kreativiti sendiri lah kan.. :) and goreng sblm makan.. siap!
Untuk inti kentang plak sure uOls tau punya.. so tak yah nak cerita panjang lebor kat sini kan.. saja nak shared ngan uOLs pasal inti APOLLO tu.. k..
Ok.. pada sesiapa yang teringin nak mencuba.. silakan.. :) sure sedap.. ikut tekak aku lah.. kalau tekak uOls tak tau la pulak..
Bye.. Selamat Bekerja semua..
saya suka karipap sardin. buat pedas2 sket. dap dapp
ReplyDeletelama jgk tk buat karipap sndiri..dlu rajin je skrg cm ada mls2 skt..hehe
ReplyDeleteAssalamualikum kak nani..smlm pun zila mkn karipap sayur.tp xdan nak begambar maklum sesekala nenek wat habisnya cepat kemain..tapi kitorang pakai taugeh,carrot,kucai ikan bilis cket..mkn cicah sambal cili + bwg pth+cuka ckit..ngancam..
ReplyDeleteassalam nani..mesti sedap karipap buatan nani tu..tu sebab sampai 2 kali kena buat
ReplyDeleteassalamualaikum makyong...weekend kenduri karipap yer..wah sedap nampaknya tuh, cepat sold out lak tuh yer..hmmm..tak per berbaloi...sy pun ade gak dok pikir2 nak wat forzen karipap namun blom penuh semangat lagi..simpan dulu...
ReplyDeletepsl check out tuh..mmg bila peknen bg risau kan..namun bykkan berdoa inshaallah semuanya dipermudahkan....
take care ..enjoy yr karipap selamat bekerja..huhuu
wahh..dh masuk..okey, blk dr out station leh try wat..hoho
ReplyDeletekak nani !!!
ReplyDeletesaya pon hantu karipap....ajwad pong....huhuhu...
bestnyer ....
Inti yg apollo kalau makan dengan nasi pun sedap nie:)
ReplyDeleteSaya kelim karipap pumw tak tau buat.tiap kali nk cuba tlg mak buat mesti kelim tu terblik.pelik bntuknya..hehe.karipap pusing yg paling digemari buh inti sadin.memang best.^_^
ReplyDeletedapnyer karipap..:p
ReplyDeletehhmmmm... mood kelaut nih..
perghhhhh...handalnya buat karipap...
ReplyDeletesaya part kelim tu yg masalah tu...haha...
tq utk resipi..cam nak try yg appollo tu since ada sayur ni hehhehe...klu sy bab klim tak reti mesti senget kemek..kemas je nani klim..
ReplyDeleteWaaa... 60biji??! setiap sorang mkn 10biji??? huishhh... berselera sgguh! lps ni buat ape plak? :)
ReplyDeleteYang kelim keliling tu belum pernah buat lagi... tapi karipap memang fav sekeluarga!
ReplyDeleteLya Colours>>>
ReplyDeleteaah.. saya pun suka karipap sardin.. kasi extra cili api.. :)
Fieza79>>>
Ni saya TERajin sket.. kalau waktu malas apa pun tarak.. :P
Norzila>>>
ooo sama la kan.. karipap sayo gak tu.. inti boleh di pelbagaikan.. ikut selera sendiri.. sedap kan.. :)
Acik Erna>>>
kebetulan ada balance inti.. tu habiskan.. klu tak basi plak kang..
Ummuaidan>>>
waalaikumsalam.. alhamdullillah.. nanti makyeng leh la membina badan dan otot2 plak.. skrg dah selera kan.. :) senang sket hati.. dari 1st trimester yg dok muntah2 and mabok kan.. :)
take care makyeng.. :)
Cida de'Nuanza>>>
aah.. gi outstesen dulu.. nanti balik masuk dapor k!
Mixed-family in da house>>>
dini.. ye ke antu karipap.. errkk takot la hantu.. :P toing toing toing..!!!!
Kakzakie>>>
anak no2 mintak nak ratah je kak.. dia geram tengok.. ehehehehe
hitomi lavender>>>
bab kelim tu paling nani suka.. dah lama belajor wat ni.. lama gak baru dapat tau.. hehehehe
mama maman aka yana>>>
ke laut dapat ikan tak per.. ni kosong je.. berangan eerrkk?
Wahida>>>
kelim tu dah lama prektis.. la ni baru teror sket.. :P hehehe
Nadia Rashid>>>
sama2.. nanti cuba la.. :) eheheh.. mane kemas.. tu yg kemas shoot dekat la.. yg kemot2 tak tunjuk punya.. kah kah kah!!!
Just>>>
hehehe.. dasyat kan.. dekat 1kg tepung dik non.. aduyaiii.. kembong makan karipap je.. :P
Amie>>>
hehee.. kelim tu smlm sempat ajar asben.. alhamdullillah.. yg ke 4 baru cantek.. mula2 kemot2 je.. :D
aduhhh... cantik betul tgk akak kelim karipap tu. kalau izan baru2 ni buat karipap punyalah nak cepat siap... kelim pun sukahati aje. sekali goreng sekali habis. tak sempat nak frozen2 pun~
ReplyDeleteIzan Ishak>>>
ReplyDeleteok la tu dik.. kalau dah goreng abis.. laku laku.. hehehe.. bab kelim karipap tu lama gak dok belajor.. last2 dah pandai ni, dok gian nak wat karipap guna tangan.. bukan acuan plak.. sbb gian mengelim.. heheheh
Kak Nani... kemas nyer karipap akak... selalu sebelah jer kelim nyer, akak punyer keliling....
ReplyDeleteRajin sungguh akak, sampai buat 2 jenis inti.... untung anak2 akak.... naperlah saya tak jadi jiran sebelah umah akak.. boleh bertukar2 pinggan... heheheh
Mama Mya>>>
ReplyDeleteD, nak bezakan senang dik.. sbb 2 inti.. so yg kelim keliling tu inti sayo.. yg sebelah je inti kentang.. hehehe..
meh la dok depan umah akak.. kosong lagi.. :P toingx3
Nak mencuba kalau org lain tolong buatkan. Nak buat sendiri malas. Kehkehkehkeh. Melampau kan.
ReplyDeleteKalau yg apollo tu ada ikan ek? Mesti la sedap. Kalau belah pantai timur ada gak karipap ikan kita panggil temosa. Tapi takde sayur la.
Bestnya mood nk memasak dah muncul. Saya mood makan dah ada. Mood masak on-off, on-off.
Salam.. Ada tag awak dalam segmen ini..=) http://www.aimisyahirah.com/2012/11/contest-blog-cun-melecun-by-ika-and-ayu.html Uish sedapnya karipap! Dah la tengah lapor ni...!
ReplyDeletewahh kenyang macam nie
ReplyDeletesetiap org makan 10 ketui .. sungguh kenyang ;)
rajin Jass buat ;)
LydSunshine>>>
ReplyDeleteaah.. yg sayur tu letak ikan rebus.. isi ikan tu... ada cili api gak.. kasi ummphh.. :)
saya ni pun baru nak masuk dapor gak.. tapi ikut time gak.. bukan selalu pun.. banyak yg malas dari rajin.. eheheheh
Aimi Syahirah>>>
ok.. saya dah tengok.. nnti baru join.. thanks inform.. :)
ieda>>>
akak,, ni nani wat.. biar anak2 makan sampai kembung.. lepas ni tak mintak lama dah la.. :S hehehehe
Waaah byk tu...rajin.. tp anak2 dh besar mmg rajin kena lebih kan :-)
ReplyDeletesedapnya... nak try la karipap apollo tu... nampak menyelerakan betul!!
ReplyDelete