Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Tuesday, July 02, 2013

Simple Japanese Cotton Cheese Cake

Assalamualaikum dan selamat petang semua..

Tadi lunch makan promotion pack rm4 KFC 40 tahun je.. alhamdullillah.. kenyang..

Harap2 perut boleh tahan sampai petang.. jap gi balik rumah baru makan nasi.. 

Bukan apa.. tadi pagi aku bawa bekal roti sandwich kapit... kenyang giler makan 3 set.. 

Lepas tu lunch time tak teringin nak makan.. tapi kalau tak makan nanti kul 3 or 4 sure lapar macam nak gila... baik aku makan sikit.. :) nak simpan anergy supaya lapar and tak gila.. kan.. :) 

Aku nak kongsi japanese cotton cheese kek ni.. very the simple recipe tau...

Aku ni kalau masak nak yang mudah belaka.. almaklumlah.. kena ikut mood anak kecik.. kang half way buat tak sempat siap, dia pulak dok merengek.. tak boleh tahan jugak kita kan.. and anak kecik ni pulak suka kena mengeram.. macam bird kelicap tu.. :P kena mengeram dulu baru leh tido.. kadang2 sekali ngan aku tido.. hahahah.. so simple but nice.. good for me, good for baby, and good for the rest.. 

Jom tengok resepinya.. walaupun ada 3 step.. tapi very easy step lah.. sakinah banyak membantu aku.. :) thanks kakak.. :) 



Abaikan warna dark brown at the bottom... :P 




Sangat sedap.. sangat besar punya size.. :) cukup makan 2 hari.. baru habis..




Hmmm.. apa tengok-tengok? mau makan saya? sila lah buat ye.. :) hehehehe

Simple Japanese Cotton Cheese Cake

Bahan2nya:-

(BAHAN A)
>  1 Bantal Cheese Tarturra (250g)
>  250ml Susu Segar (atau boleh bancuh susu tepung nespray anak 250ml) 
> 3 Sudu besar butter 

(BAHAN B)
6 Biji telur putih SAHAJA
3 Sudu besar gula pasir (blend hancur)

(BAHAN C)
6 Biji kuning telur

>> 1 cawan tepung gandum di ayak bersama 1 sudu teh baking powder.

Cara2nya:-

1- Bahan A: Panaskan atas api kecil, kacau perlahan2 sampai cheese sebati dan cair, akhir skali tambah butter ke dalam adunan kacau biar sebati dan ketepikan supaya sejuk.

2- Bahan B : putarkan putih telur bersama gula pasir (dah blend halus) sampai bertanduk.. ketepikan.

3- Bahan C:  Pukul kuning telur sampai sebati.

4- Step seterusnya.. satukan Bahan A dan Bahan C dengan spatula.. masukkan tepung sedikit demi sedikit.. kacau sebati..

5- Masukkan pula Bahan B kemudian sebatikan perlahan2.. tuang ke dalam loyang bersesuaian (gris dengan butter loyang tersebut sblm di tuang adunan)

6- Bakar dalam oven 170 - 180 C selama 45 minit dengan teknik Stim Bath.. 

Sekian.. :) 


16 comments:

  1. wow menggoda nya.tapi nk buat tu lah yg malas/

    ReplyDelete
  2. Btul tu...ada anak kcik ni...msak yg simpel mudah dan sekali harung...hehehe...

    Kek yg mmg sedap !!!

    ReplyDelete
  3. Bab kena bakar2 yg lemah ni
    Takde oven huhuhu!

    Tp bleh kot guna pemanggang ajaib
    Nnt la try
    Tq kak share resepi

    Ps: ada perasan kot umah kg akak tu.. Ada singgah jap beli ikan segar kikiki

    ReplyDelete
  4. nak try jugak nih....kena tunggu mood rajin mai hehehe

    ReplyDelete
  5. wah, bestnya makan chez kek..terliur jugak ni tengok..sedapnya..

    ReplyDelete
  6. ini betul2 menggoda tekak ni kak. nampaknya nak kena try buat juga kasi jadi. sblm ni izan pernah buat... tapi tak jadi huhu.

    ReplyDelete
  7. ok.. noted .. nanti boleh cuba...entah zaman bila da!!

    ReplyDelete
  8. walaupun resepi simple tp nk bt nyer ada lah leceh, jd nyer aku mmg beli kt kedai jelah kak ahak2... dasar malas kn

    ReplyDelete
  9. Gebusss jew akk tgk..dpt spotong best nie..:)

    ReplyDelete
  10. Akk pernah buat kek ni nani. Mmg jadik. Lembut dan sedap. Ikut je mcm resepi tu. dulu dok gila buat cis kek. Makan sampai x hengat. End up
    Kolestrol akk naik tinggi. Lgsg x buat dah.

    ReplyDelete
  11. menggoda jiwa ni..amik resepi la...boleh?

    ReplyDelete
  12. sedapnya...benda paling malas nak buat adalah buat cake..tapi nak makan beli je lah jawapnya he3...

    ReplyDelete
  13. Naniiiiiiiiiii....nak sepotong yg beso punya!(^_^)

    ReplyDelete
  14. hmmm...tunggu mood rajin datang...

    ReplyDelete
  15. Samalah okje Jas...kalau masak tu nak yg cepat dan senang aje hehe...Tp nampak menariklah Jas kek tu!

    ReplyDelete
  16. wahh..nk try la nti
    kebetulan ada tatura dlm esbox..hihi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)