Assalamualaikum...
Bila hari2 kita masak... sampai rasa kekeringan idea nak masak apa.. sebab bahan2 yang terhad dalam simpanan... kalau bahan banyak.. nak masak apa semua jadi.. hmmmm.. then.. singgah kedai beli daun kesom je la.. yang lain dah ada stok.. aku tanam daun kesom kat umah.. belum dapat hasil lagi.. insyaALLAH.. tak lama lagi kot kan...
Asam rebus ikan ni kalau sesetengah orang panggil Asam pedas ikan lah.. ni versi utara.. ala2 rebus dalam peyuk sampai masak.. bahan2 tu pun semua senang2 belaka.. pendek kata pejam mata pun jadi kot.. hehe..
Tomato sampai dah kuar kulit... hmmm ni versi aku saja nak bagi lembut.. sbb aku tak letak air asam jawa.. just guna tomato sebagai asamnya..
Resepi ASAM REBUS IKAN KEMBONG
Bahan2nya:-
3 Ekor Ikan kembong potong 2 (bersih dan bilas bersih)
* Kalau yang suka gantikan lah dengan ikan pilihan anda.. seperti Mayong ke, Tenggiri ke, Atau pun Ikan Pari... yer.
2 Ulas bawang kecil rose
2 Ulas bawang putih
(kedua2 bawang ni di tumbuk halus)
6 biji bendi
3 biji tomato
1 Ikat daun kesom (aku beli 40 sen)
1 Sudu besar cili blender
Air putih secukupnya
Garam dan aji sebagai perasa.
Cara2nya:-
Semua bahan2 di atas di masukkan ke dalam periuk.. (kecuali Ikan, garam dan aji) Masak sampai menidih, baru lah di masukkan ikan.. setelah menidih lagi masukkan garam dan aji, rasa secukupnya.. tutup api, dan sedia untuk di hidang.. :)
Emmm.. nampak menyegarkan.. resepi nampak mudah.. boleh cube ni..
ReplyDeletesedapp.. suke makan.. lagi² ada bendi
ReplyDeleteantara makanan utara yg serasi dgn cheq ni. heheh ni pun xyah lauk lain dah
ReplyDeleteYang macam ni la kita suka...buh cili api...penyet...slrup kuahnya...perghh segar terasa..
ReplyDeletemy pak mertua suke ikan rebus2 gini.... tapi menantu dia x pandai masak.. huhu
ReplyDeleteselera saya makan kalau ada asam rebus macam ni..sedap hirup kuah yang panas..
ReplyDeleteTgk kan rupanya mcm singgang...rupanya asam rebus eh....ada daun kesom
ReplyDeleteassalam nani
ReplyDeletelauk biasa kalu kat kg he hee mak akak masak gini utk ayah akak tu yg
suka hirup kuahnya
dan sedappp oo kan
mkn ngn sambal pedas2 mmg ngam heheheh
ReplyDeletebestnya asam rebus. saya tak makan bendi, so selalunya letak kacang panjang. hihi
ReplyDeleteasam rebus nenas pon best kan
ish keliur plak sebut2 ni hehehehe
sedapnya, pastu kawankan dengan sambal belacan ke, sambal ikan bilis hitam tu ke, phewwwwww...
ReplyDeletehuwaaaaaaa, terliur!!
Assallamualaikum Nani..
ReplyDeleteFiyya sihat ke? Nadz suka asam rebus cam ni tp selalu buat tak guna cili kisar tu, tp guna cili padi..perghhh mmg makan nasi bertambah2..tak jadi diet dibuatnya...
Assalamualaikum,
ReplyDeleteLama tak pekena asam rebus macam ni. Kalau akak la, pakai hirup jer kuahnya, hhehehe