Salam semua... :D
Hari ni lambat apdet blog... sebabnya.. aku masuk je opis.. ade tender kena wat..
tapi blom masuk harga.. aku baru siap print all the document support...
aku tunggu bos masuk kan harga.. nanti lepas tu.. baru aku BZ balik...
kena complete kan semua... :D
Hari ni... aku nak tempek gambar kuih sagu..
tengok hana jepun wat kuih ni.. tapi kaler lain lah.. aku cari dalam peti
sejuk.. kaler yang aku ada.. cuma ijau pisang, kuning telur, and pinky...
tu pun aku beli sebab aku try wat apam indon.. a.k.a apam marmar...
kan pakai warne2 streking tu... hehehehe... :P
Kuih sagu ni.. aku wat tak de tunjuk ajar.. bape air nya..
pandai2 sendiri je.. boh air... kasi didih... lepas tu masukkan sagu yang
telah di rendam kembang tu.. lepas tu.. masuk daun pandan.. and gula..
kacau sampai pekat, likat, melekat dan abis putih2 tu.. sebab aku malas
nak kukus dah.. :D mmmmm aku titikkan pewarna pink dalam periuk..
kacau sebati.. dah tak de putih2 tu.. aku tutup api.. and masukkan dalam
bekas lain.. biar sejuk... lepas tu.. di sebabkan aku nak makan for
bekfes kan.. dah aku wat malam.. so aku masukkan dalam peti sejuk..
kasi sejuk and more more keras la.. *sbb terlembik* :P
andddddd ini lah hasilnya... aku potong di pagi hari.. and salut with
kelapa parut yang dah di gaul ngan secubit garam... :D nyuuummyyy...
KUIH SAGU PiNkY
'
'
'
'
'
'
'
'
'
SAMBAL BILIS PUTERI
And... ini lak sambal tumis ikan bilis .... cam biasa aku wat sambal
guna cili giling puteri.. sebab malas nak blend cili kering... :P
Sambal tumis aku.. biasanya aku akan tumis bawang putih.. lepas dah
naik bau.. aku suka masukkan bawang besar yang di potong bulat2
ke dalam minyak tumis tu.. sbb aku suka layu2 bawang tu..
lepas tu.. baru aku masukkan cili blend.. bila cili dah masak... aku
masukkan garam, gula and air asam... and kacau sampai berasa..
aku masukkan ikan bilis yg di goreng rangup... and ready... :D
Ok lah.. ini dulu aku kongsi hari ni...
tak de special2 pun.. sebab aku bukan pandai masak
sangatt... :P kalau pandai pun.. sebab tengok buku resepi... :D
ahakkksssss...........
Sekian dulu... byeeee......... :-H
salam kak nani,
ReplyDeletewahahaha...aku pun boleh masak sebba tgk resepi..caleett skett!!
aku baru buat puding sago hari tu..yg akak buat ni pun mmg aku suka sgt..tapi payah dpt kelapa fresh..kuasa sgt aku nak parut ngan tgn kalau beli kelapa sebijik..
eh..macam sambal tumis nasi lemak mak jah aaaa..
TTM>>>
ReplyDeleteW'salam... muahahah,,,,kalau tengok buku pun tak pandai.. tak tau nak cakap camno.. kan kan.. :P
ye ke.. ko pun suka sago tu... sejuk je masuk mulut.. kalau aku kecik2 dlu.. panggil kuih telur katak.. muahahah.. sbb sama je ngan telur katak... kan kan..
ye ke.. ko susah nak dapat kelapa parut kat sana?? sian kan.. tak per.. ko beli lah mesin kelapa tu.. boh kat dapur.. senang... tapi kan.. kalau wat berniaga boleh la nak beli mesin2 ni.. sbb kena selalu guna.. setakat nak guna 1 kali sebulan.. baik tak yah.. muahahaha...
ehhh.. sama ke ngan sambal mak jah?? aku tiru dia ke.. dia tiru aku??
MAKIN RAJIN KAWAN AKU NIE MASAK MEMASAK YER...
ReplyDeleteNPK SEDAP KUIH SAGU PINKY KO TU..TPI KAN AKUU TK BRAPE SUKE... HEHE...TKK TAU NAPER..TPII KO PUNYE SAMBAL IKAN BILIS TU..MMG MENGANCAM LAH... NASIB BAIK AKU BRU BUAT LAST WEEK.... :)
sue>>>>
ReplyDeleteaku rajin?? muaaahahaha.. tau tak per.. :)) (sambil angkat kening ni)
rugi ko tak makan kuih sago tu.. a.k.a telur katak.. hehehe.. syok gak menelan nye.. sejukkk je masok perut.. hehehehe..
wow.. ko dah wat sambal bilis last week ye.. rajinn nampak.. :D