Salam Semua...... :D
Bening??? ape tu?? hmmmm yang aku sendiri tak tau ape maknanya
bening... and aku sendiri agak.. itu lah masakkan yang aku wat...
tapi what is the meaning... dari kawasan dan negeri mana there call
the 'bening' ? mmmmm aku agak2 dari orang2 minangkabau kot.. :D
agak2 nye lah... sebab aku sendiri kurang pasti... kalau ade sesapa
yang tahu.. leh la explain kat aku ni.. :D
Yang penting.... nama masakan ni aku dapat dari mana??
hmmmmm cuba korang bayangkan.. sedangkan aku 1st time
dengar nama makanan ni.. 'bening' .... :D
Kalau ikutkan aku..... aku letak nama masakan aku..
MASAK AIR BETIK.... :D tapi memandangkan... nama 'bening'
dah di call kan terlebih dahulu... sooo aku letak nama 'bening'
Kawan aku lah... dia nampak je masakan aku ni.. terus dia cakap
'wahhhhhhhhh... sedapp nye nampak masak bening betik awakk...
aku apa lagi.. dalam tak paham tu.. what meaning for the 'bening'
sambil tersenyummmmm tersipu2 ala anak dara baru di pinang tu...
makin besorrr ler montot aku yang dah memang besor ni.. hakhakhak..
sooooo ni lah masakan aku..
'
'
'
is
'
'
'
MASAK BENING BETIK......
Bahan2 nya:-
Setengah biji betik kurang masak
2 tangkai cili api di hiris nipis
1/2 biji bawang besar di hiris nipis
sedikit udang kering di cuci bersih
Garam dan gula sebagai perasa
Air yang secukupnya utk kuah
Cara2Nya:-
Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam periuk (kecuali garam dan gula)
letak atas api.. tunggu sampai menidih... masukkan serbuk perasa..
Biar seketika di atas api.. rasa mengikut selera... dan siap
di hidang... :D :D
'
'
'
'
'
Ok lah.. sekian dulu untuk kali ni..
aku banyak keje lak kat opis hari ni..
Bye Bye...... :)
salam kak nani,
ReplyDeleteaku rasa cam pernah makan bening betik ni..
walaweii..makan ngan sambal kuini...perghhh!
aku suka betul resepi2 ko yg simple ni tapi bikin aku kecur air liur manjangg!!
TTM>>
ReplyDeleteAku masak memasak ni memang teror (KONONNNNYE LAH) muahahahah .. tapi yg simple2... yang kg2 tu je.. yang cam ko masak aku tak pandai lak.. nak kena follow ikut buku resepi...
memang sedap makan skali ngan sambal belacan and ulam kangkung ke.. memang terangkat abis.. dah tu ko goreng temenung sekor dua.. lagi power U.. hahahaha.. (kasi air liur ko meleleh lagi.. ) ampunnnnnn aku TTM.. :))
nani.... bening tu kan sbrnye sebutan org jawa lahh...tpi aku tak pasti klu asal usul perkataan tu dri minangkabau..... bening tu same jer maksudnye masak airr... mcm bayam masak air..tpi klu aku suke pggl masak bening bayam... tak pun bening tauge... lagi2 klu dimkn ngan sambal belacan..... haaa kan aku dah terliur... dah laa pose2 mcm niee.... isshhhh :)
ReplyDeletesue>>>>
ReplyDeleteowhhh.. nowander la... yg kawan aku tu.. laki dia orang minang... soooo dia yg kata bening.. baru aku tau.. ha ha ha.... ngok ngek aku ni..
owhhhhh lepas ni aku nak panggil bening la.. baru nampak classssss sket.. :D
sian ko.. dah ler posa... tapi kan.. memang best makan ngan nasik panas.. lauk masin2 sket.. and ade sambal belacan.. :D
mmg pun nani... klu masak bening mcm nie kan... ko tumbukkan sambal belacan (tpi ko tak mkn belacan).. pastu kan ikan kering...tak pun ikan kembung rebuss........ppeerrgghhhh......licinnnnnnn
ReplyDeletesue>>>>
ReplyDeletebelacan aku.. ganti ngan udang kering.. heheheh.. terukkan... in life tak makan belacan.. konnon nak jadi mata biru.. padahal kaki pijak selut.. wakakakakka...