Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, July 19, 2013

Resepi Lamp Chop Mudah di rumah.

Assalamualaikum...

Nak citer pasal semalam, balik keje kul 5 (bulan posa sahaja), baru masuk highway susur ke Puchong Perdana tu tetiba JEM TERUKKK!!!! nape ni.. ? tertanya-tanya lah aku kan.. aku ni kalau pasal exciden ka.. memang gelabah sikit.. bukan gelabah bab aku nak gi tolong.. tapi gelabah tak boleh bawa kete.. penah dulu.. exciden kat selekoh tractor malaysia kat puchong tu, budak motor dah dok atas divider tepi tu org dok heret.. aku menggiggil2 kaki nak tekan pedal minyak sampai ke rumah menggiggil tu.. and ada dulu nak balik kg.. dekat h.way.. dalam dok laju-laju mr mama bawa kete tu, tetiba satu tempat tu jem.. rupanya exciden teruk.. mr mama kata.. tapi aku siap2 turunkan sit kete tu landing.. aku tak nak tengok.. hmmm tu kalau ada pemandu lain, kalau takde..? 

Ok.. kesah jem tu balik... jem ke lima 5 link tu.. heran wo.. mesti exciden teruk kan dalam hati aku.. mula la fikir.. kesian mak pak dia kat kg tunggu nak balik raya. lepas tu sempat fikir.. kesian anak bini dia tunggu nak bukak posa.. huhhh.. jenuh dalam dok fikir tup tup sampai turn aku kat jem yg teruk tu.. arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!! sekali yang membuatkan jem itu adalah... teng teng teng... LEMBU koooooooooooo!!!!!!! hahahah tapi takot gak.. lembu tu lebih tinggi dari kete aku.. sib baik dia tak sodok kete aku ngan tanduk dia.. takot arghhh.. dah lepas pada jem tu, aku fikir, kalau aku tau lembu aku tangkap gambar masuk sini kan.. tapi mana nak sempat capai segala2 kan.. biar je la.. hanya pengalaman itu yg aku nak citerkan.. :D wahahahaha.. patut lah on that time ada 3 bijik motor polis bawa ikut songsang jalan... hmmmm.. 


Ok dah.. settle citer tu.. skrg nak kongsi pasal buat lamb chop.. 


Aku beli lamb ni kat Tesco, yang dah siap slice kan.. 4 pcs dalam Rm14.00 camtu lah.. terliur aku tengok lamb tu terpangpang kat peti sejuk.. terus sambar 1 pek.. tapi aku sangat lah jarang beli lamb.. mungkin nak sangat makan baru aku beli.. dalam 1 tahun sekali je kot.. and petua beli lamb ni, kalau lamb ialah kambing muda and kalau mutton tu kambing tua.. hmmmm (kata kawan aku) so aku amik lamb... sebab aku tak nak bau dia sangat.. aku bukan pandai masak sangat pun.. kang bau tak pasal2 aku bagi sejuk beku berkurun2 pulak.. kan.. :) 



Ini lamb yang aku sebut.. aku panggang tapi aku dah perapkan 30 minit dengan rempah ratus sikit dan sos bbq. 







Resepi Lamb Chop Mudah

Bahan2nya:-

2 ketul lamb slice di bersihkan dan di perap bersama selama 30 minit.
1 sudu makan sos bbq
1 sudu makan cili serbuk
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada hitam kasar

Cara2nya:-

Perap selama 30 minit, dan boleh la di bakar di dlm oven atau pemanggang ajaib kira-kira 20 - 30 minit, dah siap boleh la di hidang bersama kentang goreng atau pun potongan roti yang di potong memanjang dan di bakar 5 minit di dlm oven. boleh di cicah bersama sos bbq atau pun sos lada hitam. (paling mudah) 






54 comments:

  1. Lalauan kaka pergi-balik kerja ada tempat ternak lembu Nani. Kalau masa dia melintas memang jenuhlah menunggu jem (kakak pernah buat N3 masa jerebu tempohari)

    Kalau nani setahun sekali tapi kakak selalu mkn lamb-chop tau. Kakak suka kambing daripada lembu sebab daging kambing lagi lembut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. ye ke kak.. mungkin nani terlepas pandang tu.. waktu jerubu kan lembu pun nak lari cari udara segar.. :)
      nani tak bape suka.. sebab lepas makan sure pening kelapa punya.. ni nani bedal 2 ketul sorang2 je.. lepas tu mula lah sakit kepala..

      Delete
  2. lembu ghupernya....
    lamb chop sdap gak..sbb dagingnya mcm manis skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. sib baik mak tak sempat gigil2 lagi.. :D

      Delete
  3. salam maknaninya..
    ihihhi..lembu rupanya ..kemain suspen lagi kan..kalau mak arissa, kalau ade eksiden kemain lg dok nunggu2 nak tengok..takut tuh idak..heheh
    sedap nampak lamb chop nani..tp kerana dek takut arissa kepanasan lg, kenalah lupa psl kambing2 nie..yg lebihan aqiqah ari tuh pun masih terperuk kan sejuk beku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aidan baru 3 thn setengah nak msk 4 lah bln 10 nie mak nani..inshaalah kalo ade rezki kat puchong leh berjiran..hehe

      Delete
    2. arghhhhhhhhhh.. ye ke... suka nya... tersenyum ni sambil menaip.. tak sabar nak tunggu makyong.. opss bukan makyong sudah.. jadinya aidan nak apply masuk kinder school lah ye.. :)

      Delete
  4. Cerita pasal accident ni Nani, kita pun pandai gigil2 jugak tau... dulu pernah sekali (lori pick up suami bawa) accident dilanggar kereta telekom... masya Allah memakan tahun juga nak pulihkan semangat! Tiap kali naik kereta kalau ada kereta laju dari kiri kanan atau depan, mesti kecut perut... memang rasa terturunlah isi perut!
    Lamb tu buat kecurlah Nani... nampaknya dah berapa buloan tak pekena lamb! Jarang makan mutton, tapi sedap juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sama la kita.. sebab pernah alami, tu fobia teruk tu.. nani exciden dulu waktu kinah 1 bulan.. tapi lepas 10 tahun baru berani bawa kete sendiri tau..
      aah.. sesekali makan ok lah.. sedap jugak.. kan..

      Delete
  5. sedap2... aku lum bt lg yg western2 gini, takat spageti tu udah la bt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo akak jarang gak wat lamb2 ni.. setahun sekali je lebih kurang.. kadang2 takde langsung.. :D hehehe

      Delete
  6. Loooo lembu rupenya hehee
    Tp walau lembu pun kena hati2 gak
    Kang masing2 tgk lembu kereta tah dh sodok sape plak kang kan? Hehe

    Wahwah.. Western lagi
    Cepat dan mudah
    Yang pasti kenyang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal.. lembu tu besar.. mcm kat zoo tepeng tu.. besar sangat..

      weston sikit2 je.. :D hehehe

      Delete
  7. Puchong perdana? Err mcm dkt je dah kita. Hehe

    Tq resepi, x pernah lg masak lamb chop

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok puchong gak ke.. berjiran lah kita ye.. :) hehe..
      cuba la buat.. senang je..

      Delete
  8. Sedapnya...
    sy tak berapa makan Lamp Chop..tapi hubby suka sgt..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun jarang buat.. sedap.. tapi agak panas kot..

      Delete
  9. akak..liat tak lamb tu...selalu gak nk beli
    tp takut liat

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli yg tulis lamb.. jangan mutton, so tak liat dik.. sedappppp!!!

      Delete
  10. Sedapnya lamb chop..peberet kami sekeluarga ni, bula posa ni jer tak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ye ke.. saya sorang je makan dlm rumah ni.. so tak leh buat selalu.. :D

      Delete
  11. Minggu lepas baru buat lamb chop tapi kami makan ngan nasi hehehe..kat rumah semua orang suka lamb so mr hubby beli sebungkus ada 6 keping. Manyak sidap oooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan ngan nasi ye.. mcm sedap jugak tu.. :) 6 keping mau rm20 kan.. heheh

      Delete
  12. Dalam family kecik ai tu.. kalau berkaitan kambing hanya ai yang tak makan.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. terbalik pulak kita.. yg family i pulak.. i sorang je makan.. :P

      Delete
  13. jem sebab lembu yup, aduhai...
    kalau bole menu berbuka nak yang simple...nak kejar masa
    buat lamb chop pun sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat lamb chop mudah.. perap masuk oven.. kita boleh la buat yg lain.. :) senang kalau kejar masa ni..

      Delete
  14. Assalam nani
    Baru dpt jln2 tgk blog he hee bln posa ni penat oo pas berbuka solat pengsann he hee nk tgk blog mata x berdaya
    Emm sedap lamb tu, rajin masak2
    Memang kalu exciden akak pun takut x nk tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam kak nuri..
      tu la kak.. sama la kita.. kejap dah pengsann.. mmg letih gak bulan puasa ni.. :)

      Delete
  15. Ermmmm kegemaran D5 nie Kak nani isk isk isk dah terliur dah tgk gambar pun hehehheh :D...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. kalau kegemaran boleh la wat selalu kan.. :D

      Delete
  16. alahai.. senang nya buat dia kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je.. nanti cubalah.. sedapp

      Delete
  17. ermm..dapnya tengok daging tu..kegemaran en hubby nie boleh cuba lepas nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap tengok daging + lemak2 camtu kan.. :D

      Delete
  18. mmg sedap tu & mudah pulak nak buat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. salut je ngan apa suka.. lepas tu bakar..

      Delete
  19. Assalam nani, agaknya lembu terlepas dari mana ya, lucu pulak, hurmmm kalo sekitar KL ni ada juga lembu rasanya jem tak bergerak2 dh jln.

    Sedapnya lamb chop tu, kalo tak bau kekambingan best kan mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..
      tu la.. takot gak tengok lembu yang besar tu.. terkezut kat atas h.way tu..

      cuba lah wat.. senang je buat lamp chop tu.. ye..

      Delete
  20. Sedapnya...nx wk plan nak wat western lak :)

    ReplyDelete
  21. jln situ mmg selalu jem.. kalu eksiden lg la kannn.. huhu... seksa tau dulu.. pernah merasa seksanya bagaimana.. hahaha

    dapnyer la.. rajin sungguh nani.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. sebab banyak sangat kenderaan salah jalan nak masuk.. tu jem..

      Delete
  22. Sedapnya lamb chop tu... Fav en husben mori ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. ye ke.. asben nani tak suka.. tak makan kambing pun dia..

      Delete
  23. kita yang buat dia kan kak... yang penting dapat masuk mulut

    ReplyDelete
  24. salam ramadan
    wow nampak sedap aaa

    ReplyDelete
  25. nampak fresh aje lamb chop tu,..mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  26. Pergh! menawan kalbu... boleh try lepas ni tapi tak de pemanggang ajaib camno tu!

    ReplyDelete
  27. ni kompem ida try buat!!! nnti weeekend nk carii lamb laa. hehehhee

    ReplyDelete
  28. Salam.. sedapnye lamb chop. Saya kalau masak kambing mesti letak sesudu dua sunquick. Masa masak jd wangi... sbb hubby pun jenis xlalu kalu ade bau.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)