Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, September 13, 2013

Besday Gurl buat bubur ayam puteri tembam....

Assalamualaikum.....


Tajuk paling best aku rasa... hahaha, sebab ala-ala macam citer Puteri Bangau, yang akan jadi burung bangau selepas hari siang, yang masak kat dapur seorang pemuda yang tinggal di dalam sebuah kampung.... hmmmm sungguh tiada kena mahu pun mengena kan.... hihihi


okeh, back to the title, hari ni ialah hari istimewa aku, di mana hari ni ialah hari ulangtahun kelahiran aku yang ke tiga puluh lebih dari setengah dah... (faham-faham jelah), hari yang ke tiga juga aku bangun sesubuhhh nyer sebab buat bubur ayam untuk puteri tembam, dah lama aku tak buat bubur nasi untuk puteri tembam sebenarnya, kecuali hari cuti di mana puteri tembam dengan aku lah.... kalau puteri tembam dengan bs, dia akan makan bubur yang bs buat.... tapi di sebabkan hari tu aku tanya bs, fiyya a.k.a puteri tembam bad mood day, how she cook bubur, sbb pada aku masak bubur ni kena dok selalu kacau, kalau tidak berkerak kat bawah kan.... then bs kata that day dia tak sempat masak sebab fiyya not in good mood kan, kena lah selalu berkepit je ngan fiyya, even bs n
ak makan pun kena berkepit skali ngan fiyya, kesiannyer aku dengar.... and sejak fiyya tau makan ni, bs volunteer nak buat sendiri bubur nasi tu, sbb bs and anak2 pun memang sangat suka makan bubur.... 


jadinya aku cuma buat bila puteri tembam dok ngan aku jer lah.... and 3 kali gak aku wat bubur ni, 3 kali gak licin, bs kata fiyya suka sangat... and kadang2 tu tak sempat gak aku nak buat semua benda awal2 kan... sebok juga wooo.. nak prepare makan lunch anak2 and termasuk aku dan mr mama... nak prepare breakfast utk kimi and haikal
dan aku jugak... memang rasa tak cukup time woooo... sib baik mr mama tolong mandikan fiyya and haikal... kalau tak lagi bertambah kelang kelibut aku
 lah jawabnya.. kan

eeeee.... payah benor nak menaip ni... ok lah... nak cau dulu... layan je lah peyuk nasi kosong tu ngan bekas bekal bubur fiyya... 
Peyuk nasi tu kan mr mama belikan special untuk fiyya, masak bubur fiyya dlm peyik ni lah eveeytime... org len takleh guna... kang tak pasal2 pedas ke apa bubur fiyya nanti kata mr mama... heheeeee... okkkk da...

selamat bercuti semua... 3 hari holiday kan... esok kenduri cousin aku kawin... tak jauh punrumah kenduri tu... dalam 1 taman gak.
 so esok sure bizikan... 





p
a

20 comments:

  1. Hepi besday kak...

    Sure bb fiyya suka bubur yg mama dier buat..klau gina slow cooker teksturnyer lg cntik sis..x bkerak kt bwh dia..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq gee....
      Ooooo lepas ni nak kena beli slow cooker nampaknya yer.... Hihihi

      Delete
  2. salam nani,
    selamathari lahir..semoga bertambah2 rezki dan keberkatan..semoga bertambah gumbira jgk ngan adenya puteri temban..heheh.
    fiyya suka bubur ayam yer..leh buat kerap sikit tuh..kasi tambah temban lagi..heheh..
    ummu dl kalau buat nasi lenyek simpan dalam tempat beku, buat cam ice cube gitu..taklah membazir mskbebanyak kali asyik lekat kat periuk punbyk gak yg dibuang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam ummu.... Tq for wish....
      Tu la, seronok pulak buat bubur baby ni... sbb hari 2 habis... hehehe...
      Nani nak buat jugak yang beli tu.. cuma belum terbuat lagi... hahahhhaha

      Delete
  3. 1. Happy birthday buat Nani.. Moga terus mendapat limpahan kebahagiaan & keberkatan
    2. Sibuk dah jadi ibu dan isteri merangkap bekerja lagi kan, tapi pahala berganda-ganda tu..
    3. Kakak cadang Nani beli pressure cooker macam kakak. Masak bubur tak perlu kacau. Set time 20 minit dah hancur semuanya. Tak payah buka-buka. Boleh masuk apa yg nak macam kentang/ayam/sayur dsb. Bila dah ting! buka kacau mesti dah hancur. Senang. Kakak dulu beli sebab ada babylah tapi boleh guna sampai baby dah besar dah boleh masak sendiri pun sekarang hihi... periuk kakak beli dgn Amway - Noxxa brandnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Terima kasih...
      2. Tu la kak..... Hihihi
      3. Insyaallah nanti nak cari gak..

      Delete
  4. Selamat Hari Lahir Kak..
    moga pjg umur, murah rezeki..beruntung anak2 ada Ibu mcm akak..rajin..:)
    erm! pressure cook tu OK kot kak..cepat je lembut bila kita masak sesuatu.. Brand Giacomo pun ada...:)

    ReplyDelete
  5. selamat ulang tahun..

    rajin dia buat bubur dipagi hari.. heh

    ReplyDelete
  6. salam singgah. selamat ulang tahun. bubur memang sangat sedap, sekali makan terus nak lagi :D

    ReplyDelete
  7. bubur tu blend tak? Luth ni belum start makan bubur lagi. Nak buat bubur, bs kata tak perlu lagi. Dah tu cemana. Itu satu bekas tu untuk berapa kali makan?

    ReplyDelete
  8. tak nampak pun ayamnyer kak heheheh.... aku lg lah tak penah msk bbr aiyan...selalu makngah yg msk heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana... ayam tu aku cincang halus.. takot tekekat kalau besaq sangat....
      Satgi kot 2 bs tak perasan kan... Fiyya lom ada gigi nak ngunyah.....

      Delete
  9. Selamat hari lahir Jassnani....semoga sentiasa dikurniakan kesihatan,kebahagian serta dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
  10. assalam
    hepi belated besdayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
    alamk sowy ekk akak x tgk fb, tu x perasan besday nani
    apapun semoga hari kelahiran ini amat memakna dan diberikan kesihatan yg baik sentiasa
    aminnnn sama bln asben akak ye september
    mana keknya nani he hee

    ReplyDelete
  11. happy birthday tuan puteri, hehe :)

    ReplyDelete
  12. Happy Birthday Mak Puteri Tembam..best wishes...mesti bubur tu sedap..

    ReplyDelete
  13. selamat hari lahir mak puteri tembam.. hehehe..
    moga panjang umur murah rezeki dan sihat dalam menjalani kehidupan seharian..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)