Klik sini walaupun skali..

Klik Utk Duit Tabung..

Nak tahu ade apa..? Klik Sini.. :)

Friday, July 12, 2013

Kacang Kuda Dan Kacang Buah Pinggang menu berbuka puasa ke-2

Assalamualaikum...


Selamat hari jumaat... semoga hari ni lebih baik dari semalam.. insyaALLAH..

Mintak maaf banyak banyak sebab aku nak apdet pasal menu masakan aku semalam...

Aku fikir menu ni agak uniq dan sedap.. dengan berbesar hati aku nak berkongsi dengan kawan2... :) hopefully takde kawan2 yang marah sebab aku apdet menu makanan awal2 ye.. 

Semalam waktu kat opis, mem citer kat aku.. kacang kuda and kidney bean ni.. baik untuk body dan boleh tahan lapar.. serta tinggi zat zat di dalamnya... so sesuai untuk menahan dari lapar dlm jangka masa agak panjang.. hmmm :) 

Hari rabu bos bagi tips supaya aku kekal kenyang.. hari khamis mem pulok... deme 1 pasangan ni memang suka pasal resepi.. termasuk lah aku yang dok keje ngan deme.. pun suka mengubah dan meng-experimentkan makanan.. :) 

Dan dan bila mem kata sup kacang kuda bagos.. aku mintak izin nak kuar ke giant beli kacang kuda.. (bulan puasa aku tak de waktu rehat sebab balik awal 1 jam) sbb kacang kuda kena rendam dulu sebelum masak.. jadi sesuai sangat lah aku rendam pukul 1.30pm tu sampai kul 6pm baru aku masak.. so rendamnya dekat opis okeh.. mem bagi aku air diamond sebab dia kata air diamond tu lebih kurang molekul2 di dlmnya.. so perkembangan kacang tu akan lebih cepat.. :) itu kata mem... so aku try je la.. kebetulan air diamond ada sebotol kat opis.. 

ok.. balik rumah terus aku masak sup ni.. sebenarnya mr mama balik lewat sebab kena gi Port Klang semalam petang, jadi dengan jem segala bagai sampai rumah kul 6.30pm, aku balik kul 5pm and mr mama pun bulan puasa balik kul 5pm jugak.. cuma semalam ada kerja yg tak dapat di elakkan termasuk jem kan.. 




Kacang kuda dan Kacang buah Pinggang yang aku dah rendam kat opis.. di toskan..



Masak sup macam biasa... aku buat sup daging.. waktu aku masukkan potato tu aku masukkan sekali kacang.. supaya dia lebih empok, aku masukkan awal lah.. 



Hasil sup daging Kacang Kuda LAWAN Kacang Buah Pinggang.. alhamdullillah.. satu periuk besar jugak aku wat.. sbb quantity kacang and daging tu banyak... pagi ni balance cuma ada 1 mangkok kecil je.. buat khatam berbuka nanti pulak.. :) 

SELAMAT MENCUBA.. :)


SELAMAT BERPUASA.. 


47 comments:

  1. Nampak sedaplah Nani...Boleh cuba gak ni..cuma masukkan kacang tu dalam apa2 sup yang kita masak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ida.. nanti cuba ye.. wat je dlm apa2 masakan sup.. :)

      Delete
  2. mcm pelik gak kan...tp khasiatnya bgos...slalu orng kat arab je masak kacang kuda nie..atau kadang sy rebus je makan gitu...sebab x tau nak masak cmne kan....
    tp tengok resepi nie...mcam bole cuba nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo ye ke.. kat arab diorang suka makan kacang gini ye.. baru saya tahu.. maknanya mmg bagos utk protein la kan..

      Delete
  3. salam mak nani,
    mak dlm pantang dtg awal hari ni setelah tidurkan putera n puteri serentak..sorang lengan kanan, sorang lengan kiri..pun baru abes mkn nasi, buat sup ayam campur sayur..hii cedap gak..
    nampak sedap jgk tuh sup campur kcg kuda, blh cuba nanti...fiyya dah baik sikit ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mak dlm pantang.. sila lah masuk.. :) wow.. sup juga ye.. :) sedap tu.. sup boleh tambahkan susu badan.. elok tu.. :)
      fiyya masih tak sihat. harap2 esok boleh bagi fully attention to her lah..

      Delete
  4. sedapnya sup. makan panas2. phewwww

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. makan panas2.. dengan pecah cili sikit.. terangkat tu..

      Delete
  5. kacang buah pinggang??? hihihihihi
    kacang kuda x pelik sbb penah dengaq..

    sedap nampak sup tu bercampur2 kacang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... dlm omputih dia tulis kidney bean.. :D

      Delete
  6. TERBAIKLA AKAK . HEHEHE . NNTI LEHLA NK TRY BUAT . MEKASIH KAK

    ReplyDelete
  7. wah...kreatif laaa kak.......nak buat jugak lah nanti....hehehhehe....tq for the recipe.....

    ReplyDelete
  8. Sup daging tu biasalah kakak buat tapi dgn kacang kuda dan kidney bean tu belum pernah cuba. Lain kali kakak bolehlah try Nani punya resepi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. nani pun festime cuba.. :) idea mcm best kan.. so cuba lah.. :)

      Delete
  9. terliur aku nengok kcg kuda ngn kidney bean tu kak, selalu org bt salad je kan... nnti nk cube gk lah kak... berapa lama ko rndam dua2 kacang tuh kak? kire ko bkn beli yg dlm tin lah kan?
    bgs lah mem ko ek, sgt bertolak ansur ngn anak buah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan.. semalam aku teruja nak test.. alhamdullillah.. sedap.. :)
      mem memang baik.. tapi perempuan.. tau la.. kadang2 datang bulan jugak.. :D
      akak rendam dlm kira2 5 jam gak.. rebus tu dlm sejam.. :D

      Delete
  10. salam nani,

    tgk je pun dah rasa kesedapannnye.....bubuh kacang mesti kuah jadi sedikit pekat. sedapnye....mm~~~~

    nk resepi boleh?....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. :)
      aah.. jadi pekat dan kenyang.. sedap jugak kalau cicah dengan roti.. ;)

      resepi mcm buat sup biasa2 letak rempah sup boh daging... cuma tambahkan letakkan kacang ni.. bertambah sedap lah..

      Delete
  11. tak pernah buat.. tolong bagi resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi mcm biasa wat sup je.. cuma tambah kan kacang ni dlm sup tu.. tambah kan waktu nak masuk air tu.. biar kacang tu kembang dan empok tau.. :)

      Delete
  12. woww..nmpak menarik sup kekacang cenggini leh try nnti..akak mmg suker kacang kuda semua tu..selamat berpuasa wat nani sekuarga ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga utk anda.. terima kasih.. :)

      Delete
  13. lain dari yg biasa... sedap pulak tu tgok gmbr nya...

    ReplyDelete
  14. kacang buah pinggang.. pertama kali sy dengar tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. dalam bahasa omputih tulis kidney bean.. :D :P

      Delete
  15. Memang nampak sedap dan cantiklah Nani hehe..
    boleh gak cubakan ...Tapi okje tak pernah beli dua dua kacang tu sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nani yang cantek?? heheh mekasih :P :P wahahahah.. :P
      ok ok.. sup cantek.. kan..
      sama la kita.. selalu makan kacang kuda rebus yg jual siap punya.. :D

      Delete
  16. Nampak sedap.. Tq sudi berkongsi idea. LM biasa rebus mkn gitu je kacang kuda ni. Nnt nk cuba la

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama.. saja share sbb uniq... :)
      nanti cuba tau.. :D

      Delete
  17. bila sebut dlm bahasa malaysia jd kelakar nama kacang buah pinggang tu.. padahal maksudnya sama je kalau sebut nama dlm bahsa inggeris.. kidney bean.. hehe..

    idea yang bagus juga tu masuk dlm sup mesti sedapkan.. cicah dgn roti pun best kalu sup cenggitu...

    re: puasa 1st day tu sampai rumah cepat sikit sbb haziq sekolah agamanya cuti.. jd thari husband jemput kat sek kebangsaan & terus bwk blk sbb dia ada kat rumah keje mlm kan. start smlm & seterusnya rasanya mmg sampai rumah lewat jugalah walau blk kul 5... jln mmg jem juga sikit.. tambah2 byk tempat menyinggah.. ambik alin, ambik haziq.. mmg kelam kabut siapkan menu berbuka.. nasiblah haziq tak kisah berbuka apapun.. dia takde buat permintaan apa2 pun bab makanan berbuka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. dalam BM sedikit kelakar bunyi nya kan.. :) ape pun resepi ni uniq.. alhamdullillah.. sedap.. memang sedap kalau cicah roti.. smlm nani beli roti.. tapi bila dah kenyang tak boleh dah nak test makan dengan roti.. :D

      tu la kak.. anak2 punya pasal kan.. mak tak boleh lari.. semua mcm tu.. sama gak macam nani pun.. :D

      Delete
  18. kacang kuda campur dalam sup...nampak sedap juga ni, rasanya first time tengok ni...
    memang berkhasiat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la.. nanti cuba tau.. mmg uniq.. yang penting sedap.. :D

      Delete
  19. assalam, salam ramadhan dari bunda,

    macam sedap jer dan berkhasiat...

    ini sup ala2 orang arab ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam bunda.. :)
      alhamdullillah sedap..
      tu la.. ada juga tadi blogger tulis.. sup ala2 arab.. nani pun baru tau.. :)

      Delete
  20. wah sesuatu yg berbeza ni, boleh dicuba juga nanti !

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA.. cuba lah.. sedap jugak tau.. cicah dengan roti bakar ke.. lagi best.. :D

      Delete
  21. Nak cuba la nanti. 2-2 kacang ni saya suka. Kena rendam berapa lama? Yang tak menahannya, bos dgn mem supporting habis. Lepas cite pasal kacang kuda, terus je anak buah dia tu minta izin nak kuar gi beli kacang. Sabar je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal.. sape soh diorang bagi tau menu tu.. terliur terus tau... rendam dalam air lebih kurang 1 hari sepatutnya... so kalau nak buat berbuka tu.. rendam waktu nak gi keje.. :) balik umah boleh toskan..

      Delete
  22. Bileh cuba nanti...nampak sedap!!

    ReplyDelete
  23. Salam Ramadhan Kak..selamat berpuasa..
    nampak sgt menyelerakan menu ni..:)

    ReplyDelete
  24. waaa... kacang-kacangan ye Nani, best pula tengok menu begini, dahlah kita memang hantu kacang kuda (dulu2 memang berhantu, sekarang ni tak berhantu sebab takde orang jual), sedsap sup tu makan gitu aje ye..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meNGOMEN di sini, dan insyaALLAH saya akan berkunjung balas ke rumah anda jika kelapangan.. Syukran syukran.. anda memang sweet litter pie saya.. :)