Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Thursday, September 19, 2013

Hanya Kau Yang Mampu... ^_^

Assalamualaikum...

Tajuk entry kali ni dah sebijik tajuk lagu kan.. sabor jer ler..
alaaa.. tajuk lagu Aizat.. lagu yang penah mencuri rata2 hati ramai yang mendengar kan.. :) perghhhh jiwang.. 

Malam kelmarinnya aku sangat lah malas.. balik rumah cuma masak dinner ayam goreng + taugeh masak kicap.. 

And malam tadi ada sikit upgrade lah.. menunya ikan bawal emas masak sambal kering + khailan goreng cendawan shitakei.. alhamdullillah.. kenyang juga suami dan anak2 kan.. al-kisah sekarang ni aku sangat lah takde idea nak masak.. and sebab tu juga lah aku dah makin jarang apdet pasal makanan kat sini.. hmmm dan nampak jarang2 skali dah aku apdet citer makan makan masak kat dapor sendiri lately ni kan.. apa punya mak lah.. kan.. pemalas betul... huhh.. (marah diri sendiri).. 


Khailan goreng cendawan shitakei + Ikan bawal emas masak sambal kering.. 



Punya lah ada masa amik gambar kan.. nah... *fiyya dok main diam2 kan.. * 


Shoot sayur khailan goreng cendawan shitakei.. :) hmmm kelessss ko kan.. (kunun cantek ler tu kan) 


Ni pulak bawal emas tu.. sekor beli kat Tesco hari tu.. rm4.99/pcs... 
murahkan.. so mr mama pilih jugak amik kot2 rajin nak buat sweet sour.. tapi..
mama tak rajin makanya jadi sambal kering je..  jadi ler kan..



Kalau musim dekat2 chinese new year, banyak lah ikan ni.. and kadang2 tu mahal tau.. sekilo boleh cecah rm13.90 tu.. mahal kan.. sebanya mahal tang nama tu.. BAWAL EMAS.. kan orang chinese ni selalunya suka yang ong ong belaka.. so segala warna dan nama yang  bersangkut dengan kekayaannya.. akan menjadi sesuatu yang penting untuk dioang lah..

ok lah.. tu je membebel takat ni.. lenkali sambung..

Bai.. 

20 comments:

  1. macam sodap je kailan dgn shitake tu. mmg fav kalau ada mushroom2 ni

    ReplyDelete
  2. kira rajinler tu.. lagipun buat apa nak masak banyak2 kalau yang gitupun dah kenyang lagi mengenyangkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah kakk.. simple dimple gini mendapat sambutan anak2, sekurang2nya berbaloi kita wat..

      Delete
  3. Kiranya kerajinan dah datang kembali ye Nani
    Siap snap step-by-step senang dah tak payah tulis respi ye tak. Bijaklah ni:)
    Fiyya dah makin besar dah tak kisah sangat kena tinggal - ada kakak/abang dia kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, kalau mai tang rajin tu kak.. bawang pun nak snap.. muahahaha
      fiyya skrg mmg pandai main sorang, janji dekat ngan kita..

      Delete
  4. assalam ... maleh2 pun ada lauk gek... mengancam nampak bawal tu... orang sakit ni kalau nampak sambal ikan tu macam teringin je!! buat menambat selera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. WASSALAM
      kesian akak sakit gastrik.. moga cepat sembuh kak.

      Delete
  5. wahh!...laparrr nengok masakan akak ni..sedap tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHEHEHE, TAK SEDAP TERA MANA PUN AKAK MASAK NI..

      Delete
  6. salam nani,
    lambatdtg jenguk fiyya ari nie..arissa demam sikit kena cucuk 2 das, sib baik tak meragam sangat..bolehlah tido, kalu tak..huhuhu
    ikan masak sambal tuh mak arissa nyer feberet tuh..aduss lapar lak tgk ngan tgh posa nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..
      Pegi klinik yer, kesiann kan kalau baby kena cucuk.. kadang2 lepas cucuk meragam yg x best..
      ummu puasa yer.. selamat berpuasa..

      Delete
  7. akak...bawal tu memang menggoda betul....aritu g pasar nak beli, tp x jadi....
    sy dah lama x masak ikan...sb bau hanyir...x tahan...tapi kalau yg dah masak tu hentam aje....hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aani jadi akak time ngandung anak no.1, hanyir bau ikan.. hehehe, sampai skrg kinah x nak nyiang ikan tau.. kuat betul penangan.

      Delete
  8. nani nak nangis tgk harga ikan bawal emas awk ni...kat kemaman tak dapat lah harga gitu...sekilo rm24-26..takat ni sy jumpa hanya 1 pasaraya jer jual..kt pasar besar tak dak...jadi selalu kalau sy beli sekor..memang akan lebih dr rm15.00 seekor..mmg sedap..sy ngan adik memang berebut tang tepi ikan..lemak2...biasa sy goreng kunyit gitu jer..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. opsssss mahal betul rege ikang ganu.. nangis gak saya yg baca ni.. tapi ganukan tmpt tangkapan ikan.. hmmmmm
      Betul nadia, goreng kunyit lepas tu cicah cili kicap.. peghhhhhhh

      Delete
  9. assalam
    Sedapppnya
    Lama x mkn kailan tu

    ReplyDelete
  10. tapi ikan bawak emas ni daging nya sedap kan :) saya suka beli ikan bawal jenis ni

    ReplyDelete
  11. Akk lagi la x rajin masak nani. Pkl 8 hntr anak pi mengaji tiap tiap malam. Balik keje beli makanan siap siap. Beli yg simple je ns grg ke tomyam ke. Janji ada mknn.

    Kagun dgn ibu ibu yang rajin masak ni.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)