Assalamualaikum dan selamat petang semua..
Tadi lunch makan promotion pack rm4 KFC 40 tahun je.. alhamdullillah.. kenyang..
Harap2 perut boleh tahan sampai petang.. jap gi balik rumah baru makan nasi..
Bukan apa.. tadi pagi aku bawa bekal roti sandwich kapit... kenyang giler makan 3 set..
Lepas tu lunch time tak teringin nak makan.. tapi kalau tak makan nanti kul 3 or 4 sure lapar macam nak gila... baik aku makan sikit.. :) nak simpan anergy supaya lapar and tak gila.. kan.. :)
Aku nak kongsi japanese cotton cheese kek ni.. very the simple recipe tau...
Aku ni kalau masak nak yang mudah belaka.. almaklumlah.. kena ikut mood anak kecik.. kang half way buat tak sempat siap, dia pulak dok merengek.. tak boleh tahan jugak kita kan.. and anak kecik ni pulak suka kena mengeram.. macam bird kelicap tu.. :P kena mengeram dulu baru leh tido.. kadang2 sekali ngan aku tido.. hahahah.. so simple but nice.. good for me, good for baby, and good for the rest..
Jom tengok resepinya.. walaupun ada 3 step.. tapi very easy step lah.. sakinah banyak membantu aku.. :) thanks kakak.. :)
Abaikan warna dark brown at the bottom... :P
Sangat sedap.. sangat besar punya size.. :) cukup makan 2 hari.. baru habis..
Hmmm.. apa tengok-tengok? mau makan saya? sila lah buat ye.. :) hehehehe
Simple Japanese Cotton Cheese Cake
Bahan2nya:-
(BAHAN A)
> 1 Bantal Cheese Tarturra (250g)
> 250ml Susu Segar (atau boleh bancuh susu tepung nespray anak 250ml)
> 3 Sudu besar butter
(BAHAN B)
6 Biji telur putih SAHAJA
3 Sudu besar gula pasir (blend hancur)
(BAHAN C)
6 Biji kuning telur
>> 1 cawan tepung gandum di ayak bersama 1 sudu teh baking powder.
Cara2nya:-
1- Bahan A: Panaskan atas api kecil, kacau perlahan2 sampai cheese sebati dan cair, akhir skali tambah butter ke dalam adunan kacau biar sebati dan ketepikan supaya sejuk.
2- Bahan B : putarkan putih telur bersama gula pasir (dah blend halus) sampai bertanduk.. ketepikan.
3- Bahan C: Pukul kuning telur sampai sebati.
4- Step seterusnya.. satukan Bahan A dan Bahan C dengan spatula.. masukkan tepung sedikit demi sedikit.. kacau sebati..
5- Masukkan pula Bahan B kemudian sebatikan perlahan2.. tuang ke dalam loyang bersesuaian (gris dengan butter loyang tersebut sblm di tuang adunan)
6- Bakar dalam oven 170 - 180 C selama 45 minit dengan teknik Stim Bath..
Sekian.. :)
wow menggoda nya.tapi nk buat tu lah yg malas/
ReplyDeleteBtul tu...ada anak kcik ni...msak yg simpel mudah dan sekali harung...hehehe...
ReplyDeleteKek yg mmg sedap !!!
Bab kena bakar2 yg lemah ni
ReplyDeleteTakde oven huhuhu!
Tp bleh kot guna pemanggang ajaib
Nnt la try
Tq kak share resepi
Ps: ada perasan kot umah kg akak tu.. Ada singgah jap beli ikan segar kikiki
nak try jugak nih....kena tunggu mood rajin mai hehehe
ReplyDeletewah, bestnya makan chez kek..terliur jugak ni tengok..sedapnya..
ReplyDeleteini betul2 menggoda tekak ni kak. nampaknya nak kena try buat juga kasi jadi. sblm ni izan pernah buat... tapi tak jadi huhu.
ReplyDeleteok.. noted .. nanti boleh cuba...entah zaman bila da!!
ReplyDeletewalaupun resepi simple tp nk bt nyer ada lah leceh, jd nyer aku mmg beli kt kedai jelah kak ahak2... dasar malas kn
ReplyDeleteGebusss jew akk tgk..dpt spotong best nie..:)
ReplyDeleteAkk pernah buat kek ni nani. Mmg jadik. Lembut dan sedap. Ikut je mcm resepi tu. dulu dok gila buat cis kek. Makan sampai x hengat. End up
ReplyDeleteKolestrol akk naik tinggi. Lgsg x buat dah.
menggoda jiwa ni..amik resepi la...boleh?
ReplyDeletesedapnya...benda paling malas nak buat adalah buat cake..tapi nak makan beli je lah jawapnya he3...
ReplyDeleteNaniiiiiiiiiii....nak sepotong yg beso punya!(^_^)
ReplyDeletehmmm...tunggu mood rajin datang...
ReplyDeleteSamalah okje Jas...kalau masak tu nak yg cepat dan senang aje hehe...Tp nampak menariklah Jas kek tu!
ReplyDeletewahh..nk try la nti
ReplyDeletekebetulan ada tatura dlm esbox..hihi